Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Nektárevő madarak

Virágnyelv

Valamennyi kolibrinek a virágokban termelődő édes, mézszerű nektár a fő tápláléka. Ahogy a kolibri a virág előtt a levegőben szitál, hihetetlenül szaporán verdeső szárnyával méhzümmögéshez hasonló hangot kelt. Hosszú, hegyes csőrével a virág mélyére hatol, s csőrszerűen megnyúlt nyelvével kiszívja onnan a nektárt. Az egyes fajoknak más-más formájú csőrük van; a csőr formája az egyes virágtípusoknak felel meg. A sarlócsőrű kolibrik például a Heliconia-virágok alakjához alkalmazkodtak: e virágoknak és csőrüknek teljesen egyforma, lefelé hajló formája van.

A kolibrik lévén igen apró állatok, sok hőt veszítenek, ezért viszonylag sok energiát kell magukhoz venniük. Egy kolibri saját testsúlyának több mint a felét fogyasztja el naponta. A virágnektár gazdag a magas energiatartalmú cukrokban, táplálóbb eledelt nem is kívánhatnának maguknak ezek a kicsiny, nyughatatlan élő helikopterek.

A kolibrik látogatásai a virág számára is hasznosak. Ahogy a madár szívja a nektárt, a virágpor rátapad a csőrére és a fejére. Amikor azután egy másik virágot keres föl, rajta hagyja a virágpor egy részét, azaz elvégzi a keresztbeporzást: a virág magot köt, a növény szaporodik.