Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

Madárodú telepítés télen?

KoiKert
KoiKert
2022.10.05 19:03
Madárodú telepítés télen?

Bizony! Elmondjuk, hogy miért:

Ha a kertedben madárodút állítasz fel, az rengeteg madárfaj számára elengedhetetlen fészkelőhely lehet. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a vadon élő állatoknak helyet biztosíts a fiatalok felneveléséhez. Míg sok faj képes elrejteni fészkét a sűrű lombozatban vagy a füves réten, sok más fajnak odúra van szüksége a fészkeléshez. Egyes madarak, például a harkályok, ki tudják vájni saját fészkelőüregeiket elhalt vagy korhadó fákban. Mások az elhagyott fészekodúktól függenek, hogy költeni tudjanak.

A közelmúltban azonban a városok térhódítása, növekedése és a sérült, elhalt fák eltávolítása miatt sok odúban költő madárnak kevesebb természetes hely adatik a fiókái felnevelésére. 

A madárodú elhelyezése a kertedben vagy ablakodban nemcsak az őshonos madárfajok javára válik, hanem lehetőséget ad a madarak megfigyelésére is. Így végig kísérheted egy madárpár költését, a fészeképítéstől, a fiókák kirepüléséig.

Madárodú kék cinege

Fészekodú építése vagy kiválasztása

Bár a legtöbb madár a természetes üregeket részesíti előnyben fészkelőhelyként, megfelelő kialakítással egy költőláda jó helyettesítője lehet.

A kereskedelemben számos típusú madárodú kapható. Minden odú különböző funkciókat tartalmaz, és egy adott madárfajt céloz meg. De nem minden odú megfelelő. A fészkelőodú vásárlásakor vagy építésekor több funkciót is figyelembe kell venni.

Ellenőrizd, hogy az odú jól felépített-e, és tartalmazza-e az alábbi alapvető jellemzőket:

  • Természetes, kezeletlen fából (fenyő, nyír stb.) készült
  • A felhasznált fűrészáru legalább 1,5 cm vastag a szigetelés érdekében
  • Megfelelő méretű bejárati nyílás, amely lehetővé teszi a kívánt madarak belépését, de a nagyobb madarakat távol tartja
  • Az odú aljától megfelelő magasságra legyen a berepülő nyílás
  • Meghosszabbított és lejtős tető, amely megakadályozza az esővíz befolyását
  • A durva vagy barázdált belső falak segítik a fiókák kijutását
  • Oldalsó, elülső vagy felső panel, amely kinyílik, hogy könnyű hozzáférést biztosítson a megfigyeléshez és a tisztításhoz
  • Nincsenek külső ülőrudak, amelyek segítik a ragadozók és más „zaklató” madarak megkapaszkodását

Madárodú jellemzők

Fontos megbizonyosodni arról is, hogy az odú tartalmaz-e olyan funkciókat, amelyeket az általad megcélzott madárfajok preferálnak. Ezek közé tartozik a bejárati nyílás mérete, a költőláda elhelyezésének magassága és a madárodút körülvevő élőhely típusa. Fészkelőodú vásárlásakor vizsgáld meg azon fajok fizikai követelményeit, amelyeket szeretnél bevonzani, és győződj meg arról, hogy funkcionális, nem pedig díszes madárházba fektetsz be. Tekintsd meg madárodú és költőláda választékunkat konkrét információkért.

Hol helyezd el a madárodút

A rendelkezésére álló élőhely lesz az elsődleges tényező annak meghatározásában, hogy milyen madarakat vonzhatsz a fészkelőhelyre. Íme néhány figyelembe veendő dolog:

  • Ügyelj arra, hogy a madárházakat olyan helyre telepítsd, ahol a célmadárfajok valószínűleg tartózkodnak. Az odú elhelyezése előtt tájékozódj a faj élőhelyéről, fészekmagasságáról és iránypreferenciáiról. (milyen égtáj felé nézzen az odú berepülő nyílása)
  • Kerüld a madárodúk elhelyezését olyan területeken, ahol gyomirtó és növényvédő szereket használnak. Ezek a vegyszerek nemcsak csökkentik a rovarpopulációkat – a legtöbb üregben fészkelő madár elsődleges táplálékforrását –, hanem közvetlenül is károsíthatják a madarakat!
  • Az odú fára vagy oszlopra szerelhető. Gyakran sikeresebb, ha a madárodút ragadozóterelővel ellátott oszlopra helyezzük a madarak védelme érdekében. Győződj meg arról, hogy az odú elég biztonságosan van rögzítve ahhoz, hogy ellenálljon a szélsőséges időjárásnak és a szélnek.
  • Vedd figyelembe, hogy az odú milyen irányba néz, és mennyi közvetlen napsütés éri. Sok madár elutasítja például azokat a mesterséges odúkat, amelyek nyugat felé néznek, mert ezek túl melegek maradhatnak.

