Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

Hörcsög tartás helyesen - minden ami igazán fontos

KoiKert
KoiKert
2023.02.07 17:06
Hörcsög tartás helyesen - minden ami igazán fontos

Te is szeretnél szuper hörcsög gazdivá válni? Akkor ezt ne hagyd ki!

A hörcsögök

A hörcsögök szórakoztató kis állatok, és jó házi kedvencek lehetnek a gyermekek számára is, feltéve, hogy megértjük, mire van szükségük ahhoz, hogy egészségesek és boldogok legyenek.

A hörcsög tények pedig a következők:

A hörcsögöknek számos faja és fajtája létezik, amelyeknek mérete és temperamentuma igencsak eltérő. A hörcsögök általában legfeljebb két évig élnek, bár néhány fajuk tovább is élhet.

Íme, néhány a legfontosabb tények közül a hörcsögökről:

  • A hörcsögöknek 24 faja van, és a Cricetidae családba tartoznak. A szíriai aranyhörcsög, a Campbell orosz törpehörcsög és a Roborovski törpehörcsög, a legnépszerűbbek a házi kedvencek körében.
  • A hörcsög zsákmányállat. Prédákként a hörcsögök általában idegesek az új dolgok látványától, hangoktól és szagoktól, és ha félnek, visszatérnek az üregükbe.
  • Imádnak felfedezni, ehhez bajszukat használják, mely segít nekik érzékelni a környezetükben lévő tárgyakat.
  • "UV-látásra" is képesek, amiről úgy gondolják, hogy részt vesz a társas kommunikációban.
  • Intelligensek, és gyorsan tanulnak; megtaníthatók arra, hogy oda jöjjenek az étel bemutatásakor vagy egyszerű trükköket hajtsanak végre.
  • Amikor először találkoznak, azonnal elkezdenek felállítani egy hierarchiát, amelyben az egyik állat dominánssá válik a többi felett. A hierarchia felállítása során nagyon agresszívvé válhatnak.
  • Fogaik soha nem hagyják abba a növekedést, és van egy sajátos „önélező” rendszerük, ugyanis ahol a metszőfogak rágcsálás közben egymáshoz érnek, ott folyamatosan élezik egymást a fogak.
  • Éjszaka aktívak, nagy szemeik is ezt a célt szolgálják – amellyel gyengébb fényviszonyok között is tökéletesen látnak.
  • Nem minden hörcsög társaságkedvelő – a vadonban a szíriai hörcsögök általában egyedül élnek az üregükben. Más fajok, például az orosz törpehörcsög, szeret csoportokban élni.

Hörcsög búvóhely

A hörcsög igényeinek megértése

Tudj meg mindent, amit a hörcsögök házi kedvencként tartásával kapcsolatban tudnod kell. A hörcsögök tartásáról szóló hasznos útmutatónkból, beleértve a következőket:

  • Környezet, avagy a megfelelő ketrec kiválasztása

  • Étkezés, mivel etessük hörcsögünket

  • Viselkedés, mit miért csinál a hörink

  • Társaság, milyen állatokkal társítható a hörcsögünk

  • Egészség és jólét, mire van szüksége kedvencünknek

Hogyan rendezzük be hörcsögünk ketrecét

Annak biztosítása érdekében, hogy hörcsögöd egészséges és boldog legyen, az első lépés az, hogy kedvenced számára megfelelő lakhelyet alakítasz ki. 

Íme, amire szüksége van a hörcsögödnek egy kényelmes otthonhoz:

