Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Akváriumi szűrőanyagok

A szűrőközegek típusai és működésük

Dióhéjban az akváriumi szűrőközegek típusai és azok célja.

Mechanikai

A mechanikus szűrés nagyon egyszerű. Valójában csak a vízben lebegő részecskéket szűri ki. Így a homokszemcsék, az elhalt növényi anyagok, az el nem fogyasztott haleleség és a szilárd bomlás terméke a halaknak  megakad a mechanikus szűrőközegben.

Biológiai

A biológiai közeg vitathatatlanul a legfontosabb. Enélkül az akváriumok karbantartása majdhogynem lehetetlen. Minden hal és gerinctelen bomlásterméket bocsát ki. Ezek mind lesüllyednek az akvárium aljára, és felhalmozódnak az aljzatban.

Az aerob és anaerob baktériumok nem csak a vízoszlopban úsznak, hanem szilárd felületekhez kapcsolódnak a vízben. 

Itt jön képbe a biomédia. Ez úgy működik, mint egy „ház” a jótékony baktériumok számára a szűrőben/akváriumban. A baktériumok a biomédiához kötődnek, szaporodni kezdenek, végül egy elég nagy kolóniát hoznak létre ahhoz, hogy feldolgozzák az akváriumban keletkező bomlástermékeket.

Kémiai 

A kémiai szűrőközeg célja, hogy valamilyen kémiai reakcióval eltávolítsa a szennyező anyagokat a vízből. A leggyakoribb kémiai szűrőközeg az aktív szén, amely eltávolítja a tanninokat és az oldott szerves vegyületeket. (mérgező vegyszerek, nehézfémek, gyógyszer maradványok, stb.)

 


22termék
 
22termék
Szűrés
Termék státusza
Ár
 (Ft)
410 Ft - 28 100 Ft
Gyártó