Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

A téli madáretető 27 vendége

KoiKert
KoiKert
2023.01.01 01:00
A téli madáretető 27 vendége

Ismerd meg tollas barátaidat a kertedben

A madarak etetése a leggyakoribb módja annak, hogy mi emberek a vadon élő állatokkal érintkezzünk.  

Azok a fajok, amelyek a legjobban képesek kiaknázni ezt a plusz táplálék forrást, profitálhatnak és így megnövekszik  a túlélési esélyük, a sikeres költések száma és a költések gyakorisága. Következésképpen az olyan fajok, mint a kék cinege (Parus caeruleus), a széncinege (Parus major) és még a nagy fakopáncs (Dendrocopos major) is, nem kis részben növelték populációikat a madáretetés elmúlt 50 év során tapasztalt növekedése miatt. A madarak etetése nekünk, embereknek is előnyös, mivel javítja mentális jólétünket, csökkenti a stresszt és szorosabb kapcsolatot teremt a természettel. Nem utolsósorban a télen kertünkbe szoktatott és esetleg ott is költő madarak, rengeteg kártevőt és gyommagvat távolítanak el csupán egy nap leforgása alatt is. Valójában a madáretetés kulturális jelenségként olyan fontossá vált, hogy az ornitológiai kutatások saját ágává fejlődik.

Lehet, hogy télen nem töltesz annyi időt a kertben, de ha odafigyelsz, akkor is rengeteg madarat fogsz látni.

Az etető helyét lehetőleg úgy jelöljük ki, hogy legyen a közelében egy sűrű örökzöld, vagy egy farakás, így nyújtva búvóhelyet nekik, ha szükségük lenne rá. Persze mi is lássunk rá az ablakból, hogy gyönyörködhessünk ebben a színes tollas forgatagban.

Íme, néhány a leggyakoribb madarak közül, amelyek valószínűleg ősszel és télen a kertedben vendégeskednek majd:

A vörösbegy (Erithacus rubecula; European robin, jobbra az alsó képen) gyakori költő fajunk, egész évben találkozhatunk vele a kertekben. Vonuló, télen az északabbról hozzánk érkező és itt telelő példányokkal találkozhatunk leginkább az etetőkön.

Dala is egész évben hallható. Más énekesmadarakkal ellentétben, amelyek csak tavasszal és kora nyáron énekelnek, hogy párjukat magukhoz vonzzák, a vörösbegyek mindig a hangjukkal figyelmeztetik a betolakodókat, hogy tartsák távol magukat a területüktől.

Mérete: kb. 14 cm

Tápláléka: Leginkább pókokat, rovarokat és néha apró csigákat fogyaszt. Télen bogyókat és gyümölcsöket szedeget.

Odú igénye: Költési időben szívesen elfoglalja a számára kihelyezett "C" típusú madárodút.

Az ökörszem (Troglodytes troglodytes; Winter wren, balra az alsó képen) évente kétszer költ hazánkban. A hangjuk nagy, azonban az ökörszemek mégiscsak félénk, zárkózott madarak, és leginkább az erdei aljnövényzet rejtekében sürögve-forogva keresik a táplálékukat jelentő rovarokat. Kis termetük és fakó színük miatt árnyas élőhelyükön nehezen észrevehetők.

Mérete: kb. 9-10 cm

Tápláléka: rovarok (főleg rovarlárvák, lepkék) és pókok. Télen magtörmeléket fogyaszt javarészt, de a cinkegolyót illetve az almát is megkóstolja.

Odú igénye: A számára kialakított, szűkített bejáratú "C" típusú odú.

Vörösbegy - Ökörszem

A házi veréb (Passer domesticus; House sparrow, balra az alsó képen) a legismertebb madaraink egyike. Ritkán fészkel másutt, mint az ember közelében: tanyákon, falvakban és városokban. Állandó madarunk. Tudtad, hogy az afrikai szövőmadarak közeli rokona?

Mérete: kb. 14-15 cm

Tápláléka: A fiatalok főleg pókokat, rovarokat fogyasztanak, idősebb madarak étrendjében túlnyomó részt növényi táplálék szerepel.

Odú igénye: Csoportosan költ, de elfoglalja a számára kihelyezett "B" típusú madárodút is.

A mezei veréb (Passer montanus; Eurasian tree sparrow, jobbra az alsó képen) nem ragaszkodik annyira az épületekhez, mint a házi veréb, bár ott is megtelepszik. Viselkedésében óvatosabb háztáji rokonánál. Erdőszéleken, ligetekben, gyümölcsösökben, fasorokban él. Állandó madarunk, bár télen kóborol.