  • Kényelmes, száraz, tiszta lakóhely, egy csendes helyen, ahol zavartalanul pihenhetnek. 
  • Nincs huzat vagy nedvesség – ügyelj arra, hogy ne legyenek kitéve huzatos vagy nedves körülményeknek. A vadon élő hörcsögök meleg, száraz éghajlaton élnek.
  • Kiszámítható fény (nappal/éjszaka) – a hörcsögöket olyan helyiségben kell tartani, ahol a lámpák minden este többé-kevésbé ugyanabban az időben kialszanak. Próbáld meg elkerülni a rendszertelen világítási órákat. A hörcsögök érzékenyek az erős napfényre is.
  • Nincs ultrahang – a hörcsögöket nem szabad olyan háztartási tárgyak közelében tartani, amelyek ultrahangot generálhatnak, mint például televízió, számítógép képernyője, porszívó vagy akár a folyó víz. A hörcsögök nagyon érzékenyek a magas frekvenciájú hangokra, amelyeket mi ugyan nem hallunk, de az ő számukra stressz forrás.
  • Megfelelő alom és fészkelőanyag – ne adj a hörcsögöknek olyan fészkelőanyagokat, amelyek vékony szálakra válnak szét, például vattát vagy hasonló „bolyhos” anyagot. Súlyosan megsérülhetnek, ha ez a végtagjaik köré gabalyodik, vagy ha lenyelik!
  • Megfelelő ketrec - a vadon élő hörcsögök mély üregekben élnek, és természetesen fészket  is építenek. Gyorsan ásnak üregeket, és könnyen kiszabadulnak a rosszul felépített ketrecekből. A kedvtelésből tartott hörcsögök szívesebben foglalnak el olyan ketrecet, amelynek szilárd padlója megfelelő alomanyaggal van lefedve, megfelelő vastagságban.
  • Búvóhelyek – tekintsd meg a hörcsög búvóhelyeinket.
  • Tisztítsd és szárítsd meg a ketrecet – rendszeresen tisztítsd meg ketrecüket , és győződj meg róla, hogy van elegendő száraz alom és fészkelőanyag.

Hörcsög ketrec

Mivel etessük hörcsögünket?

Hörcsögöd megfelelő étrendjének biztosítása, hogy boldog és egészséges maradhasson.

Kiegyensúlyozott étrend hörcsögök számára

A vadon élő hörcsögök általában magvakat, gabonaféléket, rovarlárvákat és nagyobb rovarokat, például tücsköket fogyasztanak. Háziállatként a hörcsögöknek jó minőségű, kiegyensúlyozott és változatos étrendre van szükségük, amely tartalmazza az összes szükséges tápanyagot és ásványi anyagot.

Ezt innen kaphatják meg:

  • Összetett préselt pellet vagy különböző magvak keveréke, amelyet az igényeiknek megfelelően alakítottak ki.
  • Kis mennyiségű zöld, tisztított gyökérzöldségek és gyümölcsdarabok, például alma. Ne adjunk nekik szőlőt vagy rebarbarát, mert ezek mérgezőek lehetnek a rágcsálókra!

Tedd ételeiket lapos edényekbe vagy közvetlenül a ketrec padlójára. Ha egy edényben van, számíts rá, hogy megfordítják, és átviszik a tartalmát az éléskamrába. Élelmiszert hordanak a pofazacskójukban, és láthatóan kidudorodó pofival vonulnak vissza a tálkájuktól. Szeretnek felülni, és úgy majszolni az ételdarabokat.

Nedves vagy porított eledel hörcsögök számára

Csak akkor adj nedves vagy porított táplálékot hörcsögödnek, ha ezt az állatorvosod tanácsolja, például fogászati ​​problémák miatt.

A nedves táplálékot nehéz eltávolítani a ketrecből, és hajlamos a penészgombák és a baktériumok  melegágyává válni, ami káros lehet a hörcsögre. Ha a hörcsögöd beteg, és nedves táplálékra van szüksége, fontos, hogy naponta legalább kétszer eltávolítsd annak minden maradványát, hogy az étel ne kezdjen rothadni.

Ivóvíz hörcsögök számára

A hörcsögöknek folyamatosan friss, tiszta ivóvízre van szükségük, lehetőleg szelepmentes ivópalackból. Rendszeresen cseréld ki a vizet, tisztítsd meg megfelelően a palackot és a csövet, és minden nap ellenőrizd a vizes palackot, hogy nincs-e szivárgás vagy eltömődés.

A hörcsögök nem képesek erős szívást alkalmazni, ezért nehézséget okozhat a vízáramlás ellenállásának leküzdése a hagyományos „golyósszelepes” ivópalackoknál. Feltéve, hogy a cső viszonylag kis átmérőjű, vagy úgy gyártják, hogy van benne egy könyök, könnyebb lesz inni belőle, mint a mechanikus akadályt tartalmazókból (golyós vizespalack). Ez különösen fontos lehet fiatal, idős vagy beteg hörcsögök esetében.

