Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

Öntözőrendszer 1x1

KoiKert
KoiKert
2021.11.26 19:00
Öntözőrendszer 1x1

Csináld magad, csináld jól! 1. rész

Ha ez az első öntözőrendszer, amit építesz, mindenképp olvasd el. Sok bosszúságtól kímélheted meg magad a későbbiekben.

Helyszínrajz és tervezés

1. Az első lépés: fel kell mérni pontosan a telket, valamint a ház és a többi építmény helyét. Készíts egy vázlatrajzot a területről és írd fel a méreteket. Ellenőrizd, hogy az összes tégla- és betonfalat, belső zárt udvart, gépkocsibejáró utat és kerítést berajzoltad-e. A mérés során rajzold be a vázlatba a fák, a bokrok, a sövény és a gyep helyét.
2. Ezt követően rajzold le mérethelyesen a telket milliméter vagy kockás papírra. A méretarány lehetőleg 1: 100 vagy 1: 200 legyen. (1 cm felel meg 1, ill. 2 méternek), a méretarányt írd rá a papírra. A rajzon jelöld be az összes építményt, nagy fát, talajtakaró növényzetet, bokrot és gyepet.
3. A helyszínrajzot osszd fel a lehető legnagyobb méretű téglalap vagy négyzet alakú területekre. A 2. lépésben a felosztásnál vedd figyelembe tervrajzot: elülső kert, hátsó kert, oldalsó kert illetve bokros terület, gyepes terület vagy árnyékos terület. A területeket jelöld A, B, C stb.

Helyszinrajz

A rendszer teljesítményének meghatározása

Jó hatásfokú automatikus öntözőrendszer tervezésénél először is a figyelembe vehető rendszerteljesítményt kell meghatározni, azaz azt, hogy—mekkora vízmennyiség áll rendelkezésünkre a kert öntözéséhez. Amennyiben a rendszer a település vízhálózatához csatlakozik, az alábbi műveleteket hajtsd végre.
1. A víz nyomása (bar, kPa)
A víznyomás méréséhez szerelj fel egy manométert lehetőleg a vízórához legközelebb eső kerti csapra.
Ellenőrizd, hogy a házban minden vízcsapot elzártál-e. Nyisd ki a kerti csapot és jegyezd föl a manométer által mutatott nyomásértéket. Ez a statikus nyomás bar-ban.
2. Az átfolyó víz mennyisége (l/perc)
A rendszer rendelkezésére álló vízmennyiség kiszámításához két adat felvétele szükséges:
A. Milyen méretű a vízóra?
A vízóra mérete általában a mérő oldalán van feltüntetve. A lakossági vízórák leggyakoribb méretei 1/2", 3/4" vagy 1".
B. Mekkora a bekötővezeték mérete?
Mérd meg a városi fővezetéktől a házig vezető cső külső kerületét.
3. A rendszer tervezésénél figyelembe vehető vízmennyiség
A. A figyelembe vehető vízmennyiség táblázatából az előbbi három érték birtokában keresd ki az öntözőrendszer tervezésénél használható vízmennyiség adatot (l/perc).

Vizmennyiseg_tablazat

B. Ezt követően keresd meg rendszer statikai nyomását a táblázatban, és az oszlopon lefelé haladva megtalálod a rendszer dinamikus nyomását. Erre a nyomásértékre a fejek kiválasztásakor és a rendszer megtervezésekor lesz szükséged. Ezennel meghatároztad a maximális l/perc teljesítményt és az öntözőrendszer rendelkezésére álló dinamikai nyomás közelítő nagyságát. Ha ezeket az értékeket meghaladja a tervezett rendszer, az öntözés nem lesz hatékony, vagy erős lökéshullám alakul ki, ami súlyos károkat okozhat. E két értéket használjuk fel a rendszer tervezésénél.

