Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

Tengerimalac tartása - mit, hogyan és miért

KoiKert
KoiKert
2023.03.04 17:46
Tengerimalac tartása - mit, hogyan és miért

Mindenki imádja ezeket a kis dünnyögő dundusokat és ez nem véletlen

A tengerimalacok

A tengerimalacok kicsi, társaságkedvelő és „beszédes” rágcsálók. Rengetegen úgy gondoljuk, hogy nagyszerűek első kedvencnek gyermekünk számára.

Tengerimalac tények röviden:

A tengerimalacok, más néven „tengerik”, társas kisállatok, kompakt, lekerekített törzzsel, rövid lábakkal és farok nélkül. A dél-amerikai Andok-hegység füves területeiről és alacsonyabb lejtőiről származnak. A tengerimalacnak különböző fajtái léteznek, majdnem végtelen szín és szőrhossz kombinációban.

Tengerimalac fajták

Pár fontosabb tény a tengerimalacokról:

  • Általában 5-6 évig élnek, de vannak, akik túlszárnyalják ezt.
  • Akár napi 20 órán át is aktívak, és csak rövid ideig alszanak.
  • Rendkívül szociálisak – a vadonban 5-10 fős szűk családi csoportokban élnek, bár több csoport is élhet egymás közelben, és így egy egész kolóniát is alkothatnak.
  • Hamar magányosnak érzik magukat, ezért nem szabad egyedül tartani őket – párban a legboldogabbak.
  • Rostban gazdag, C-vitaminnal kiegészített takarmányra van szükségük, mivel hiányzik belőlük a C-vitamin szintéziséhez szükséges enzim, és azt csak rövid ideig tudják tárolni.

A tengerimalacok szükségleteinek megértése

Tudj meg mindent, amit a tengermalacok házi kedvencként való tartásával kapcsolatban érdemes tudnod. A tengerimalacok tartásáról szóló útmutatónkból beleértve a következőket:

  • Élettér, avagy milyen a megfelelő tengerimalac ketrec
  • Táplálás, mivel etessük tengermalacunkat
  • Viselkedés, mit és miért csinál a tengerink
  • Társaság, milyen állatokkal tarthatjuk együtt tengerimalacunkat
  • Egészség és jólét, mire van szüksége tengerinknek

Hogyan rendezzük be tengerimalacunk ketrecét

A tengerimalacaid megfelelő lakóhelyének biztosítása, az első lépés annak érdekében, hogy azok egészségesek és boldogok legyenek.

Ezen az oldalon végigvezetünk, mit kell tenned annak érdekében, hogy tengerimalackáid környezete megfeleljen az igényeiknek.

Bel- és kültéri élettér kialakítása

Ezek a legfontosabbak, amire a tengerimalacodnak szüksége lesz: 

  • Biztonságos hely, amely elég nagy ahhoz, hogy kielégítse mozgásigényüket, és elég magas ahhoz, hogy teljesen fel tudjanak állni a hátsó lábukra. (kémlelő szurikáta pózban :) )
  • Jól szellőző, száraz ketrec, távol a közvetlen hőforrásoktól (például radiátoroktól vagy napos ablakoktól) és persze a huzattól. A 17-20°C-os szobahőmérséklet az ideális. A központi fűtésű házak egyes részei túl melegek lehetnek, a padlófűtés sem ideális (ilyenkor a legjobb megemelni a ketrecet, hogy ne a padlón legyen), ezért legyél óvatos, hová helyezed kedvenced ketrecét.
  • Nagy mozgásra alkalmas terület és biztonságos menedék(ek), ahol pihenhetnek, biztonságban és védve érezhetik magukat a ragadozóktól és a szélsőséges időjárástól és hőmérséklettől.
  • Kültéri ketrec, ha tengerimalacaidat kint tartod a kertben, a ketrecüket védeni kell a közvetlen naptól és a közvetlen széltől. 15°C alatti hőmérsékleten vidd be őket a házba. Elegendő alomra is szükségük lesz az egész ketrecben, hogy segítsen melegen tartani őket.