A hörcsög étrendjének figyelemmel kísérése

Mindig ügyelj arra, hogy a hörcsög mennyit eszik és iszik. Ha kevesebbet kezdenek enni, az ürülékük nedves lesz, vagy a hátsó fertályuk beszennyeződik, azonnal fordulj állatorvoshoz. Kerüld a hirtelen étrend változtatásokat és az állott ételeket, mert ezek felboríthatják az emésztésüket.

Hörcsögök étrendje

A hörcsög viselkedésének megértése

Itt egy praktikus ellenőrző lista, hogy mire van szüksége kedvenc hörcsögödnek ahhoz, hogy egészséges és boldog maradjon, és úgy viselkedjen, mint a természetben.

A hörcsögnek szüksége van arra, hogy:

  • Napközben zavartalanul tudjon aludni.
  • Kiszámítható világítási idők – olyan helyiségben tartsd őket, ahol a lámpák csak késő estig égnek, és ahol a szokásos nappal/éjszaka periódus idő be van tartva.
  • Rengeteg hely az éjszakai játékhoz és testedzéshez. A vadhörcsögök általában csak alkonyatkor és éjszaka aktívak, és naponta akár 8 kilométert is képesek megtenni. 
  • Futókerék – ez segít nekik az edzésben, de ne ez legyen az egyetlen mozgási forma. A kerekeknek,  jó minőségűeknek és nagy átmérőjűeknek kell lenniük, igazodnia kell a hörcsög méretéhez. Szilárd szerkezetűnek és tengelymentesnek kell lenniük (középen keresztbe), valamint ideális esetben csúszásmentes futófelülettel kell rendelkezniük. Ha hörcsögödnek láthatóan fáj a lába a kerék használata közben, ideiglenesen távolítsd el a ketrecéből.   
  • Mély alomréteg, amelyben üreget áshatnak és odút építhetnek (Tipp: a forgácsot szénával keverve sokkal stabilabb járatokat tudnak készíteni).

Hörcsög futókerék

Mindig felügyeld a hörcsögöt, ha kiengeded a ketrecéből (amikor már megszelídült), hogy ne tévedjen el, és ne akadjon bele valamibe. Ha van másik házi kedvenced, például kutyád vagy macskád, győződj meg arról, hogy a hörcsögöd biztonságban van tőlük. Soha ne hagyd kint a hörcsögöd a ketrecéből felügyelet nélkül vagy éjszakára.

A hörcsög és a téli álom

A vadhörcsögök téli álmot alszanak, de időnként felébrednek táplálkozni. Tartsd melegen hörcsögöd télen, mert ez segít megakadályozni, hogy hibernált állapotba kerüljön. A hörcsögök probléma nélkül tudnak egyébként telelni.

Ha a hörcsög mégis hibernált állapotba kerül (egy esetleges fűtés kimaradás miatt, vagy mert kiszökött), vidd meleg (de nem túl meleg) helyre, és rövid időn belül fel kell ébrednie. Rendszeresen ellenőrizd, hogy sok friss víz, friss élelem és fészkelőanyag legyen a ketrecében.

Hörcsög forgácsban

Megfelelő társaság hörcsögök számára

A hörcsögök általában magányos állatok, és agresszívek lehetnek más hörcsögökkel szemben. Nem minden hörcsögfaj tartható csoportokban, különösen a szíriai és kínai hörcsögök a természetüknél fogva nem  társaságkedvelőek, és jobb, ha egyedül tartjuk őket. Megfelelő gondozással és feltételekkel a törpehörcsögök együtt is elhelyezhetők. 

Hörcsögök elhelyezése csoportokban

Fontos megbizonyosodni arról, hogy az aktuális hörcsögök együtt tarthatóak-e, mert ha agresszívvá válnak egymással, az nagyon traumatikus lehet, és súlyos sérülésekhez vagy akár halálhoz is vezethet. Lehetőleg egy időben vegyük meg a csoport összes tagját.

