Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

Öntözőrendszer 2x1

KoiKert
KoiKert
2022.01.30 12:05
Öntözőrendszer 2x1

Csináld magad, csináld jól! 2. rész

Előző blog bejegyzésünkben eljutottunk az öntözési körök kijelöléséig és felosztásáig. Most pedig következzen:

A szelepek és csövek méretezése és elhelyezése

A helyszínrajzon lévő összes zónához tartozik egy-egy mágnesszelep. Ennek a nyitása vagy zárása határozza meg, hogy a zóna öntöz-e. Az egyes területek zónáihoz tartozó mágnesszelepeket számozd be, és csoportosítsd őket egy-egy szelepaknába. Döntsd el, hová szeretnéd tenni egy-egy terület szelepaknáját. Lehet például egy akna az előkertben és egy a hátsó kertben. A mágnesszelepeket tetszésed szerint helyezheted el. Jól hozzáférhető helyre tedd a karbantartás megkönnyítése végett. A szelep lehetőleg közel legyen az öntözött területhez, de azért ügyelj arra is, hogy a fejek sugara ne érjen el, amikor esetleg kézzel nyitod a szelepet.

Ontozes_magnesszelep_zona

Szárnyvezeték

Hazánkban a leggyakrabban alkalmazott cső típus a KPE (kemény polietilén) cső.

1. Kösd össze egyenes vonallal az egy zónához tartozó szórófejeket. Az ábra szerinti megoldást figyelembe véve és igyekezz a lehető legrövidebb utat kijelölni, a lehető legkevesebb kanyarral és irányváltással.

2. Kösd össze az öntözőfejeket a mágnesszeleppel. Ennek a lehető legegyenesebbnek és legrövidebbnek kell lennie.

3. Kezd el a cső méretezését. A mágnesszeleptől legtávolabbra eső szórófejekkel kezd. Az utolsó fejet az utolsó előttivel összekötő csőnek 25-ösnek kell lennie (lásd a táblázatot lentebb).

4. A következő csőszakasz méretezéséhez add össze az eddig összekötött 2 fej vízszükségletét. (l/perc)

5. A következő fej l/perc igényét add hozzá az eddig már összekötött fejekéhez, ennek az összegnek alapján válaszd ki a cső méretét.

6. Folytasd ezt mindaddig, amíg el nem jutsz a mágnesszelepig.

7. Az 1 - 6 műveletet végezd el az összes zónánál.

Tipp

  • A gyakorlat alapján azt javasoljuk, hogy kis kertek esetében egy-egy zónán belül lehetőleg ne változtasd meg a csővezeték átmérőjét, hanem használd mindenütt a legnagyobb keresztmetszetet, ezzel időt és energiát takarítasz meg.

Szárnyvezeték méretezése

A vízbekötés kialakítása

Fővezeték

1. Határozd meg, melyik ponton fog a rendszer a vízvezetékhez csatlakozni. Ezt a vízóra és a nyomásszabályozó között célszerű elhelyezni.

2. Kösd össze az összes mágnesszelepet, és azokat a csatlakozási ponttal.

3. A fővezetéknek célszerűen eggyel nagyobb átmérőjűnek kell lennie, mint a legnagyobb szárnyvezeték mérete.

Vízbekötés fagyveszélyes éghajlat esetén

Fagyveszélynél, ahol a csatlakozás a pincében/vízóra aknában van, építs egy leeresztő szelepet közvetlenül a golyóscsap/főcsap után, hogy a rendszert vízteleníteni lehessen a téli fagyok előtt. Ha nem használsz automata leeresztő szelepet (drénszelepet), akkor a kompresszor csatlakoztatásához is be kell iktatni egy menetes idomot. A kompresszorral lehet a vizet kifúvatni a rendszerből még az erős fagyok beállta előtt.

A terv ellenőrzése

A tervezést befejeztük. Ellenőrizd, hogy mindenhová került-e öntözőfej. Ellenőrizd a csővezetékeket és azt, hogy megfelelően méretezted-e azokat. Most már készen állsz az öntözőrendszer telepítésére.

Vízvételi hely hálózati víz eseténVízvételi hely kút víz

A rendszer telepítése:

A fővezeték fektetése

1. Jelöld ki a fővezeték nyomvonalát a csatlakozási helytől a szelepakná(k)ig. (Kijelölheted spárgával, kis zászlócskákkal, festékcsíkkal stb.)

2. Ha a kertben már van gyep, mielőtt hozzálátnál az ásáshoz, fektess végig egy műanyag fóliát (vagy geotextilt) kb. 60 cm-nyire a nyomvonaltól, a kiásott földet arra tedd.

3. A nyomvonalból először a gyeptéglákat vedd ki kb. 30 cm szélesen és 4 - 5 cm mélyen. Tekerd fel a gyeptéglákat és helyezd a fóliára. (ha nem akarsz ezzel vesződni, mert a nyomvonalat újra füvesíted, akkor is javasoljuk, hogy a kiásott földet fóliára tegyed.)