Tengerimalac ketrec

A tengerimalacod helyének otthonná alakítása

A következőket kell tenned, hogy tengerimalacaid otthona kényelmes és érdekes maradjon számukra:

  • Tartsd tisztán a ketrecet – rendszeresen takarítsd ki a szállásukat.
  • Óvd őket a huzattól és a szélsőséges hőmérséklettől – a tengerimalacok érzékenyek a hőmérséklet-változásokra. A 26°C feletti hőmérséklet hőgutát is okozhat; 15°C alatt pedig lehűlhetnek.
  • Tartsd őket csendes, nyugodt és biztonságos helyen, távol a kutyáktól, macskáktól, görényektől és más háziállatoktól, amelyeket fenyegetésnek tarthatnak.   
  • Mindig legyen nekik elegendő meleg almuk – lehetőleg olyan legyen, amit nem baj, ha megesznek, például pormentes széna. Ne használj puhafából készült termékeket, például fenyőt, mert ezek megbetegedést okozhatnak, és ne adj nekik vékony szálakra szedhető fészkelőanyagot, például vattát vagy hasonló „bolyhos” anyagot. Komoly kockázatot jelentenek az egészségükre és jólétükre, mivel belegabalyodhatnak, és egyáltalán nem szerencsés, ha esetleg megeszik ezeket.
  • Rendszeres testmozgás – ideális esetben biztosíts tengerimalacaidnak csövekkel és menedékekkel ellátott nagy mozgásterületet, hogy ezzel is ösztönözd őket a testmozgásra. Nagyon aktív állatok, ezért vedd figyelembe, hogy szeretnek futkosni, teljesen felegyenesedve állni a hátsó lábukon, és fekve kinyújtózni.
  • Adj nekik alagutakat és kezeletlen fajátékokat, hogy legyen mit rágniuk – például gyümölcsfákat vagy fűzfa rudakat. Kerüld a műanyag játékokat, mert rágásuk/lenyelésük károsodást okozhat. A tengerimalacok intelligensek, és élvezik a rágcsálást, valamint szeretnek felfedezni, ezért is imádják annyira a különböző bújókat és alagutakat. 

tengerimalac bújó

Amikor távol vagy

Ha hosszabb időre elmész otthonról, a következőket kell tenned, hogy elkerüld a tengerid bestresszelését:

  • Kérj meg valakit, aki vigyáz rájuk – ideális esetben olyan személyt, aki tisztában van az alapvető szükségleteikkel és megfelelően gondjukat tudja viselni. Ha kisállat panzióba helyeznéd el őket, tartsd együtt a tengerimalacokat, és vigyél magaddal ismerős tárgyakat, például játékokat. A tengerimalacok a megszokott környezetüket részesítik előnyben, és stresszessé válhatnak, ha sok új zaj és tevékenység közelében vannak.
  • Kényelmesen szállítsd őket – tartsd tengerimalacaidat biztonságban és kényelmesen, amikor szállítod őket. Szerencsére a legtöbb kisállat szállító box már biztonsági övhöz rögzíthető. Segíts nekik jól érezni magukat azáltal, hogy ismerős illatú tárgyakat teszel az kisállat hordozóba, és együtt szállítod őket társaikkal.

Egészséges étrend tengerimalacok számára

A tengerimalacok megfelelő táplálékkal való etetése elengedhetetlen ahhoz, hogy boldogok és egészségesek legyenek. Összeszedtük, mire van szüksége a tengerimalacodnak a megfelelő és változatos étrendhez.

