Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

13 kezdő akvarista hiba

KoiKert
KoiKert
2021.10.31 14:49
13 kezdő akvarista hiba

Amiket nemcsak kezdők követhetnek el.

10 éve akvarizálok, de minden nap tanulok valami újat. A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha abba a hitbe ringatjuk magunkat, hogy mi már mindent is tudunk.

Néhányunknak ez a tanulási folyamat viszonylag egyszerű és nagyobb hibáktól mentes. Másoknak viszont felér egy vesszőfutással, ami drága tévedésekkel, elpusztult halakkal és sok csalódással van kikövezve.

Íme, néhány a legnyilvánvalóbb baklövések és tévhitek közül, amelyeket az akvaristák – mind a tapasztaltak, mind a kezdők – hajlamosak elkövetni. Mindenáron kerüld őket...

Túletetés

Képzeld el, hogy bezárnak egy szobába és nem tudsz kimenni a toalettre.  Viszont kapsz enni és inni. Minél többet etetnek, annál hamarabb telik meg a szoba. Ugyanez a helyzet a halaknál is. A halak és a szűrőrendszer is (amiben a lebontó baktériumok éldegélnek) jobban szeretik a rendszeres kis adagokkal való etetést, mintsem a véletlenszerű (most épp eszembe jutott) nagy kupac kaját. Adjunk nekik egy kis adag tápot és figyeljük, hogy 30 másodperc alatt elfogyasztják-e. Ha 10 másodperc alatt eltüntetik, akkor nem kaptak eleget. Viszont, ha ez egy percig tart, úgy túl sokat kaptak. Próbáljuk megtalálni ezt a 30 másodpercet és ezt ismételjük naponta 3x. Összesen 90 másodperc a napi etetés. Hacsak egyszer etetünk, persze lehet több, de figyeljünk rá, hogy ne maradjon felesleges táp az akváriumban.

Ennyit sose adj

Vízcsere

A legfontosabb, hogy sose szívjuk meg a vízcserénél a csövet. Egész biztos, hogy a szánkban fog kikötni legalább egy kis része, aminek az íze nem olyan lesz, mint egy finom halászlé. Használjunk egy szimpla pumpás, vagy elektromos leszívót. Ennél is egyszerűbb, ha a csövet a csap alatt az egyik végét befogva megtöltjük vízzel, majd a másik végét is befogva visszaballagunk az akváriumhoz. Egyik felét betesszük a vödörbe és elengedjük, a másikat pedig az akváriumba (ez minidig legyen feljebb, mint a vödörben lévő vége). Ezután erről is levesszük az ujjunkat és a gravitáció meg a vákuum megoldja a többit.

Ne vedd a szádba a csövet

A vízminőség és a betegségek közti összefüggés

Legtöbbünk már átlátja ezt, de vannak néhányan, akik még mindig nem hajlandók elfogadni, hogy a halaik megbetegedését saját maguk is előidézhetik akaratukon kívül. A víz problémák és a betegségek kéz a kézben járnak. Elég ritka az olyan akváriumi hal pusztulás (kórokozók miatt), ami nem köthető vízminőség romláshoz. A kettő tünetei nagyon hasonlóak. Gyors kopoltyúmozgás, letargia, csapkodó úszás, nyálkás bőr, ködös szemek, fakó szín – ezek mind inkább a vízben lévő szennyeződésekre utalnak, mintsem kórokozókra. Utóbbinál javarészt jól látható külső elváltozások is vannak (fehér pöttyök, rothadó úszók, penész, külsérelmi nyomok, elálló pikkelyek, puffadt has stb.) Először teszteljük le a víz paramétereit és csak aztán nyúljunk a gyógyszeres üvegért, ha szükséges.

víztesztek

Túl kicsi rajok

Némely hal egyszerűen azért lesz beteg, mert állandóan ideges. A rajhalak csapatban érzik jól magukat természetüknél fogva és az egész életciklusuk a többiekkel való kölcsönhatástól függ. A szabadban a díszmárnák és a tetrák több százas rajokban élnek. Azokban a csapatokban komplex hierarchia, társadalmi kötelék és szaporodási lehetőség van. Viszont, ha csak három rajhalunk van egy akváriumban, akkor ez a fajta veleszületett társadalmi kódolás megszűnik létezni.

Ettől lehetnek halaink félősök, elbújhatnak, nem akarnak enni és így lassan éhen halnak. Másoknál úszó csipkedést válthat ki, illetve más halakkal kezd el úgy viselkedni, mintha azok saját fajtársai lennének.

Mindig a lehető legtöbbet vásároljuk az egy fajta rajhalakból (amennyit az akvárium mérete és a többi hal enged). A kevert és a szedett-vedett rajok nagyon jók lehetnek egy zacskó Haribo gumicukornál, de ez a megközelítés nem fog működni ezeknél az érzékeny állatoknál.