4. Árokásás: áss 25 - 30 cm (egy ásónyomnyi) mélyen. Ugyanez 15-20 cm mélység szárnyvezetékek esetén.

5. Cső fektetése gyalogjárda alatt: Vízsugaras módszer — Ha a vezeték betonutat keresztez, használj egy tömlővéges csatlakozót és egy szűk sugarú tömlővéget, majd indítsd el a vízsugarat a beton alatt. Vagy üss át egy fém rudat a beton alatt.

6. Visszafolyásgátlót is telepíts, ha nagy szintkülönbségek vannak a területen.

7. Fektesd le a csövet az árokba és ügyelj arra, hogy a csőbe ne kerüljön föld vagy szemét.

8. Vágd méretre a csövet és a főelzáró csaptól kiindulva kezd el felszerelni a csatlakozó idomokat a mágnesszelep aknáig.

Kijelölés     Árokásás     Betonjárda

A mágnesszelepek szerelése

1. A mágnesszelepeket egymástól kellő távolságra helyezd el, hogy az esetleges javításnál, karbantartásnál könnyen hozzáférhess.

2. A jövőbeli kiegészítésekhez hagyjál egy 8 cm vagy annál hosszabb lezárt részt.

3. Kösd össze a szelepszerelvényt a fővezetékkel.

Szárnyvezetékek kiépítése

Ha egyszerre csak egy-két napot fordíthatsz a rendszer telepítésére, és a telepítés jelenleg parkosított területen zajlik, akkor a rendszert zónánként építsd meg, viszont az összes zóna helyét egyszerre tűzd ki. A zónákat az alábbiak szerint építsd ki:

1. Jelöld ki a rendszert: a helyszínrajz alapján tűzd ki, hol lesznek az öntöző fejek és melyik mágnesszelephez tartoznak. Ha szükséges, módosítsd az elrendezést úgy, hogy a fejek által beöntözött terület sugara elérje a következő fejet. Ha módosítani kell a tervet (pl. egy újabb fejet kell beépíteni), ellenőrizd a rendszer l/perc teljesítményét, nehogy túllépd a maximálisan megengedhető vízmennyiséget.

2. Jelölőfestékekkel/zsinórral jelöld meg a szárnyvezetékek helyét.

3. Árokásás: az öntözőrendszer szárvezetékének körülbelül 25-30 cm mély árkot áss.

4. Fektesd le a csövet az árokba és ügyelj arra, hogy a csőbe ne kerüljön föld vagy szemét.

Tipp

  • Használj csővágó ollót a KPE csövek elvágásához. Ezzel időt takarítasz meg és a fűrészeléssel szemben nem kell aggódnod a sorja miatt sem.

Szórófejek beszerelése

1. Szereld fel az összes szórófejet, kivéve a legutolsót a csőszakaszon. Hagyd szabadon a megfelelő átmosatás érdekében.

2. A rendszer átöblítése: indítsd el a zónát, a mágnesszelepet kézzel működtetve. Hagyd, hogy a víz az összes, a csövekbe esetlegesen bekerült szennyeződést kimossa. Ezt a műveletet akkor is végezd el, ha biztos vagy abban, nem jutott szennyeződés a szerelés során a rendszerbe. Ha a víz már teljesen tiszta, zárd le a szelepet és szereld be a hiányzó szórófejet.

3. Ellenőrizd, hogy a fejek megfelelően beöntözik-e a területet. Indítsd el a zóna öntözését a vezérlőautomata segítségével. A vezérlő működtetésekor ellenőrizheted, hogy a vezetékek csatlakozása jó-e. Állítsd be a fejeket és ellenőrizd a terület lefedettségét.

Visszatemetés

1. Ne ásd el közvetlenül a mágnesszelepeket. Építs be egy szelepaknát a mágnesszelepek kezeléséhez. A szelepaknát már a visszatemetés előtt elhelyezheted, de csak akkor fixáld, ha minden árok vissza van már töltve.

2. Vigyázz, nehogy éles vagy nagy kődarabokat szórj közvetlenül a csőre. Az árkot először csak harmadáig - feléig töltsd föl, tömörítsd a földet és csak azután folytasd a feltöltést. A fejek és a szelepaknák mellé tegyél külön földet, mielőtt a gyeptéglát visszateszed.

Tipp

  • Annak eldöntésekor, hogy hány eres öntözésvezérlő kábelre van szükséged, számolj bele legalább két extra huzalt minden szelepdobozhoz a jövőbeli bővítés érdekében. Sokkal egyszerűbb most bevezetni őket, mint később miután benőtte a növényzet.

Öntözőfej telepítés    Öntözőfej bekötés

A vezérlőautomata felszerelése

1. Döntsd el, hogy hová kerül a vezérlő. Az automatikát általában zárt helyre (garázs, kamra, pince) kell szerelni. Kövesd a vezérlőhöz mellékelt telepítési utasításokat. A kisfeszültségű transzformátor csatlakoztatásához 220 - 240 V ~ -os elektromos aljzatra lesz szükséged.