Tengerimalac táp

Széna és fű

A tengerimalacok étrendjének nagy részét jó minőségű szénának kell kitennie, és ennek mindig elérhetőnek kell lennie. Persze legyen friss fű is (ugyanis tartalmaz C-vitamint), amilyen gyakran csak lehetséges, ideális esetben minden nap. Természetes élőhelyükön legelnek, csak füvet, gyógynövényeket és néhány más növényt (például pitypangot vagy ürömöt) esznek hosszú ideig, nappal és éjszaka egyaránt.

Ne feledd, hogy a tengerimalacoknak szénára és/vagy fűre van szükségük az emésztőrendszerük megfelelő működéséhez. Ezenkívül a fogaik folyamatosan nőnek, és a széna fogyasztása segít koptatni őket, hogy megfelelő hosszúságúak és alakúak maradjanak. A nem megfelelő étrend súlyos fogászati ​​betegségeket okozhat.

Tengerimalac és széna 

A fűnyíró nyesedéke megbetegíti őket!

Soha ne etesd tengerimalacaidat fűnyíró nyesedékkel, mert ez felborítja az emésztőrendszerüket és megbetegíti őket!

Pellet

A tengerimalacoknak különleges táplálkozási szükségleteik vannak, és elegendő C-vitamint kell kapniuk, ezért minden nap adj nekik egy friss adag fűalapú tengerimalac pelletet a gyártó adagolási utasítása szerint. Ezek nélkülözhetetlen C-vitamin forrást biztosítanak.

Ne csak töltsd fel a tálat (az el nem fogyasztott pelletre ne tegyél újat!), hanem gondoskodj arról, hogy a pelletet a megromlása előtt elfogyassza (Ne hagyd a tál alján az el nem fogyasztott pelletet!). A tengerimalacoknak nagyobb adag pelletre lehet szükségük, ha nőnek, vemhesek, szoptatnak vagy alultápláltak.

Zöldségek

A tengerimalacoknak minden nap friss, mosott leveles zöldeket vagy gyomokat (pl.: pitypang, üröm) kell fogyasztaniuk, például fodros kelt vagy brokkolit, amelyek kiváló C-vitamin források. A tengerimalacok a természetben nem esznek gyümölcsöt vagy gyökérzöldséget, de kis mennyiségben adhatunk nekik finomságokat, például apró sárgarépa darabok vagy alma gerezd formájában. Ne adj nekik citrusféléket, és ne feledd, hogy egyes növények mérgezőek a tengerimalacokra. Soha ne adj nekik keményítőt tartalmazó zöldségeket vagy gumósakat pl. hagymát vagy fokhagymát!

 Tengerimalac és zöldség

Néhány dolog, amit érdemes észben tartani a tengerimalacok etetésével kapcsolatban

Győződj meg róla, hogy folyamatosan friss, tiszta ivóvizet kapnak, és naponta kétszer ellenőrizd annak mennyiségét. Víz nélkül a tengerimalacok súlyosan megbetegednek!

  • Állítsd be az etetési mennyiséget, hogy elkerüld az alultápláltságot vagy túlsúlyossá válást. A tengerimalacok táplálékszükséglete életkoruktól, életmódjuktól és általános egészségi állapotuktól is függ. Könnyen túlsúlyossá válnak, és szenvedhetnek, ha többet esznek a kelleténél.
  • Kerüld a hirtelen változtatásokat az étrendjükben – fokozatosan vezess be új ételeket.
  • Kövesd nyomon az elfogyasztott/ivott mennyiséget és az ürüléküket – a tengerimalacok kétféle ürüléket termelnek – kemény, szárazat és puhább, nedveset, utóbbit közvetlenül a fenekükről eszik le, és elengedhetetlen az étrendjükhöz. (Lehet undi, de nekik ez tök természetes és szükségszerű)

Azonnal fordulj állatorvoshoz, ha bármilyen változást észlelsz tengerimalacaid étkezési, ivási és/vagy tisztálkodási szokásaiban. Például betegség jele lehet, ha nincs ürülék, vagy az ritkább, illetve lágyabb a szokásosnál, és a hátsójukra tapad.