Mérete: kb. 14 cm

Tápláléka: Nyáron a fiókákat rovarokkal és ízeltlábúakkal táplálja, ilyenkor az idős madarak is ezt fogyasztanak. Télen nagyrészt magvakkal táplálkoznak.

Odú igénye: Faodvakban, mesterséges fészekodúkban, szalmakazlakban költ. Ezért előszeretettel foglalja el a számára kihelyezett "B" típusú madárodút. 

házi veréb és mezei veréb

A kék cinege (Parus caeruleus; Blue tit, balra az alsó képen) erdeink gyakorinak mondható állandó madara, de a kertekben ritkább, mint a széncinege. Télen fészkelőhelye környékén kóborol, és ilyenkor elvetődik a nádasokba is. Rendszeresen látogatja a madáretetőket. Állandó madarunk, télen északabbról is érkeznek példányai, hogy itt töltsék a telet.

Mérete: kb. 11-12 cm

Tápláléka: Fiatalokat pókokkal, hernyókkal és rovarokkal táplálják, télen állnak át a mageleségre.

Odú igénye: Költési időben elfoglalja a számára kihelyezett "A" típusú madárodút is.

A széncinege (Parus major; Great tit, jobbra az alsó képen) rendkívül élénk és éber madár. Hajnaltól alkonyatig mozog; hol a fák törzsét, hol a legvékonyabb ágakat kutatja, ide-oda röppen, fejjel lefelé tornászik. Minden mozdulata ügyes; figyelmét semmi sem kerüli el. Ahol nem kell veszélytől tartania, ott nagyon bizalmassá válik; ő jár a legsűrűbben a mesterséges madáretetőkre. Állandó madarunk.

Mérete: kb. 14 cm

Tápláléka: Fiatalokat pókokkal, hernyókkal és rovarokkal táplálják, amit csigahéjjal egészítenek ki (legfontosabb kalcium forrásuk). A hideg idő beálltával állnak át a mageleségre. Nagy kedvencük a fekete napraforgó.

Odú igénye: Költési időben elfoglalja a számára kihelyezett "B" típusú madárodút, amit nagyon erősen védelmez más odúlakó énekesmadarakkal szemben.

kék cinege és széncinege

A barátcinege (Parus palustris; Marsh tit, balra az alsó képen) hazánk harmadik leggyakoribb cinegefajunk. Tölgyeseink és bükköseink, nagyobb parkjaink gyakori fészkelője. A jóval ritkább kormosfejű cinegétől elég nehéz megkülönbözetni. A téli vegyes cinegecsapatokhoz legfeljebb egyesével vagy kettesével csatlakozik. Állandó madarunk, nagyon területhű.

Mérete: kb. 11-12 cm

Tápláléka: Rovarokból álló táplálékát leginkább a lombkorona felső szintjében keresi. Télen magvakat fogyaszt.

Odú igénye: Költési időben elfoglalja a kihelyezett "A" típusú madárodút, bár jóval ritkábban, mint a széncinege, vagy a kék cinege.

A kormosfejű cinege (Parus montanus; Willow tit, középen az alsó képen) elsősorban fenyvesekben és vegyes tűlevelű erdőkben él. A barátcinegétől matt fekete sapkája és élénkebb szárnytükre különbözeti meg a legjobban. Rendszeres fészkelő és téli vendég.

Mérete: kb. 11-12 cm

Táplálékát a lombkoronában található különböző rovarok teszik ki. A hideg idő beálltával magvakat fogyaszt.

Odú igénye: Korhadó fák üregeibe fészkel, amit saját maga is kivájhat. Elfoglalhatja a számára kihelyezett "A" típusú madárodút.

A fenyvescinege (Parus ater; Coal tit, jobbra az alsó képen) tűlevelű erdőállományokban költ, de újabban megtelepedett lombos erdőkben is. Egyike legkisebb költő madarainknak, valamivel kisebb a kék cinegénél. Állandó madarunk, de télen sokat kóborol más cinegék társaságában.

Mérete: kb. 11 cm

Tápláléka: Fenyvesekben élő rovarokkal táplálkozik, de olykor termést és bogyót is eszik. Télen magvakat fogyaszt.