Rajhalak

Az algakaparó és üveg közé szorult homok és kavics

Egy kis kavics darabka olyan, mint egy gyémántvágó mikor elkezded a front üvegen húzogatni, úgyhogy a tisztító szivacsunkat minden használat előtt és után ellenőrizzük. Használat előtt jól öblítsük ki és vizsgáljuk meg, hogy nem maradt-e benne valami szennyeződés. Túlzásnak tűnhet, de hidd el mikor azt a 20 centis karcot nézegeted az akvárium üvegén, rögtön megérted miért fontos ez.

Plusz egy ok, a szivacs kiöblítésével kordában tarthatjuk az esetlegesen összeszedett kórokozókat.

Ez nyomot hagy majd

Soha ne csapvízzel tisztítsd a szűrő szivacsait

Ha új vagy ebben, akkor az első és legfontosabb dolog, amivel tisztában kell lenned. Ne csapvízzel mosd ki az akváriumszűrő szivacsát! A szivacsban lebontó baktériumok tenyésznek, amik a káros anyagokat hivatottak lebontani (ammónia, nitrit) ezáltal segítik a vízminőség megőrzését. A szivacsot finoman nyomkodjuk ki a vízcsere során leeresztett akvárium vízben. Soha semmilyen körülmények között ne érintkezzen fertőtlenítő szerekkel.

Ne csapvizzel

Külső szűrők csövei tisztításának elmulasztása

Előfordult már veled, hogy mikor végeztél a külső szűrőd tisztításával, mindent szépen visszatettél a helyére. Beindítottad és egy hatalmas adag fehér és barna szmötyi volt a jutalmad a nyomóágból (amit a halak és a garnélák egyébként imádnak). Idegesítő nem?

Biofilm alakul ki a cső teljes hosszában és a ki/bekapcsolás, valamint a légtelenítés során ez leválik a felszínéről. Alga és mulm is felgyűlhet benne, amik csökkentik az áramlást ezért a takarítás alkalmával érdemes ezeket is rendbe tenni.

Lehet kifejezetten erre a célra készült keféket kapni, de a meleg vízbe áztatással is célt érhetünk.

Ezeket is tisztítsuk

Egy hálóval próbáljuk kifogni a halakat

A háló egy pár száz forintos tétel, úgyhogy érdemes mindjárt kettőt venni belőle.

A halak kifogása egyetlen hálóval stresszes lehet az akvaristának, hát még a halnak. Használjuk az egyik hálót, mint egy terelő kutyát, amivel a másikba kergetjük a halat.

Fontos a háló mérete is. Egy 2-7,5 centis halhoz használjunk 15 cm széles hálót. A pici hálók maximum az ivadékokhoz jók, míg a nagyon nagyok lassúak és nehézkesek.

Ezen kívül, ha ívelt akváriumunk van a háló meghajlítása nagyban megkönnyítheti a munkát.

Algaevők vásárlása

Az algaevők annyira fogják tisztán tartani az akváriumodat, mint ahogy a kutyám felporszívózza a szőnyeget. Legtöbbjüknek speciális étrendre van szüksége. Tévedés azt hinni, hogy beérik az aljzatra lehulló maradékkal. Mindegyik faj más algatípust részesít előnyben. A lesoványodott harcsa nem feltétlenül szenved belső kórokozóktól, de biztos, hogy alultáplált.

Tévhit, hogy minden szívó szájszervvel megáldott hal növényevő. E fajok közül sok, amelyeket túlságosan gyakran eufemisztikusan „algaevőként” emlegetnek, elhivatott húsevő, amelyek a csigahúst és más vízi gerinctelent is kedvelik, míg mások hatalmasra nőnek. Mindenképp olvassunk utána az igényeiknek vásárlás előtt.

Palacsinta algázó

Gyógyszerek túladagolása

Egyes gyártók súlyosbítják a helyzetet azzal, hogy a tényleges térfogat helyett a kiszorítási térfogatot adják meg. Tehát ha egy 100 l akváriumot vásárolsz, a talaj és a dekoráció hozzáadása után a valóságban csak 85 l víz fér bele.

Egyszerű térfogat számítás. Mérd meg az akváriumod hosszát, szélességét és mélységét centiméterben, majd vegyél egy számológépet. Kövesd az alábbi számítást, és minden rendben lesz: hossz (cm) szorozva szélességgel (cm) szorozva vízmélységgel (cm). Oszd el ezt a számot 1000-el, és megkapod az űrtartalmat. Ezt a számot megszorozva 0,9-cel 10%-ot von le, hogy figyelembe vegyük az aljzat és a dekoráció miatti kiszorítást, és máris megvan a kezelési mennyiség.

Például: Egy 120 x 45 x 45 cm akvárium esetén:  120 x 45 x 45 = 243,000.  243,00 osztva 1000-rel = 243 l. 243 l szorozva 0.9-cel = 218.7 liter kezelendő vízmennyiséggel.

gyógyszerek

Feltételezzük, hogy minden trópusi halat 25 °C-on kell tartani

A „trópusi” szó egy nagyon sajátos hőmérsékleti jelentéssel bír. A 25 Celsius fokkal. :)

A valósága azonban más. Egyes trópusi halak magas vagy alacsony tengerszint feletti magasságból származnak, ahol a hőmérséklet messze lehet a 25°C-tól. Egyesek nyílt, napfénynek kitett területeken élnek, míg mások sűrű, árnyékos lombkorona alatt húzódnak meg. Némelyik vízben lévő mély lyukban vagy barlangokban él.