A tengerimalac viselkedése

Gondoskodj arról, hogy tengerimalacod boldog és egészséges maradjon. Ehhez elegendő az is, hogy bármikor hozzáférhessen a számára feltétlen szükséges dolgokhoz – beleértve a nagy helyet, az élelmet, a vizet, a biztonságos búvóhelyeket, a többi tengerimalacot(okat) és a játékokat. Érdeklődő állatok, és ha nincs elég „tennivalójuk”, hamar unalomba fordulnak és ettől ők (bármilyen furán is hangzik), de szenvedhetnek.

Mire is van szüksége a tengerimalacnak:

  • Társas idő – a tengerimalacok nagyon szociálisak, és idejük nagy részét szeretik más barátságos tengerimalacokkal tölteni. Sokan közülük szívesen játszanak az emberekkel is.
  • Tehát rendszeres lehetőségre lesz szükségük, hogy más tengerimalacokkal vagy emberekkel játszhassanak.
  • Folyamatosan legyen biztonságos búvóhelyük, például csövek és szénabúvóhelyek, ahová bemehetnek, ha egyedül akarnak lenni, ahol elbújhatnak, vagy ahová elmenekülhetnek, ha félnek. A tengerimalacok préda állatok és el kell tudniuk rejtőzni egy biztonságos helyen, távol az őket megijesztő dolgoktól. Legyen elegendő hely, ahol az összes tengerimalac egyszerre elbújhat, ez is megnyugtatja őket, hiszen egységben a kétség. :)
  • Testmozgás – a tengerimalacok nappal és éjszaka is aktív állatok, és minden nap kell elegendőt mozogniuk, hogy fittek és egészségesek maradjanak.
  • Alagutak – a tengerimalacok szeretnek alagutakban bujkálni, ezért gondoskodj a megfelelő anyagokról, amelyek lehetővé teszik ezt számukra, például csövek és mélyen szénázott területek.
  • Biztonságos játékok– amivel játszhatnak, ugyanakkor rágni is tudják őket.
  • Kedvesség! - légy csendes és gyengéd a tengerimalacod körül, és soha ne kiabálj vele, pláne ne büntesd meg - nagyon valószínűtlen, hogy megértik, cserébe idegesebbek vagy ijedtebbek lesznek. Tehát nagyobb kárt okozol...

Ha a tengerimalacod viselkedése megváltozik

A tengerimalac viselkedése nagyban függ az életkorától, a személyiségétől és korábbi élettapasztalataitól. Tengerimalac gazdiként szorosan figyelemmel kell kísérned kedvenced viselkedését. Ha megváltozik, ez annak a jele lehet, hogy a tengerimalacod szorong, unatkozik, beteg vagy sérült.

A stressztől vagy félelemtől szenvedő tengerimalac jelei a következők lehetnek:

  • Legtöbbször bujkál
  • Agresszió
  • Rágja a ketrecrácsot
  • Táplálkozási vagy tisztálkodási szokásainak megváltozása
  • Túl sokat iszik vagy csak játszik a vizes palackkal
  • Görnyedten ül
  • Nem akar mozogni
  • Folyamatosan körbe-körbe járkál a ketrecben

Ha a tengerimalacod megváltozott viselkedése rendszeressé válik, vagy a stressz vagy a félelem jeleit mutatja, kérj tanácsot állatorvosodtól.

Tengerimalacok együtt tartása

Tarts legalább két tengerimalacot, párban a legjobb nekik. Ha egyedül van és hosszú ideig magára hagyjuk, az rendellenes viselkedést válthat ki, és szenvedhet a magánytól.

Tengerimalacok csoportja

Fiú és lány tengerimalacok együtt tartása

A tengerimalacok természetüknél fogva társaságkedvelőek, és jobban szeretik a többi tengerimalac társaságát. Együtt tartva hierarchia alakul ki közöttük, és egyes állatok dominánsabbá válnak, mint mások. A tengerimalacok számára megfelelő kombinációk közé tartozik egy ivartalanított hím és egy vagy több nőstény, két nőstény vagy ivartalanított fiútestvér (ha együtt nőttek fel). 