Odú igénye: Faodúban, korhadt fatörzsben, sziklaodúban fészkel. Megtelepíthető a számára kihelyezett "A" típusú madárodúban is.

barátcinege, fenyvescinege és kormosfejű cinege

A búbos cinege (Parus cristatus; European crested tit, balra az alsó képen) könnyen felismerhető a fején emelkedő hegyes, fekete-fehér bóbitáról. Főleg fenyvesekben, vegyes erdőkben és borókásokban fordul elő. Kevésbé társas, mint a többi cinegefaj. Állandó madarunk, de kóborlásra hajlamos.

Mérete: kb. 11 cm

Tápláléka: Fák törzsén, vagy ágakon lefelé rebbenve szedegeti rovarokból álló táplálékát. Télen magokat is eszik.

Odú igénye: Faodúban, korhadt fatörzsben fészkel, ezt olykor maga vájja ki. Megtelepíthető "A" típusú madárodúban is.

Az őszapó (Aegithalos caudatus; Long-tailed bushtit, jobbra az alsó képennagyon kicsiny; akkora, mint egy ökörszem, de hosszú farka nagyobbnak mutatja. Élénk ügyes mozgású madár. Könnyű kis testét légtornász módjára egyensúlyozza hosszú farkával, s a legvékonyabb ágacskákat is végigkutatja. Ősszel és télen cinegékkel vegyes, laza csapatokban jár élelem után. Állandó madarunk, de télen sokat kóborol más cinegék társaságában.

Mérete: kb. 14 cm (ebből farka kb. 6 cm)

Tápláléka: Pókokkal és rovarokkal táplálkozik. Télen áttér a növényi táplálékra.

Odú igénye: Zárt fészkét, amelyen csak apró bejárónyílás van, fatörzs és csonka faág közé, lehajló faágra, sűrű bokorba stb. építi. A mohával és zuzmóval takart fészek annyira simul a környezethez, hogy csaknem észrevehetetlen.

búbos cinege és őszapó

A erdei pinty (Fringilla coelebs; Common chaffinch, balra az alsó képen) hazánkban mindenütt előfordul; eredetileg kifejezetten erdei madár volt, de szívesen telepszik meg parkokban, kertekben, gyümölcsösökben is. A költési idő után egyéb pintyfélékkel közös csapatba vegyül. Állandó madarunk, télen az állomány egy része délebbre vándorol, másik része az idegenből érkezett téli vendégekkel telel át.

Mérete: kb. 15 cm

Tápláléka: Elsősorban növényi eredetű táplálékot fogyaszt, melyet a talajról szedeget össze.

Odú igénye: Mohából és zuzmóból mesterien épített fészkét fákra, bokrokra rakja.

A tengelic (Carduelis carduelis; European goldfinch, jobbra az alsó képen) az egyik legtarkább kis énekesmadarunk. Ligetes erdők, kertek, gyümölcsösök és mezőgazdasági területek a kedvenc élőhelyei. Annyira okosak, hogy egy kísérletben néhány próbálkozás után rájött a madár, hogy egy zsinegre kötözött bogyót úgy érhet el a legkönnyebben, ha zsineget a csőrével felhúzza, majd azt a lábával megtartja. Mindezt addig folytatva, míg a zsineg végére kötözött bogyót egészen felhúzza az ágig, amin ül. Állandó madarunk, télen csapatosan jár táplálék után.

Mérete: kb. 12 cm

Tápláléka: Főleg bogáncs- és gyommagokat szedeget a földről. Fiókái táplálékát rovarokkal és hernyókkal egészíti ki.

Odú igénye: Csésze alakú fészkét rendszerint ágvégekre építi.

Erdei pinty és tengelic

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes; Hawfinch, balra az alsó képen) hatalmas, vaskos csőréről azonnal felismerhető, mellyel könnyedén felroppantja a csonthéjas magvakat. Feje nagy, nyaka rövid, termete tömzsi. Csőre tavasszal kékesszürke, télen sárgásfehér. A földön egyenes testtartással jár és ügyesen ugrál. Rendkívül éber. Télen gyakran kisebb csapatokba tömörül.

Mérete: kb. 17-18 cm

Tápláléka: Elsősorban növényi eredetű táplálékot fogyaszt.

Odú igénye: Rendszerint fák felső ágain a törzs közelébe építi fészkét.

A zöldike (Carduelis chloris; European greenfinch, jobbra az alsó képen) hazánk egyik leggyakoribb pintyféléje; bokros ligetes erdőkben és kertekben is költ. Ősszel erős csőrük és fejük gyakran pirosra festődik a földi szeder nedvétől. Fák tetejéről vagy röptében énekel. Állandó madarunk, télen kóborolhat. Gyakran keresi fel a téli madáretetőket más pintyfélék társaságában.