A hörcsögök szagokat, köztük feromonokat használnak a kommunikációhoz. Ezért:

  • Ne helyezz el ismeretlen hörcsögöket egymás mellett, még különböző ketrecekben sem, mert ez stressz forrás a számukra.
  • Ne tarts nőstény hörcsögöket hímek közelében – amikor párzási időszakuk van, erős feromonokat termelnek.
  • Ne tartsd a hímeket egymás közelében – feromonokat választanak ki, hogy megjelöljék a területet, és ez szintén stresszes lehet a közelben lévő többi hím számára.

Hörcsög társasága

A hörcsög kézhez szoktatása

A hörcsögök félénk állatok, és bár meg tudják szokni a gondozó kezeket, megijedhetnek és agresszívek lehetnek, ha fenyegetve érzik magukat. A hörcsögök szívesen kommunikálnak olyan emberekkel, akik megfelelően gondozzák őket, és megértik az igényeiket. Segíthetsz nekik abban, hogy nyugodtnak érezzék magukat körülötted, ha rendszeresen pozitív interakciókat folytatsz velük (jutalom falat), és gyengéden hozzászoktatod őket a kezedhez.

  • Minden nap foglalkozz a hörcsögöddel, amilyen gyakran csak tudsz, de tartsd tiszteletben az alvási szokásukat.
  • A hörcsögöket nem szabad kivenni, amikor pihennek vagy alszanak, hacsak nem feltétlenül szükséges, mert ezt nehezen viselik.
  • A legjobb, ha kialakítunk egy foglalkozási rutint (ideális esetben minden nap), és nem töltünk el hosszabb időt a hétvégén a hörivel való érintkezéssel, csak annyit, mint a hét többi napján is tennénk.
  • Győződj meg róla, hogy biztosan tudod, hogyan kell megfelelően bánni a hörcsögöddel, anélkül, hogy szorongást okoznál nekik.
    • Engedd, hogy szabad akaratából vizsgálja meg a kezedet (lehetőleg mossunk kezet előtte, mert előfordulhat, hogy az érzékeny kis orrával étel szagot érez rajta és kíváncsiságból megkóstolja az ujjunkat).
    • A hörcsögöket úgy kell felvenni, hogy két kézzel benyúlsz alá, majd óvatosan felemeled, és lassan kinyitod a tenyereidet úgy, hogy a hörcsög az összezárt tenyeredben üljön
    • Ne tartsd magasban a hörcsögöd, mert leeshetnek és megsérülhetnek. Mindig a padló felszíne közelében, vagy asztal felett tartsd, mikor felveszed, mert sajnos hihetetlen bénán tudnak földet érni még kis magasságból is.

Hörcsög helyes fogása

Hörcsög tartása más háziállatokkal

A hörcsögök, mint majdnem mindent (mivel préda állatok) stresszesnek találhatják más állatok jelenlétét és illatát az otthonukban, ezért ügyelj arra, hogy más házi kedvenceid ne férhessenek hozzá a hörcsöghöz és a ketrecéhez. Mindig tartsd szemmel a hörcsögöt, amikor egy másik állattal van, amely szándékosan vagy véletlenül megsértheti vagy megijesztheti – még akkor is, ha úgy gondolod, hogy jó barátok.

A hörcsög egészsége és jóléte

Ahhoz, hogy hörcsögödnek boldog, egészséges életet biztosíts, a következőket kell tenned, hogy megkapja a szükséges törődést és figyelmet.

Hörcsög szőrápolás és fogápolás

A hörcsögnek rendszeres ápolásra van szüksége, hogy boldog és egészséges maradhasson, különösen, ha hosszú szőrű.

A hörcsögök fogai folyamatosan nőnek, ezért rendszeresen rágnak, hogy azok kopjanak és élesek maradjanak. Megfelelő rágófát kell adnod hörcsögödnek, hogy megőrizze éles fogait, és megakadályozd, hogy azok túl hosszúak legyenek, ami egészségügyi problémákat és fájdalmat okozhat. 

A fogászati ​​problémák nem ritkák a hörcsögöknél, ezért rendszeresen ellenőrizd elülső fogait. Ha a foguk túlnőtt, vidd el állatorvoshoz. Ha az egyik metszőfog megsérül, a másik tovább nőhet, és ez végül megakadályozhatja az evést.

A hörcsög egészségügyi ellenőrzése

Hörcsög megfázás vírus

Fontos tény! A hörcsögök megfázhatnak! • A hörcsögök nagyon érzékenyek az emberi megfázás vírusának törzseire. • Az ember megfertőzheti a hörcsögöket és ez igaz fordítva is.

