Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Patkány-egér

A patkányok rendkívül óvatos és intelligens állatok, nem véletlen használják őket számos laboratóriumi kísérlet során. Ha méreg csapdát használunk, a patkány meglátja a méregtől elpusztult társát, gyanút fog és nem eszik belőle. Használjunk inkább élvefogó csapdát.

  • Ezt ne nyílt területre, hanem lehetőleg fal mellé helyezzük a patkányok vándorlási útvonalán.
  • A ketrec alját picit beáshatjuk a földbe/homokba, így kevésbé lesz a patkányok számára gyanús.
  • Fogás után füstöljük ki a ketrecet, mert a patkányok megjelölik azt a vizeletükkel a többi társuk számára.
  • Egyszerűen égessünk el egy papírdarabot a ketrec alatt.

Ismerd az ellenséged

Patkányok

A patkányok a sarki régiókon kívül szinte az egész bolygón megtalálhatóak. A városokban ezeknek a rágcsálóknak két faja elterjedt, nevezetesen a fekete patkány és a norvég patkány, amelyet vándorpatkánynak neveznek, és amely különösen elterjedt Európában. A rágcsálók képesek túlélni több méteres zuhanást, és 1 méternél magasabbra ugrani. Az árvizek nem jelentenek problémát számukra, mert a vízen úszva akár 2 napig is túlélnek. Annak ellenére, hogy képesek úszni és merülni, a patkányok rosszul másznak.

Egerek

Az egereknek nincs szükségük vízre a túléléshez, mivel hozzáférnek a nedves gabonához, és így képesek kielégíteni szomjúságukat. Beltérben általában a falak mentén mozognak. A rendkívül jó hallásuk lehetővé teszi számukra, hogy 90 kHz frekvenciájú hangot is érzékeljenek, míg az ember csak 20 kHz-ig hall. Ezeknek a rágcsálóknak jó a szaglásuk és kiváló az egyensúly megtartási képessége. Magasról esve mindig a mancsukra esnek, és jól mozognak, beleértve a keskeny vezetékeken való mozgást is. Jellegzetes cincogást hallatnak az egymással való kommunikáció és a menekülés során. Az egerek legnagyobb természetes ellensége a patkány. Emiatt ritkán találkozni olyan esettel, amikor mindkét rágcsálófaj egy helyen előfordul.


36termék
 
36termék

A csapdázás a patkányok elleni védekezés régóta bevált módszere. Kerüli a patkányméreg használatát, és élve fogja el a patkányt, amelyet aztán néhány kilométerrel arrébb szabadon engedhetünk. Ha patkánymérget használsz egy épületen belül, fennáll annak a veszélye, hogy a patkány elérhetetlen helyen pusztul el, és az elhullott rágcsáló szaga nem éppen szalonképes! Az elpusztult patkány/egér borzalmas szagú, ezért a patkányok és egerek beltéri leküzdésére kártevőcsapdákat javasolunk. Használhatsz elektronikus kártevőriasztókat is, amelyek bár kiválóan megszabadítanak az egerektől, néha nehezen tudják kiűzni a patkányokat.

Vándorpatkányok – a nem kívánt vendégek otthonainkban

A vándorpatkány teste körülbelül 19-30 cm hosszú, és barnásszürke szőrzet borítja, ami a hasi oldalon általában fehér. A rágcsálók nagyon mozgékonyak és gyorsan alkalmazkodnak az új körülményekhez. Sötét és nyirkos helyeken élnek, például folyóvölgyekben, holtágakban, pincékben, padlók és csatornák alatti területeken. Fészket rakhatnak akár több tíz centiméterrel is a talaj felszíne alatt. Gyakorlatilag mindent megesznek. Szeretik az emberi élelmiszer maradványait, a konyhai hulladékot, a szennyvízben folyó szemetet, sőt más állatok ürülékét is. Emberek által lakott területeken kívül növényekkel, békákkal, tojásokkal és friss tetemekkel táplálkoznak. A nőstény évente akár 6 alkalommal is vemhes lesz, és egy alomban egy tucat kölyök is lehet. Ezeket a rágcsálókat nagyon intelligensnek tartják, képesek együttműködni egymással, jó a memóriájuk és képesek logikus sorrendben visszajátszani a múlt eseményeit. Leggyakrabban 1-1,5 évig élnek. Ismertek azonban olyan esetek, amikor a patkányok akár 4 évig is élnek. Egész nap aktívak, főleg éjszaka.

Milyen károkat okoznak a patkányok?

Ezek a rágcsálók megdézsmálják a termést és a terményeket. Képesek átrágni a gumiabroncsot, és a pincékben, raktárakban felhalmozott anyagokból fészket készíteni. Ezek a kártevők szintén hozzájárulnak a kórokozók átviteléhez. Többek között nekik tulajdonítják a hanta vírus terjedését. A szakemberek becslése szerint a patkányok szervezete több tucat, vagy akár  több száz olyan kórokozót hordozhat, amelyek veszélyt jelentenek az emberre.

Hogyan lehet megszabadulni ezektől a rágcsálóktól?

A patkányok elleni harcot a lehető leghamarabb fel kell venni. A kártevők elleni küzdelem egyik módja az épületek belsejében és környékén használható mérgek használata. Érdemes azonban kipróbálni a rágcsálók befogásának mechanikus módszereit is. A WEITECH élvefogó patkánycsapda nagy méretű, kialakítása lehetővé teszi, hogy a csapdát közvetlenül a fal mellé helyezhesd. A csapda kényelmes ürítésének módja pedig feleslegessé teszi a fogott rágcsáló érintését. A termék beltéren és kültéren is használható.

Egerek – leírásuk és előfordulásuk

Az egerek az egész világon megtalálhatók. Magyarországon e rágcsálók gyakori faja a házi-, mezeiegér. Búvóhelyük a mezőgazdasági területeken, fagyökerek alatti fészkek és épületek melletti odúk. Általában a táplálékforrás közelébe állítják fel őket, különösen jellemző ez a házi egerek esetében, mert ez a rágcsálófaj nem halmoz fel utánpótlást. A nőstény egér típustól függően évente 2-8 alkalommal szül. Egy alomban több kölyök is születik. Ezek a rágcsálók körülbelül 1,5 évig élnek, és főként éjszaka táplálkoznak. Táplálékuk gyümölcs, zöldség, gabonafélék, rovarok és az emberi kamrákban és raktárakban felhalmozott készletek. Az otthonba vagy garázsba bekerült egér sok kárt okozhat. Amellett, hogy a szekrényekből esznek ételt, ürülékükkel szennyezik is azt. Kartoncsomagolást is átrágnak, ruhákat, könyveket tesznek tönkre, amiből fészket raknak. A házi egérnek számos természetes ellensége van, a patkányokon kívül macskák, a nyest, ragadozó madarak és a menyét.

Az egerek elleni küzdelem

Jó az egerek elleni küzdelmet megkezdeni, amint észreveszi jelenlétüket az ember. A SUPERCAT egérfogót ajánljuk. A termék beltéren és kültéren is használható, a csapda kényelmes ürítési módja pedig lehetővé teszi, hogy ne kelljen megérinteni a rágcsálót. A kialakítása lehetővé teszi a csapda fal mellé helyezését. Használhatunk még ultrahangos kisállat riasztót is, mivel az egerek nem bírják elviselni hosszú távon. Ilyen a Weitech ultrahnagos kisállat riasztó készüléke.

Szűrés
Termék státusza
Ár
 (Ft)
300 Ft - 29 995 Ft
Gyártó