Mérete: kb. 15 cm

Tápláléka: Elsősorban növényi eredetű táplálékot fogyaszt, gyommagvakat és olajos magokat, mint a fekete napraforgó.

Odú igénye: Rendszerint fák törzsének közelébe építi fészkét.

Zöldike és meggyvágó

A sárgafejű királyka (Regulus regulus; Goldcrest, balra az alsó képen) még a füzikénél is kisebb. Költési idő után gyakran csatlakozik kóbor cinegecsapatokhoz. Hangja finom "szit-szit-szit". Fenyvesekben, vegyes erdőkben él, télen viszont bokrosokban és a kertekben is feltűnik az etető körül kóborlása során.

Mérete: kb. 8-9 cm

Tápláléka: Elsősorban rovarokat és pókokat fogyaszt. Még télen is pókokat és rovar maradványokat keresgélnek.

Odú igénye: Mohából épült fészkét lucfenyők sűrű ágai közé rejti.

A tüzesfejű királyka (Regulus ignicapillus; Firecrest, jobbra az alsó képen) hazánkban ritkán fordul elő, szórványosan fészkel is. Csak a sárgafejű királykával lehet összetéveszteni. A királykák a legkisebb nálunk előforduló madárfajok. Itthon az északabbról érkező áttelelő példányok, leggyakrabban városi környezetben próbálják meg átvészelni a téli zord időjárást.

Mérete: kb. 8-9 cm

Tápláléka: Elsősorban rovarokkal, pókokkal és hernyókkal táplálkozik.

Odú igénye: Fészkét tűlevelű és lombos fák ágaira, bokrokra, indák közé stb. függeszti.

Sárgafejű királyka és tüzesfejű királyka

A fekete rigó (Turdus merula; Common blackbird, balra az alsó képen) egyik leggyakoribb  madarunk, úgyszólván mindenütt él, ahol csak fák vagy bokrok vannak. A városokban fészkelők egy része a telet is nálunk tölti, de a többi és a szabadban fészkelők a Földközi-tenger mellékén telelnek. 

Mérete: kb. 24-25 cm

Tápláléka: Elsősorban földigilisztákat és rovar lárvákat fogyaszt. Télen fokozatosan tér át a bogyós termésekre. Áttelelését kihelyezett gyümölcsökkel segíthetjük, főként almával.

Odú igénye: Gyakran helyezi fűből, gallyakból és sárból készült fészkét bokrokra, fákra vagy akár ereszcsatornára.

A fenyőrigó (Turdus pilaris; Fieldfare, jobbra az alsó képen) Magyarországon terjeszkedőben lévő faj. Emellett ősszel nagy csapatokban érkezik hozzánk, és ellepi a parkokat, vizenyős réteket. Tőlünk északabbra, ahol állandó fészkelő úgy viselkedik, mint nálunk a fekete rigó, megszokta az ember közelségét.

Mérete: kb. 24-25 cm

Tápláléka: Földigilisztákkal, rovarokkal és csigákkal táplálkozik. Télen gyommagvakat, vadszőlőt, galagonyát, csipkebogyót stb. fogyaszt.

Odú igénye: Fészkét fákra építi a tojó által kiválasztott helyre.

Fekete rigó és fenyőrigó

A csuszka (Sitta europaea; Eurasian nuthatch, balra az alsó képen) tömzsi, mozgékony, erős csőrű madár.  Kérges fatörzseken és vastagabb ágakon keresi táplálékát. A fák törzsén rövid szökkenésekkel mesterien kúszik minden irányba. A fára szállva többnyire fejjel lefelé kapaszkodik meg. A talált élelmet, magokat a fatörzs repedéseibe szorítja, és ott kopácsolja fel. Állandó madarunk. Telente az etetőket is szívesen látogatja.

Mérete: kb. 14 cm

Tápláléka: Nyáron rovarokkal, míg télen főként magokkal táplálkozik, különösen a mogyorót szereti és a fekete napraforgót.

Odú igénye: Odvas fákban fészkel, ha az odú bejárata túl nagy, sárral tapasztja be a megfelelő méretűre. "B" típusú mesterséges odúban megtelepíthető.

A balkáni gerle (Streptopelia decaocto; Eurasian collared dove, jobbra az alsó képen) Magyarországon az 1930-as évek elején jelent meg a Balkán felől terjeszkedve. A hímet gyakran láthatjuk üldögélni a fejünk felett húzódó távvezetéken, amint mély hangon búg. Állandó fészkelő madarunk. Télen kisebb csapatokba verődik.