2. Használj színjelölt vagy számozott kábel ereket. Mágnesszelepenként egy-egy érre és ezeken kívül további egy közös vezetékre van szükség. Ha egy 5 körös rendszert kötsz be, akkor vegyél egy legalább 6 érből álló vezetéket, ami elég hosszú ahhoz, hogy a vezérlőtől a legtávolabbi szelepig elérjen.

3. A villamos vezetékek szerelése: fektesd a vezetéket az árokba, a szelep és a vezérlő közé. Lehetőleg közvetlenül a vízcső mellé, esetleg védőcsőbe, nehogy később ásóval elvághasd. Minden irányváltásnál készíts egy hurkot. A hurok biztosítja, hogy a vezetéket nem szerelik túl feszesen és ezzel csökken a kihúzás veszélye is.

4. A mágnesszelepek egyik vezetékét vízmentes csatlakozóval kösd össze egy-egy kábelérrel. Majd az összes, egy helyen levő mágnesszelep egy-egy vezetékét fogd össze, és vízmentes csatlakozóval kösd össze a kábel egyik szabad erével (ez lesz a közös vezeték).

Öntözésvezérlő bekötése

Érzékelők felszerelése

Az eső- és fagyérzékelők csapadék vagy fagy esetén egyszerűen leállítják vagy megakadályozzák az öntözést.

Felszerelési javaslatok

1. Az esőérzékelőket olyan helyekre kell felszerelni, ahol közvetlen esőzésnek van kitéve, például egy tető szélére, ereszcsatornára vagy egy kerítésoszlopra. Ügyelj arra, hogy ne fák vagy más növények alatt helyezkedjenek el, és ne tedd a szórófejek hatósugarába sem.

2. A fagyérzékelők leállítják vagy megakadályozzák az öntözést 3 °C-on vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten. Az érzékelő újra aktiválja a rendszert, ha a hőmérséklet ismét 3-7 °C között van.

Hunter Mini clik esőérzékelő

Végül néhány öntözési irányelv

Vízkijuttatás

A szükséges csapadék mennyisége függ a növényzettől, a talaj típusától és az éghajlattól. A frissen vetett füvet nedvesen kell tartani, és a frissen átültetett bokrokat is minden nap, vagy minden második nap öntözni kell. A már kialakult kertet alaposabban, de ritkábban kell megöntözni. A következő irányelvek segítséget nyújtanak az öntözés elkezdéshez.

Öntözési irányelvek

1. Egyszerre csak egy mágnesszelep működhet.

2. A hajnali órákban öntözz, amikor a legkisebb a szél és a víznyomás a legnagyobb. A hajnali öntözés a kiöntözött víz elpárolgását is csökkenti. A kora esti öntözést nem tanácsoljuk. A gyep sokkal hajlamosabb a gombás betegségekre, ha hosszú ideig marad nedves, kiváltképpen nyáron egész éjszakán át.

3. A legtöbb helyen a gyep a legmelegebb hónapokban 40 -50 mm csapadékot igényel hetenként. Száraz és meleg területek több csapadékot kívánnak.

4. Indítsd el a rendszert hetenként kézi üzemmódban, hogy ellenőrizd, minden rendben működik-e. Ellenőrizd és tisztítsd ki az öntözőfejeket, hogy azok megfelelően működjenek.

Fagyveszélyes területek

Fagyveszélyes éghajlati viszonyok mellett fontos, hogy az öntözőrendszer téliesítve legyen. Fagyos időben, kapcsold ki a vezérlőt (OFF), zárd le a rendszer főcsapját, enged le a vizet a szelepszerelvényekből, vagy sűrített levegővel fúvasd ki a rendszert az első fagyok előtt. Ha nem ismered az öntözőrendszerek kompresszorral történő kifújásának helyes módját, tanácsért vagy ajánlásért fordulj hozzánk.

Rotátoros szórófej választása

Az öntözőrendszer tervezésekor fontos az egyenletes vízeloszlás biztosítása minden zónában A kiegyenlített csapadékeloszlást a megfelelő fúvóka kiválasztásával, vagy az azonos öntözési intenzitású szórófejek azonos zónákba csoportosításával lehetséges. Eme két kritérium eléréséhez figyelembe kell venni a fúvóka fogyasztását, öntözési sugarát és szögét. Az alábbi három ábra, amely három kiegyenlített csapadékeloszlású szórófejet mutat. Mindhárom esetben a negyed körcikkre vonatkozó vízfogyasztás percenkénti értéke 5 l / perc ezáltal a vízkijuttatás kiegyenlítetté válik.

Öntözési irányelvekRotátoros szórófejek Öntözőfejek működési ideje

Kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :)

Kapcsolódó érdekes cikkek:

Öntözőrendszer 1x1