A nőstény tengerimalacok ivartalanítása nem elterjedt, mivel a művelet bonyolultabb, de a hím tengerimalacokat ivartalaníttatni kell, hacsak nem szándékozol szaporítani őket, és nincs tervben a szülők és a babák gondozása.

A boldog tengerimalac csapatok titka

Az új tengerimalacokat fokozatosan és felügyelet mellett mutasd be egymásnak, lehetőleg olyan helyen, ami mindkét tengerimalac számára újdonság. Az együtt nevelt tengerimalacok általában elvannak egymással, de az első alkalommal bemutatott felnőtt hímek verekedhetnek.

Gondoskodnod kell arról, hogy tengerimalacaidnak legyen olyan helye, ahová elmenekülhetnek társaik elől, ha akarnak. Ha nincs elég hely, ahol egymástól távol tölthetnek el némi időt, stresszessé válhatnak, és zaklathatják a rangsorban alacsonyabb társaikat. Ezenkívül elegendő menedéket, élelmet, vizet és búvóhelyeket kell biztosítanod az összes tengerimalacod számára.

A tengerimalacok kézhez szoktatása

Azok a tengerimalacok, akiket fiatal koruk óta jól kezeltek, megtanulhatják, hogy az emberek barátok és társak. Ha fiatalon keveset foglalkoznak velük, vagy bármilyen életkorban durván bánnak velük, akkor az emberi érintkezést aggasztónak találhatják, félhetnek, elmenekülhetnek, elrejtőzhetnek vagy agressziót mutathatnak.

Tengerimalac kézhez szoktatása

A lakásban egyedül élő tengerimalacok fontos társnak tekinthetik az embert. Ha tengerimalacod egyedül kell tartanod, létfontosságú, hogy társaságot biztosíts neki a mindennapi érintkezés révén. 

Tengerimalac együtt tartása más háziállatokkal

Mindig tartsd folyamatosan szemmel tengerimalacaidat, ha olyan másik állattal vagy személlyel vannak, aki szándékosan vagy véletlenül megsértheti vagy megijesztheti őket. Ha macskával vagy kutyával vannak, még akkor is, ha tudod, hogy jó barátok. A tengerimalacok általában félnek a macskáktól és a kutyáktól, mert természetes ragadozóik, de ha kellő óvatossággal ismertetjük össze őket még fiatal korukban, akkor barátságok alakulhatnak ki.

Tarthatók együtt a tengerimalacok és a nyulak?

A nyulak és a tengerimalacok nem ideális társak, és úgy gondoljuk, hogy a nyulakat a legjobb a nyulakkal, a tengerimalacokat pedig más tengerimalacokkal együtt tartani.

Ez azért van, mert mindkét állatnak: 

  • Különböző igényei vannak – például különböző dolgokat esznek. 
  • A nyulak megfélemlíthetik, szándékosan, vagy akaratlanul megsebesíthetik a tengerimalacokat. (Egy rosszul sikerült ugrással könnyen eltörhetik tengerink gerincét is akár!)
  • Nagyon eltérően viselkednek és kommunikálnak, és nem fogják megérteni egymás viselkedését.

Tengerimalac egészsége és jóléte

Ahhoz, hogy tengerimalacaidnak boldog és egészséges életet biztosíts, a következőket kell tenned, hogy megkapja a szükséges törődést és figyelmet.

Tengerimalac egészsége

Tengerimalac vásárlás

Tengerimalac vásárlása előtt tájékozódj a tenyésztésükről, valamint arról, hogyan gondozták és táplálták őket. Kérdezd meg a tenyésztőt, hogy voltak-e vagy hajlamosak-e egészségügyi vagy viselkedési problémákra.