Vizmennyiseg_tablazat

Az öntözőfejek fúvókáinak kiválasztása

A házi kertek öntözéséhez alapvetően háromféle fejet használunk: a nagyobb területekre rotoros, rotátoros spray fejeket és a kis területekre fix szórásképű fejeket. A nagyobb területeket öntöző rotoros szórófejeket és a rotátoros fejeket soha nem szabad egy körbe építeni a kis területeket öntöző spray fejekkel.

1. A nagyobb szórástávolságú rotoros fejeket 8×8 méternél nagyobb területeken használjuk.
2. A rotátoros és spray fejeket jellemzően 8×8 méternél kisebb területeknél használjuk.
3. A mikroöntözés a vizet közvetlenül a növény tövéhez juttatja egy rugalmas csőből, csepegtető testből vagy mikro szórófejből álló rendszerrel.

Az öntözőfej csoportokban lehetnek a víznyomás hatására a talajból kiemelkedő vagy állandóan a talaj felett lévő fejek. A megadott méretek csak irányelvek, nem szigorú szabályok. Az spray fejekkel öntözött terület nagyságának kizárólag a gazdaságosság szab határt. Ha egy adott területen nagyobb rotoros fej használható, akkor általában kevesebb fej, cső, szerelvény, mágnesszelep és kisebb vezérlő szükséges, ezért törekedjünk a nagyobb fejek használatára.

Válaszd ki a megfelelő szórófejet a megfelelő területre

Az A, B és C területeken spray és rotátoros fúvókákat használunk. Az E terület spray és speciális fúvókákat használ. A D terület pedig egy nagyobb fűfelület, ezért rotoros fejek használata ideális lenne. Az F területen a növények típusától és sűrűségétől függően mikroöntözést célszerű alkalmazni.

Ontozesi_zonak

Az öntözőfejek helyének berajzolása

Döntsd el, hol fogsz rotoros szórófejet, és hol spray szórófejet használni. A nagyobb fejek távolsága 8-12 méter. A
kisebb fejek távolsága 3-5 méter. Ez az osztástávolság lehetővé teszi, hogy a fejek által beöntözött területek átfedjék
egymást, és ezzel egyenletes vízeloszlást biztosítsanak. Soha ne tegyél egy területre többféle működési elvű öntözőfejet. A fejek távolsága lehetőleg ne legyen nagyobb, mint a fúvóka táblázat szerinti öntözési sugara, ezek megtalálhatók a termékkatalógusban. A fejek egymástól mért távolságát az öntözött terület mérete szabja meg. A fejet továbbá úgy kell elhelyezni, hogy az lehetőleg mind a szomszédos, mind pedig a szemben lévő fejeket is megöntözze. Egyszerre mindig csak egy területtel foglalkozz, kezd el a szórófejeket elhelyezni:

1. lépés                            
A tervezésnél a kritikus pontok a sarkok. Rajzolj be egy-egy öntözőfejet minden sarokba. Körzővel rajzold be a fej által
beöntözött területet.

Ontozofej_elhelyezes

2. lépés
Ha a berajzolt körök nem érik el a szomszédos fejet (távolság fejtől-fejig), helyezz el fejeket a sarkokat összekötő
oldalvonalon. Rajzold be az ezen fejek által öntözött területet.

Ontozofej_elhelyezes2

3. lépés
Most vizsgáld meg, hogy a kerületen elhelyezett fejek beöntözik-e a területet úgy, hogy a víz sugara eléri a szemben lévő szórófejet is. Ha nem, helyezz el egy vagy több teljes kört szóró (360°-os) öntözőfejet a terület középen. A kerületen egymással szemben lévő fejeket összekötve a terület középpontja kijelölhető. Ekkor a körzővel rajzold be a beöntözött területet, így ellenőrizd, hogy mindenhol teljes-e a fedettség.

Ontozofej_elhelyezes3

Ívelt területek
Ívelt területek esetén az ívet osszd fel egyenlő darabokra, és helyettesítsd egyenes szakaszokkal. Az állítható szórásszögű spray fúvókák kis mértékben állíthatóak, így az íves sávok is beöntözhetők.

