Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

8 bevált módszer a méhbarát kert létrehozásához

KoiKert
KoiKert
2023.04.14 17:47
8 bevált módszer a méhbarát kert létrehozásához

Miért érdemes a méheket a kertünkbe csalogatni?

Amikor először hallottam, hogy az emberek valóban méheket akarnak csalogatni a kertjükbe, el sem akartam hinni!

Régóta köztudott, hogy fogynak a mézelő méhek és az őshonos beporzók, a házi kertészek  pedig rengeteget segíthetnek ezeknek a rovaroknak a visszatérésében. Ráadásul a méhek hatalmas szívességet tesznek nekünk növényeink beporzásával!

Azért gondoljunk bele, ha nem a rovarok sokasága végezné a beporzást, hanem mindenki a saját kertjében egy kis ecsettel a porzóról a bibére szórná a virágport... Elképzelni is rossz, nemhogy csinálni.

1. Ültess virágokat, amelyek vonzzák a méheket

Ahogy azt már Te is kitaláltad bizonyára, a méhek vonzásának egyik legjobb módja az, ha sokféle virágot ültetsz. Ennek az az oka, hogy a méhek a virágok belsejében található nektárra és pollenre támaszkodnak táplálékforrásként!

Méhlegelő

Az évelő virágok nagyszerű lehetőséget jelentenek a méhek csalogatására, mert évről évre újranőnek. Ezenkívül általában könnyen ültethetők, és nagyon kevés figyelmet igényelnek virágzásuk érdekében.

Egynyári méhlegelő magkeverék

Évelő méhlegelő magkeverék

Az egynyári növényeket viszont minden nyáron magról kell újra nevelni. Az egynyári növények legnagyobb előnye, hogy a növekedési időszakban általában több virágot hoznak, mint az évelők.

Én inkább az évelő virágokat részesítem előnyben, mert kevesebb szezonális karbantartást igényelnek. Ez azonban csak az én véleményem. Ha jobban szereted az egynyáriakat, akkor is lehet egy csodálatos méhbarát kerted! Az alábbiakban csak néhány példa a legnépszerűbb virágok közül:

  • Évelő növények : őszirózsa, méhbalzsam, pillangóvirág és a tejfű (pacsirta csészeszárny)
  • Egynyári növények : napraforgó, rézvirág és a kerti oroszlánszáj
  • A méhek bogyós növényeket, gyümölcsfákat, fűszernövényeket és zöldségeket is látogatnak!

Egy másik fontos szempont a virágok színe. Akár hiszed, akár nem, a beporzók jobban kedvelik a kék, lila és sárga virágokat más színekkel szemben (nem véletlen, hogy a fényképeken általában éppen ilyen színű virágokon szorgoskodnak a méhek). Szóval, győződj meg róla, hogy sok virág a kertedben tartalmazzon ilyen színeket!

Végül ültess olyan virágokat, amelyek Magyarországon őshonosak. Kiváló energiaforrást biztosítanak a méheknek, de kedvelik a szenderek, lepkék, pókok stb.

Érdekesség: A legtöbb méh nem csíp!

A Magyarországon őshonos méhpopulációk nagy része elsősorban magányos méhekből tevődik össze. Ők NEM csípnek, hacsak nincsenek rendkívüli veszélyben, mivel az első, az életük utolsó csípése is egyben. Csípésük még ekkor is sokkal kevésbé fájdalmas, mint a darázs vagy a mézelő méh csípése.

A méhek ritkán csípnek

A legtöbb ember egy kalap alá veszi a méheket és a darazsakat, általában egy rossz gyerekkori élmény miatt, amikor is megcsípték. Senki se hibáztat, ha te is közéjük tartozol! :)

De amint megtanulod beazonosítani a különböző méhfajtákat, látni fogod, hogy a darazsak teljesen másfélék. Remélhetőleg új szemszögből fogsz a méhek felé közelíteni.

2. Ügyelj a virágzási időkre

Ha méheket szeretnél csalogatni a kertedbe, és szeretnéd, hogy az egész szezont ott is töltsék akkor, ennek a legjobb módja, ha tavasztól őszig táplálékkal látod el őket.

A virágoskert kialakítása során ügyelj arra, hogy olyan virágokat válassz, amelyek virágzási ideje eltérő. Például, ha az összes virágod júliusban virágzik, akkor ebben a hónapban sok méhed lesz, de utána elmennek, hogy máshol keressenek táplálékforrást!

Az alábbi ábra csak egy példát mutat be a méhbarát virágoskertre:

Méhbarát - évelő kert

Ha már van egy jó elképzelésed arról, hogy az általad kedvelt virágok mikor nyílnak, könnyen és szórakoztatóan összeállíthatod a virágzási időre vonatkozó rejtvényt. Hidd el a méhek hálásak lesznek!

Érdekesség: A méhek valójában kemény dolgozók

Nehéz elhinni a következő tényt a mézelő méhekről:

556 dolgozó méhnek 88514 km-t kell repülnie és KÉTMILLIÓ virágot meglátogatnia, hogy fél kilogramm mézet készítsen!