Egyes fajták eltúlzott fizikai jellemzőkkel rendelkeznek, amelyek szenvedést okozhatnak és csökkenthetik életminőségüket. Például a hosszú szőrű fajták szőrzete könnyen csomósodik.

Ivartalanítás

Tengerimalacaidat ivartalanítani kell, ha hímek, kivéve, ha szándékodban áll tenyészteni őket, és van terved a szülők és a babák gondozására. Tenyésztés előtt kérj meg egy állatorvost, hogy nézze át őket, és ellenőrizze, hogy jó egészségi állapotban vannak-e, és megfelelő-e a személyiségük. 

A megfelelő diéta

Fontos, hogy megfelelő táplálékot adj tengerimalacaidnak, mivel ez segít megelőzni számos gyakori betegséget, mint például a fog- vagy bélbetegségeket, valamint a C-vitamin hiányát. Ellenőrizd, hogy tengerimalacaid minden nap esznek, és sok száraz, kemény ürüléket ürítenek-e. Ha étkezési vagy ivási szokásaik megváltoznak, vagy az ürülék mennyisége csökken vagy megszűnik, azonnal fordulj állatorvoshoz – mivel súlyosan megbetegedhetnek. 

Ápolás/fésülés 

A tengerimalacoknak jól karbantartott szőrzetre van szükségük ahhoz, hogy boldogok és egészségesek legyenek, ezért rendszeresen ápolni kell őket – a hosszú szőrű fajtáknak mindennapi ápolásra van szükségük. Ha megváltoznak a tisztálkodási szokásaik, ez szintén utalhat betegségre.

A szem körüli kis mennyiségű fehér folyás gyakori a tisztálkodásuk során. Ha ez növekszik vagy csökken, vagy máskor is van váladékozás, az azt jelezheti, hogy beteg.

Tengerimalac egészségügyi ellenőrzése

Minden nap ellenőrizd a tengerimalacaidat, hogy nincsenek-e rajtuk betegség vagy sérülés jelei, és kérj meg valakit, hogy ellenőrizze őket, ha hosszabb időre távol vagy.

Ne feledd továbbá:

  • Hetente ellenőrizd elülső fogait és körmeike– ezek gyorsan nőnek. Csak az állatorvosok javíthatják ki a túlnőtt/elcsúszott fogakat. 
  • Meleg időben különösen fontos, hogy naponta kétszer ellenőrizd a szőrzetet és a bőrt a hátsó fertály körül. A vizelet elszíneződése és a leragadt ürülék vonzza a legyeket, és beköpéshez vezethet (ami gyakran végzetes!)
  • Évente legalább egyszer vidd el őket állatorvosi vizsgálatra.
  • Állatorvosod tanácsa szerint kezeld őket paraziták, például atkák és férgek ellen.
  • Csak állatorvos által felírt gyógyszert használj – tengerimalacaidnak csak az állatorvos által ajánlott gyógyszereket adj be. Más állatok gyógyszerei veszélyesek rájuk.

Tengerimalac összefoglaló

Végezetül pedig fontos emlékezni arra, hogy ha a tengerimalacok fájdalmat éreznek, ennek semmilyen külső jelét nem mutatják, így előfordulhat, hogy már azelőtt szenvednek, mielőtt észrevennéd, hogy betegek. Ha változást észlelsz a szokásos viselkedésükben, ezek a betegség vagy a fájdalom korai jelei lehetnek.

A rosszul lét korai jelei lehetnek, ha:

  • Nem eszik
  • Csendesebb a szokottnál
  • Többet bujkál, mint máskor

A stresszes tengerimalacok nagyobb valószínűséggel lesznek betegek. Azonnal kérdezd meg állatorvosod, ha azt gyanítod, hogy fájdalmai vannak, beteg vagy sérült.

Ha tetszett kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :)

Kapcsolódó érdekes cikkek:

Hörcsög tartás helyesen - minden ami igazán fontos