Ontozofej_elhelyezes4

Az öntözőfejek felosztása körökre

Valószínűleg nincs elegendő vízmennyiség a területen ahhoz, hogy az összes fej egy időben működjön, hacsak nem nagyon kicsi a kert. A legtöbb esetben egyszerre több vízre lenen szüksége, mint amennyi a telken rendelkezésére áll. Más a területek tájolása, ezért eltérően éri a nap sugárzása a kert különböző részeit, vagy a kert lejtési- és talajviszonyai más öntözési intenzitást vagy ütemezést kívánnak meg.

Ontozesi_zonak3

A körök kijelölése

A területet körökre kell felosztani. A terület körökre történő felosztása egyszerű folyamat. Kezdjük az A területtel:
1. Nézzük meg az első lépésben meghatározott dinamikus nyomás értékét. Ezt a nyomásértéket kell használnod, amikor az öntözőfejek távolságát és a szükséges vízmennyiséget (l/perc) az öntözőfej műszaki adatainak táblázatából meghatározod.
2. Írd be az egyes fejek mellé a l/perc értéket a táblázatból. A termékkatalógusban lévő, a szórófejek teljesítmény adatairól szóló táblázatot használd:

C_terulet_fuvoka_vizmennyisegA vízmennyiség számításánál vedd figyelembe, hogy van olyan rotoros fejed, ami 90° (negyed kört), ami 180° (fél kört) és ami 270°-ot (háromnegyed kört) jár be. A 90°-ot vegyük egységnyi területnek. Ahhoz, hogy egyenletes legyen az 1 perc alatt kibocsátott vízmennyiség a 180°-os utat bejáró fejnek 2x annyi vizet kell kibocsátania, mivel 2 egységnyi területet jár be 2x annyi idő alatt, mint a 90°-os 1 egységnyi területet öntöző szórófej. A 270°-ot bejáró fej, pedig 3x annyit. Az öntözési sugarat az állító csavarral állítsuk vissza a megfelelő távolságra a 2.0 és 3.0 fúvókával szerelt fejek esetében. Így egyenletes vízeloszlást kapunk a C területen.

Tipp

  • A Hunter PGP Ultra és a Rain Bird 5000 szórófejekhez kapható úgynevezett MPR fúvóka készlet (hunter MPR, Rain Bird MPR), amelyekkel egyszerűbben megoldható a tervezési feladat. Ugyanis ezek a fúvóka készletek különböző fix szórási sugarakra készültek. Minden szett tartalmaz egy negyed-, harmad-, fél- és teljes kör fúvókát, amelyek már az egyenletes vízeloszláshoz szükséges mennyiségű öntöző vizet fogják kiöntözni az adott területre. Ezzel időt és energiát takarítasz meg.

Hunter_PGJ_fuvoka_valasztas3. Add össze az összes vízmennyiséget és oszd el a rendelkezésre álló vízmennyiséggel.
4. Ha az összes kör száma nem egész szám, akkor a következő egész számra kerekítsd fel (1,2 kör az 2 kör lesz). A körök száma egyenlő az adott területen a szórófejekhez szükséges mágnesszelepek számával.
5. Most, hogy már tudod, hány zónára osztható fel a terület, oszd fel az öntözőfejeket úgy, hogy minden zóna megközelítőleg azonos mennyiségű vizet (l/perc) igényeljen. Ne tegyél túl sok fejet egy zónába, ne lépd túl a rendelkezésre álló vízmennyiséget.
6. Rajzold be és jelöld meg az ehhez a területhez tartozó mágnesszelepeket (pl. 1. zóna, 2. zóna, ...).
7. A teljes területen jelöld ki a szórófejek helyét és oszd fel körökre.

Zona_szamok

Folytatjuk... :)

Kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :)

Kapcsolódó érdekes cikkek:

Öntözőrendszer 2x1