Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Patkány - egér - futóegér eleség és felszerelés

Egerek és patkányok

Patkányt kevesebben tartanak kedvencként, mint egeret, és nincs is olyan sok változata. Ennek az az oka, hogy nem olyan régen, alig több mint száz éve háziasították. Pedig a patkányok sokkal intelligensebbek és tanulékonyabbak az egereknél, rendkívül tisztán tartják magukat, nincs az a kellemetlen szaguk, ami az egereknek.

Minden háziasított egérváltozatnak az eredetileg Közép-Ázsiából származó házi egér (Mus musculus) az őse. A vadon élő egerek körülbelül tízezer évvel ezelőtt csatlakoztak az emberhez, amikor áttért a földművelésre. A nagy mennyiségben raktározott gabona jó táplálék volt az egerek számára.

Az aranyhörcsögökkel ellentétben a sivatagi egerek társas lények, csoportosan élnek. Hátsó lábukra kuporodva mellső mancsaik közül esznek, kedvenc csemegéjük nekik is a napraforgómag. Hobbiállatként tartott sivatagi egér a mongol futóegér (Meriones unguiculatus). Nagyon tiszta állatok, és nincs kellemetlen szaguk, mert ürülékük száraz és kemény, vizeletük pedig csak néhány cseppnyi naponta.