A hörcsögök anyagcseréje gyors, ezért ha baj van, hamar romolhat állapotuk, mikor rosszul érzik magukat. Nem mutatják a fájdalom külső jeleit, ezért szenvedhetnek, mielőtt észrevennéd. A stresszes hörcsögök nagyobb valószínűséggel betegedhetnek meg, ezért tartsd szemmel őket, és ügyelj rá, hogy ha másképp viselkednek – például ismétlődő mozdulatokat vesznek fel –, mivel ez azt jelezheti, hogy valami nincs rendben. 

A hörcsögöket számos betegség érintheti, és a daganatok sem ritkák, különösen a has alsó részén. Megfertőződhetnek szennyezett élelmiszertől, víztől és alomanyagtól, és távol kell tartani őket mérgező anyagoktól, például mérgező élelmiszerektől, növényektől és vegyszerektől. Azonnal fordulj állatorvoshoz, ha hörcsögödön betegség vagy mérgezés jelei mutatkoznak. 

Ne feledd, hörcsögöd csak az állatorvos által ajánlott gyógyszerekkel kezeld. Az emberi vagy más állati eredetű gyógyszerek veszélyesek a hörcsögökre, és egyes orálisan adható antibiotikumok súlyos emésztési zavarokat okozhatnak.

Bánj kedvesen hörcsögöddel

Hörcsög kézben

A hörcsögök természetüknél fogva félénkek, és nem szeretik a hangos vagy fenyegető hangokat, ezért légy nyugodt körülöttük, és soha ne riaszd el vagy ijeszd meg őket. Tartsd folyamatosan szemmel őket, amikor egy másik állattal vagy személlyel vannak, akik szándékosan vagy véletlenül megsérthetik vagy megijeszthetik őket.

Ha elmész otthonról

Ha nyaralni készülsz, gondoskodj egy megfelelő személyről, aki gondját viseli hörcsögödnek. Tartsd kedvenced a megszokott ketrecében, hagyd a megszokott táplálékát, és ne szállítsd, hacsak nem feltétlenül szükséges. Ha mozgatni kell őket, itt van pár jó tanács erre vonatkozóan:

Hörcsög szállítása

  • Használj megfelelő, biztonságos kisállat ketrecet. A hörcsögök könnyen kirágják magukat a nem megfelelő hordozóból (pl.: papírdoboz).
  • Tartsd őket a ketrecükben, amikor csak lehetséges. Ha át kell tenni őket a kisebb ketrecbe, ügyelj arra, hogy minden igényét kielégítsd.
  • Adjál a hörcsögödnek alomanyagot a kényelme érdekében, és tegyél használt, de nem szennyezett fészkelőanyag a szállítóketrecbe.
  • Egy játék áthelyezése is megnyugtató lehet számukra, de ügyelj arra, hogy ez szállítás közben ne okozhasson sérülést nekik.
  • Győződj meg arról, hogy a hörcsögöknek van élelme és vize (az étel lehetőleg pellet formában legyen ilyenkor), és a kiömlések elkerülése érdekében vizet inkább kis gyümölcs- vagy zöldségdarabként célszerű adni, hacsak nem hosszú útról van szó.
  • Szállítsd vele minden társát, akikkel a hörcsögöd általában együtt van. Ez nemcsak csökkenti a szállítással járó stresszt, hanem csökkenti az agressziót is, amikor újra bekerülnek a csoportjukba.
  • Győződj meg arról, hogy a szállítóketrecet le lehet takarni, hogy sötét legyen. Azonban fontos, hogy lehetővé tegye a levegő be- és kiáramlását a ketrecben a szellőzés érdekében.
  • Inkább csendes, légkondicionált autóban szállítsd őket, mint tömegközlekedéssel.
  • Tervezd meg útvonalat az utazási idő minimalizálása és a megfelelő kényelem megőrzése érdekében. Azaz ne csúcsforgalomban a lehető legkátyúsabb úton szállítsuk kedvencünket. :)

Ha tetszett kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :)

Kapcsolódó érdekes cikkek:

Tengerimalac tartása - mit, hogyan és miért