Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Madáretetők, madárodúk és madáreleségek

Természetes anyagokból készült madáretetőket és madárodúkat találtok ebben a kategóriában, és persze a téli madáretetéshez szükséges madáreledeleket. A madárodúkat a madarak nem csak a költési időszakban használják. Érdemes télen is kirakni, mert az etető közelében lévő odút gyakran használják a hideg téli éjszakák átvészelésére madaraink. Erről szóló Blog bejegyzésünkben még sokkal több érdekes dolgot megtudhattok a téli madáretetésről.

 

MADÁRETETŐK ÉS MADÁRODÚK A KERTBEN ÉS GYÜMÖLCSÖSBEN

Az biológiai növényvédelem egyik módozata lehet, hogy madáretetőket és madárodúkat telepítünk a kertünkben és
gyümölcsösünkben. A cinegefélék még az etető közelében is elsősorban rovarokkal táplálkoznak, átkutatják a fák
törzsét, ágait és elfogyasztják az ott telelő kártevőket is.

Sok olyan ritka madarat megfigyelhetünk ebben az időszakban, amelyek északról költöznek le hozzánk, hogy kevésbé mostohább körülmények között teleljenek át.

Madárodúk kihelyezésével valamint rendszeres etetéssel olyan területekre is odacsalhatjuk az énekesmadarakat, amelyek különben kevésbé alkalmasak a megtelepedésükre. 

Az etetők elhelyezése:

A különféle madarak más-más etetőtípust kedvelnek. Némelyek elsősorban a talajon (rigók, vörösbegyek, pintyek), mások a talajszint felett, megint mások magasabban, az ágak között szeretnek táplálkozni (cinkék). Többféle etetőtípust használhatunk, célszerű, ha ezeket kombináltan alkalmazzuk. Helyezzünk etetőt az ablakba is, hogy a családban élő gyermekek is megismerjék és megkedveljék a madarakat!
FONTOS: A madáretetőket nyílt terepen helyezzük el, ahol a kóborló macskák nem tudják meglepni a táplálkozó madarakat. Előnyös, ha bokor is van a közelben, ahol védenceink menedéket találhatnak a portyázó ragadozó madarak elől.

Madárodúk kihelyezése:

A fészekodúkat az őszi időszakban célszerű kihelyezni, hogy a madarak a tél folyamán megismerjék, és éjszakázó helyként használhassák azokat. Célszerű, ha egyszerre többet akasztunk ki, hogy a társaságkedvelő madarak is lakhelyet találjanak. A legegyszerűbb megoldás, ha kisebb, kb. 2 méteres magasságban helyezzük el őket. A házak falai és a kerítések kitűnő helyet nyújtanak. Akaszthatjuk az odúkat faágakra is, a lengő mozgás nem zavarja kedvenceinket. A bejárat lehetőség szerint keletre vagy délre nézzen és legyen előtte annyi szabad tér, hogy a lakók szabadon közlekedhessenek. Lombokkal takart bejáratú odúba ne várjunk új lakót!

Az odúkba ne helyezzünk fészekanyagot, de a közelükben elhelyezhetünk mohacsomókat vagy rövidszálú állati szőrt. Távolítsuk el ősszel az odúban lévő fészekanyagot. Ne mulasszuk el ezt a műveletet, mert felszaporodhatnak a paraziták és nem szívesen költöznek bele kedvenceink.
FONTOS: A madárodút olyan helyre helyezzük, ahol nem férhetnek a fiókákhoz a környéken élő ragadozók, elsősorban a macskák. Ne helyezzük őket az etető környékére, mert a nagy sürgés-forgás zavarhatja a lakókat.