A mézelő méhek kaptárukban is nagyon speciális feladatokat látnak el. A királynő feladata a kaptár irányítása és a szaporodás, naponta akár 2000 tojást is lerakva. A dolgozók, csinálnak minden mást. Megépítik a lépet, ahol a lárvák fejlődnek, virágport és nektárt gyűjtenek a fiatal méhek táplálására, etetik a királynőt, és őrzik a kaptárt.

Beporzás

Az olyan magányos méhek, mint a kőműves méhek, nem kaptárban élnek. Ehelyett a nőstények minden lárvának külön fészekszakaszt készítenek, elegendő táplálékkal azok fejlődéséhez.

Beporozzák az általuk látogatott virágok 95%-át. A mézelő méhhez képest, amely az általa látogatott növényeknek csak 5%-át porozza be, a kőműves méh tulajdonképpen túlórázik!

3. Gondoskodj a növényeidről

Miután elültetted a növényeket, az első és legfontosabb feladatod, hogy egészségesen tartsd őket!

A növények gondozása ösztönzi azok virágzását, így a méhek lehetőséget kapnak a táplálkozásra és a beporzásra. Az öntözés, a trágyázás, a gyomlálás és a metszés kulcsfontosságú lépések kerted egészségének és szépségének megőrzéséhez. Ha nem vigyázol a növényeidre, előfordulhat, hogy a méhek számára nem lesz elérhető nektár és virágpor.

Észre fogod venni, hogy a legtöbb méhet vonzó virág teljes napsütésben nyílik a legjobban. Ezt fontos észben tartani, amikor kiválasztod a méhlegelő helyét. Csakúgy, mint a virágok, amelyektől függenek, a méhek is jobban szeretik a napsütést. Válassz olyan helyet, ahol sok a napsütés, hogy a legtöbbet hozd ki méhlegelőből!

Érdekesség: A legtöbb méh nem kaptárban él!

Mint fentebb említettem, a legtöbb őshonos méh magányos. Nem kaptárban élnek, és minden nőstény felelős a párzásért, a tojásrakásért és a kicsik táplálásáért.

Kőműves méh

A magányos méhek tavasszal bújnak elő fészkükből, párosodnak, és egész életüket azzal töltik, hogy fészket készítenek elő a következő generáció számára. Ha véletlenül méhek csoportját látod, de ezek úgy néznek ki, mint a kőműves méhek vagy más magányos faj, akkor előfordulhat, hogy „aggregációt” találtál.

Ez a félig szociális viselkedés lehetővé teszi, hogy a magányos méhek részesüljenek a kaptár védelméből és előnyeiből. De továbbra is egyedi fészeksejteket hoznak létre, és munkájuk nagy részét egyedül végzik.

4. Korlátozd vagy szüntesd meg a növényvédő szerek használatát

Ha méheket szeretnél vonzani, az egyik LEGROSSZABB dolog, amit tehetsz, ha a kerted tele fújod növényvédő szerekkel. Ezek a mérgek megkülönböztetés nélkül megölik a rovarokat. Sajnos ez a fajta rutin a legtöbb kertben elterjedt.

Ha pedig peszticideket használsz, akkor nemcsak az összes beporzónak ártasz, amelyet a kertedbe  vonzhatnál, de sok növényvédő szer veszélyes az emberekre, a háziállatokra és más vadon élő állatra is!

Rovarölő szerek

Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy vegyszereket használj a kártevők elleni küzdelemben, győződj meg arról, hogy azok nem károsak a méhekre. Kerüld például a kifejezetten méheket célzó peszticidek használatát, vagy alkalmazd őket hajnalban vagy alkonyatkor, amikor a méhek nem aktívak.

Érdekesség: A méhek gyakorlatilag bárhol élhetnek!

Lehet, hogy már van első kézből szerzett tapasztalatod ezzel kapcsolatban. A méhek hihetetlenül képesek alkalmazkodni, és ott raknak fészket, ahol megfelelő körülményeket találnak.

Fészkeik fák üregeiben, növényi szárban, nádasban és még a talajban is megtalálhatók. Egyes esetekben a mézelő méhek kaptárakat építenek nagyon (számunkra) kényelmetlen helyeken.

Méhek lépe faágon

Amellett, hogy néhányan igen érdekes helyeken laknak, a méhek rendkívül elterjedtek. Minden kontinensen élnek, kivéve az Antarktiszt!

Az azonban, hogy széles körben elterjedtek, nem jelenti azt, hogy nincsenek fenyegetve! Számos méhfajt fenyeget a kipusztulás veszélye az élőhelyek elvesztése és a növényvédő szerek használata miatt. Vannak olyan területek is, ahol a gazdálkodók kénytelenek kézzel beporozni a növényeiket, mert egyáltalán nem maradtak méhek! (2023-ról beszélünk! Sajnos ez a valóság!)

5. Fontold meg egy méhház építését

Amikor először hallottam a „méhház” kifejezést, elképzeltem, egy méh kaptárt a nyüzsgő kis méhekkel a csövekben és lyukakban.