Alapvető fontosságú, hogy megtudjuk, honnan származik a hal, és biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet. Túl hideg vízben nehezen fog növekedni és gyenge lesz az immunitása. Túl meleg vízben nehezen tudja megtartani a súlyát, vagy azonnal elpusztulhat.

A 25°C hőmérséklet méltányos egyensúlyt jelent számos népszerű faj számára, de még az olyan nagyon gyakori halak is, mint a neonhal, szeretik a hűvösebb vizet (22-24 °C), és rövidebb életet élnek melegebb éghajlaton.

A hőmérséklet megfelelő beállítását könnyedén elvégezhetjük egy termosztátos akváriumi fűtővel.

Azt gondolni, hogy minden csiga kártevő

A csigák millióinak jelenléte rossz, de maguk a csigák gyakran hasznosak és csak kihasználják a könnyű táplálékforrást.

Egyensúlyt tartanak fent.

A csigák az akváriumban lévő törmeléket, valamint algákat és bomló növényi részeket esznek. Imádják ezeket. Gyarapodnak rajta. Egyszerű a képlet: minél több csigád van, annál több élelemnek kell rendelkezésre állnia, és minél több élelmük van, az azt jelenti, hogy te, mint az akvárium „gazdája” valamit rosszul csinálsz.

5 pontos csigamentesítési terv:

  1. Tisztítsd meg alaposan az aljzatot. Távolítsd el az el nem fogyasztott ételt és a mulmot.
  2. Nézd végig a növényeket, és távolítsd el a problémás leveleket.
  3. Tekintsd át az etetési szokásaidat. A halak hagynak elfogyasztatlan tápot?
  4. Vásárolj csigacsapdát, vagy használj egyszerű csigacsalit.
  5. Vásárolj néhány csigaevő (Helena) csigát, hogy megegyék a túlszaporulatot.

NE ess kísértésbe, hogy:

- csigaevő halakat vegyél, például Öves díszcsíkot.

- durva csigairtó vegyszert használj a hulladék szintek kezelése nélkül, vagy csak úgy egyáltalán.

- megöld a csigákat, és az akváriumban hagyd lebomlani őket.

csigacsali

NE sajnálatból vásárolj halat

Mindannyian szeretjük a gyöngéket segíteni, védeni – emberi természetünkhöz tartozik, hogy együtt érzünk az apró, életért küzdő állatokkal. Pont ezért olyan népszerűek a kölyök állatok.

A halak esetében lehetetlen feladatot vállalhatsz magadra. Egy olyan halnak, amelynek nincsenek uszonyai és nem tud megfelelően úszni, borzalmas életminősége lehet, megcsipkedheti a többi hal, vagy kimaradhatnak az étkezésekért folyó versenyből.

Vagy betegséget vihetünk be az akváriumba.

Egyes deformitásokat vírusos daganatok, belső paraziták vagy baktériumok okozhatnak. Ami úgy nézhet ki, mint egy aranyos születési rendellenesség azok a bolt akváriumában lappangó betegségek is lehetnek.

A szomorú tény az, hogy a halaknak gyakran annyi utóda van, hogy bőven akad köztük ilyen.

Ha megmented az egyik ilyen halacskát, hagyod szaporodni, és továbbadja a génjeit, akkor később másokat is ugyanennek a problémának teszel ki.

Mire kell figyelni hal vásárlásakor:

- Jól formázott test és úszók. Nincs szakadás az úszókon. Nem ferde a gerince.

- Mindkét szeme ép.

- Megfelelő szájnyitás és -zárás, nincs csavarodás az állkapocsban, nincs túl- vagy alul harapás.

- Kopoltyúfedők, amelyek zárva nem hagyják szabadon a kopoltyúkat.

- Nincsenek csomók vagy kiütések rajta.

Növények ültetése kavicsban

Sok helyen sajnos szobanövényeket árulnak akváriumi növényként.

Tarts rosszul egy növényt, és az el fog pusztulni. Mielőtt megtenné, rengeteg csigát etet, és bomló szerves anyagokat enged a vízbe. A legtöbb faj esetében a kavics nem kedvez a növekedésnek. Ha mégis marad a kavics az akváriumban, legalább „ültető tálakat” készíts margarinos dobozokból. A tálat részben töltsd meg növénytáptalajjal, helyezd az akváriumba, ahova szeretnéd, ültess bele növényt, majd rejtsd el úgy, hogy az ültető tál többi részét vékony rétegben ugyanilyen kaviccsal takard be. A növény gyökerei boldogok lesznek, és senki nem fogja észrevenni az ültető tálat.

növények

Kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :)

Kapcsolódó érdekes cikkek:

6 tipp Lowtech akváriumhoz