Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Kanárik

A kanárit éneke miatt már több mint négyszáz éve tartják. A faj az Észak-Afrika partjai előtt fekvő Kanári-szigeteken őshonos, de előfordul a Madeira- és az Azori-szigeteken is. A vad kanárik tollazata túlnyomórészt zöldesszürke, a hasi részen sárgás.

Ragyogó színek

Néhány háziasított kanárifajta, az úgynevezett zöldek tollazata a vad kanárik színét és mintázatát mutatja. A legtöbb kanári tollazata azonban sárga, fehér vagy sötét evezőtollakkal és farokkal. A kanári kedvelők körében népszerű lett a tiszta vörös változat is, amelyet kanárik és egy dél-amerikai vörös tollazatú pintyféle, a vörös csíz keresztezésével tenyésztettek ki.

A kanárik és pintyek kereszteződéséből származó utódok az előbbi vörös változatot kivéve általában sterilek, nem szaporíthatók tovább. Mutatós hibridek hozhatók létre azonban a kanári és a tengelic, illetve a kanári és a zöldike keresztezésével.

A legszebben éneklő kanárikat a németországi Harz-hegységben tenyésztették ki, és harzi kanári néven is ismeretesek. Az ún. "roller"-ek (zárt csőrrel éneklők) közé tartoznak. Csak a hímek énekelnek, szinte vég nélkül trillázva.