Méhház

A valóság nem is állhatna távolabb az igazságtól, mivel a méhházakat úgy tervezték, hogy vonzzák a magányos méheket, mint például a gyümölcskerti kőműves méh (Osmia lignaria)!

Ezek a rovarok hihetetlen kis lények, akiket szeretnél a kertedben vendégül látni!

Néhány dolog, ami egyedivé teszi a gyümölcskerti kőműves méheket:

  • A gyümölcskerti kőműves méh magányos életet él. Minden nőstény saját fészket készít, dolgozó méhek nélkül.
  • A nőstény kőműves méhek fészküket természetes üregekbe rakják, például harkály odúkba, üreges szárakba vagy bármilyen más résbe, amelyet találnak. Ezek a méhek nem tudnak kiásni saját lyukat, így nem jelentenek veszélyt a faszerkezetekre.

Érdekesség: A méhek nélkül hatalmas élelmiszerhiánnyal néznénk szembe!

Magyarországon a méhek beporozzák az összes megtermelt élelmiszer 1/3-át. Valójában a méhek az EGYETLEN rovarok, amelyeket részben emberi használatra háziasítottak, és nagymértékben támaszkodunk rájuk, hogy beporozzák a terményeinket.

Poszméh

Szívesen eszel almát, dinnyét, áfonyát, tököt, brokkolit vagy mandulát (csak hogy néhányat említsek)? Ha igen, akkor jobb, ha legközelebb, amikor meglátsz egy méhet, megköszönöd neki, ahelyett, hogy megpróbálnád megölni!

6. Indíts saját méhkaptárt

Hát ez nem szorul további magyarázatra. :D

Veszel egy kaptárt, vagy építesz egyet, de mindenképpen konzultálj, egy méhésszel mielőtt belefognál bármibe is!

Méh kaptár

Érdekesség: A méhek tényleg gyorsak!

A pontos sebesség fajonként változik, de a legtöbb méh akár 24 km/óra sebességre is képes! Egy nap alatt akár 9,5 km-t is képesek megtenni, de általában 100 méteren belül maradnak kaptáruktól vagy fészküktől. Ez a sok oda-vissza utazás... :)

Az egyik legfigyelemreméltóbb tény a méhekkel kapcsolatban, hogy másodpercenként akár 230-szor is képesek verni a szárnyaikkal.

Ez hihetetlen, ha összehasonlítjuk egy gyümölcs léggyel, amely sokkal kisebb, de másodpercenként csak körülbelül 200-szor csap a szárnyaival. Érdekes módon a méheknek két pár szárnyuk van. Az elsők sokkal nagyobbak, mint a hátsók.

7. Hozz létre egy sárforrást

Mint fentebb említettem, a gyümölcskerti kőműves méhek sarat használnak a fészkük építéséhez. Így természetesen, ha van iszapforrás a kerted közelében, ezek a méhek sokkal nagyobb valószínűséggel szoknak oda!

Méh sárgyűjtés közben

Szerencsés vagy, ha van egy tó a telkeden, amely bőséges iszapos talajt biztosít. De ha nincs tavad vagy patakod, akkor is könnyen létrehozhatsz iszapforrást! Ez olyan egyszerű, mint ásni egy lyukat, és vizet önteni a talajba, amíg az állaga hasonló nem lesz a modellagyagéhoz.

A kőműves méhek az agyagban gazdag talajt részesítik előnyben fészkelőhelyként. Ezután néhány naponta ellenőrizd az iszapot, hogy megbizonyosodj arról, nehogy kiszáradjon, és szükség szerint adj hozzá vizet. A kőműves méhek sorban fognak állni seperc alatt, hogy sarat gyűjtsenek a fészkükhöz!

Érdekesség: A medvék nagyon szeretik a mézet

A medvék gyakran vonzódnak a méhkasokhoz az édes méz miatt. De számukra az igazi csemege a méhlárva, amelyet a kaptárak kinyitása után találnak meg! Ha van kaptárad, és olyan területen élsz, ahol medvék is élnek, a legjobb, ha medveriasztót vagy elektromos kerítést használsz, hogy távol tartsd a medvéket a kaptáradtól.

8. Vegyél méheket!

Ha türelmetlen vagy (mint én), és izgatottan várod, hogy még ma elkezdhess méhekkel foglalkozni a kertedben, akkor vásárolhatsz méheket érdeklődésednek vagy tapasztalatodnak megfelelően!

Habár a mézelő méhek időigényesebbek a többi fajtánál, azért nagyszerű érzés lesz, mikor saját mézet állítasz elő! :)

Méhecske virágon

Mégis az egyik kedvenc tényem a méhekkel kapcsolatban az, hogy: 

Neked hatalmadban áll, hogy segíts nekik!

Mint látod, sokféleképpen segíthetsz a méheknek a kertedben, de a legegyszerűbb a méhlegelő létrehozása. Szóval a legegyszerűbb módszerrel is hatalmas segítséget nyújtasz ezeknek a kis rovaroknak! Hidd el, meghálálják a törődést! :)

Ha tetszett kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :)