Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Hangya

Ismerd az ellenséged

Hangyák

A hangyatelep valójában egy gondosan rendezett társadalom, tagjai szigorúan meghatározott funkciókat látnak el. A királynő kötelessége a tojásrakás. A munkások viszont élelemgyűjtéssel, fészeképítéssel, a fiatalok gondozásával és a kolónia védelmével foglalkoznak. A drónhangyák viszont a szaporodásért felelősek. Egyes hangyafajok csípésekkel védekeznek. Mérgük nem különösebben veszélyes az egészséges emberre, ha nem allergiás. Fájdalom, bőrpír jelentkezhet a harapás területén, a tünetek néhány óra múlva megszűnnek.


6termék 16
6termék 16

A hangyák leírása és előfordulása

A hangyák karcsú testét nagy fej és keskeny törzs jellemzi. A párzás során a hímeknek és a királynőnek szárnyai vannak, de a megtermékenyítés után elvesztik azokat. A dolgozó hangyák 7 évig élnek. Bár a hangyáknak számos faja létezik, sokuk királynője életében csak egyszer párosodik, miközben egészen haláláig tojik. Fajtól függően egy évtől akár 15 évig is élhetnek. Egy kolóniában csak egy vagy akár több ezer királynő is lehet. Leggyakrabban a hangyabolyban 10-30 nőstény tölti be ezt a szerepet. A drón hangyák élete rövid, és a párzás után véget is ér.

A hangyák többek között növényi és állati eredetű táplálékot esznek, egyes fajok ragadozók is – pókokra és rovarokra vadásznak. A levéltetvekkel szimbiózisban élnek. Képesek levéltetvek telepét „tenyészteni”, amely cukorban gazdag mézharmatot biztosít számukra. Cserébe megvédik szövetségeseiket a ragadozóktól. A hangyák jellegzetes hangyabolyokban vagy fészkekben laknak, de máshol is megtalálhatók. Faszerkezetekben, földbe ásott fészkekben vagy épületek hasadékaiban élnek. Jelenlétük az emberi lakhely közelében nem mindig lel szíves fogadtatásra.

A hangyák elleni küzdelem eszközei

Egyes hangyák elpusztítják a fát, mások feltárják a növények gyökereit, és kiszárítják a talajt a fészkek növekedése során. Vannak, akik lyukakat rágnak a virágok bimbóiba, vagy teljesen elpusztítják azokat – különösen, ha azok édes nektárt választanak ki. Élelem után kutatva a hangyák bejutnak otthonainkba, irodáinkba és ipari épületeinkbe. A kertészek számára kellemetlenek, mert a növényekre káros levéltetveket termesztenek.

Ha rovarokat veszünk észre otthonunk, kertünk környékén, érdemes fahéjjal vagy kávéval meghinteni azt a részt. A hangyák nem szeretik ezeket a szagokat, ezért kerülik azokat a helyeket, amelyek kellemetlen szagot bocsátanak ki számukra. A rovarok elleni speciális készítmények használata ennél azért jóval hatékonyabb.

A BROS hangyairtó port ajánljuk, ami a hangyák és fészkeik eltüntetésére szolgál. A szer használható beltéren és teraszokon, felhajtókon, ösvényeken és pavilonokon. Por formájában vagy vízben való feloldás után használható.

Hangya naptár

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Szűrés
Termék státusza
Ár
 (Ft)
880 Ft - 26 890 Ft
Gyártó