Madárodú nyírfából

Mikor telepítsd a madárodút?

Jóval a költési időszak beköszönte előtt győződj meg arról, hogy az odú - költőláda a helyén van.

  • Az ország déli részén az odúknak legkésőbb februárban kell a helyükre kerülniük.
  • Az északi régiókban a madárodúkat március közepe és vége előtt el lehet helyezni a szabadba.

Így a madarak nagyobb esélyt kapnak arra, hogy megtalálják és használják a kihelyezett odút, és akár téli búvóhelyként is használható, ha korábban kihelyezed. Az etető közelében is célszerű odúkat kihelyezni, mivel a hideg elől szívesen behúzódnak ide a madarak éjszakára, de az etető közelében lesben álló ragadozók elől is megfelelő búvóhelyül szolgálnak! Ne csüggedj, ha a madarak nem találják meg az odút az első szezonban; néha eltarthat 1-2 évig, amíg ráakadnak.

A madárodú felügyelete és tisztítása

A költési szezon kezdetekor figyeld az odú aktivitását. Élvezheted, ahogy a felnőttek gyorsan ki-be ugrálnak, miközben a  fészküket építik, vagy az éhes fiókákat etetik. 

A tojásrakás után érdemes figyelemmel kísérni a fészek fejlődését. Finoman érintsd meg az odút a panel kinyitása előtt, hogy a felnőtt madár távozhasson. Annak érdekében, hogy ne okozz kellemetlenséget, hetente egy alkalomra korlátozd a megtekintési időt egy percnél rövidebb időre (persze a legjobb, ha ennél is ritkábban teszed ezt). Kövesd nyomon a fiókák fejlődését. Így, ha a fiatalok kirepültek, és az odú már nincs használatban, tisztítható. Egyes madarak nem használnak olyan odúkat, amiben elhagyott fészkek vannak, a régi fészkelőanyag eltávolítása pedig csökkenti az ektoparaziták számát a következő fészekalj számára. Ha időben eltávolítod a fészkelőanyagot, szezononként két-három fészekaljnyi fióka felnevelését is végigkísérheted!

Bagoly költőláda

Kiadó odúk, olcsón!

Mivel sok madár már kora tavasszal a fészkelőhely kereséssel van elfoglalva, a tél a legtökéletesebb időpont arra, hogy madárodúkat helyezz el az ingatlanod körül.

Azt hittem, utálok főbérlő lenni. De az albérlőim nagyszerűek: tisztán tartják a környezetüket, erős családi értékrendjük van, és imádom a „zenéjüket” hallgatni. Most még több madárodú beszerzésén gondolkodom. :)

Nyírfa madárodú

Ha szeretnéd kipróbálni magad "madárgazdaként", akkor itt az ideje, hogy belevágj a dologba. Az ősz és a tél tökéletes időszak a háztáji madárodúk és költőládák felállítására, mert valójában a hideg hónapok azok, amikor sok ilyen szállást használó faj deríti fel és foglalja el szezonális otthonát.

Sok madár már januárban vagy februárban elkezdi a kutatást, ezért azt javasoljuk nektek, hogy legkésőbb március 1-ig rakjátok fel az odúkat.

Ne várd el, hogy minden madarat, amit a kertedben látsz, magával ragadjon az általad kínált hangulatos „szoba”. Magyarország madárfajainak jó része odúköltő, ezért biztos nem marad üres az általad kihelyezett madárlak. ;)

Persze szőrős repülő barátainknak is segíthetünk a téli zord időben, denevérodúk kihelyezésével.

Denevérodú

Ha tetszett kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :)

Kapcsolódó érdekes cikkek:

A téli madáretető 27 vendége - Elolvasom el ezt is

Téli madáretetés - te jól csinálod? - Elolvasom ezt is