Mérete: kb. 27-30 cm

Tápláléka: Gyom- és gabonamagvakkal, ritkán csigákat és rovarokat is fogyaszt.

Odú igénye: Egyszerű, néhány gallyból álló fészkét fák ágvilláiba, tetőszerkezetekre, ereszcsatornákra építi.

Csuszka és balkáni gerle

A nagy fakopáncs (Dendrocopos major; Great spotted woodpecker, jobbra az alsó képen) sapkája fekete; fehér arcoldalán összefüggő fekete sáv nyúlik a tarkóig. A hím tarkóján élénkpiros folt látható. A tojó fején nincs piros szín. Lakott területek közelében megfogyatkozott az állománya, ahol megjelent a balkáni fakopáncs. Hangját a fatörzsön való kúszás közben gyakran minden szökkenéskor hallatja. Tavasszal hím és tojó egyaránt dobol a visszhangzó száraz ágakon. Állandó madarunk.

Mérete: kb. 22-23 cm

Tápláléka: Nyáron rovarokkal, hernyókkal és hangyákkal, míg télen főként makkot és csonthéjas gyümölcsöket fogyaszt. Rendszeres vendége a madáretetőknek.

Odú igénye: A hím több odút is készít. Elfogadhatja a "D" típusú mesterséges odút.

A balkáni fakopáncs (Dendrocopos syriacus; Syrian woodpecker, balra az alsó képen) nagy fehér válltollai és fekete sapkája miatt nagyon hasonlít a nagy fakopáncshoz, de fehér arcoldalát nem keresztezi fekete sáv, ezért feje világosabbnak látszik. Állandó madarunk. Főleg lakott helyek környékén gyakori.

Mérete: kb. 22-23 cm

Tápláléka: Rovarokkal, pókokkal, gyümölcsökkel, csonthéjasokkal táplálkozik. Télen gyakran látogatja a madáretetőket.

Odú igénye: Odvas fákban fészkel, elfoglalja a "D" típusú mesterséges odút is.

Nagy fakopáncs és balkáni fakopáncs

A szarka (Pica pica; Eurasian magpie, balra az alsó képen) Magyarországon gyakori fészkelő, közismert madár. Gyakran jár kisebb csapatokban. Facsoportokkal tarkított mezőgazdasági területeken, bokrosokban, fasorokban költ, néha a nádasban is. Az utóbbi időben egyre több egyedét lehet megfigyelni városi környezetben. Fészekrabló szokása miatt nem túl közkedvelt. 

Mérete: kb. 45 cm

Tápláléka: Gyümölcsök, magvak, rovarok, tojások és tetemek.

Odú igénye: Zárt fészkét, amelyen csak egy bejárónyílás van, ágakból építi, és agyaggal, sárral tapasztja ki. Fákon, bokrokon, néha nádasban fészkel.

A szajkó (Garrulus glandarius; Eurasian jay, jobbra az alsó képen) "éneke" nagyon változatos, érdes, nyávogó, fütyülő, stb. hangok keveréke, amelyet időről időre más madaraktól eltanult, utánzott hangokkal szakítanak meg. Kitűnő hangutánzó; nemcsak más madarak hangját, hanem a szekérnyikorgást, a kutyaugatást stb. is csalódásig utánozza. Éber madár; riasztóhangjára az erdő minden vadja felfigyel. Szintén fészekrabló, mint a szarka. Állandó madarunk. Telente néha csapatosan kóborol.

Mérete: kb. 33-35 cm

Tápláléka: Gyümölcsök, magvak, rovarok, tojások, tetemek, a makkot különösen kedveli.

Odú igénye: Fenyvesekben és lomberdőkben gallyfészket épít.

Szajkó és szarka

A karvaly (Accipiter nisus; Eurasian sparrowhawk, jobbra az alsó képen) tojó sokkal nagyobb, mint a hím. Valamennyi kisebb ragadozó madártól megkülönbözteti rövid, kerek szárnya és hosszú farka. Mesterien siklik a fák és a bokrok között, rendszerint egészen alacsonyan. Ugyanolyan ügyes és vakmerő ragadozó, mint a héja. Állandó madarunk. Telente behúzódik a lakott területekre. 

Mérete: kb. 27-37 cm

Tápláléka: Főleg verebet és más kisebb madarat zsákmányol. Emiatt gyakran tűnik fel télen az etetők környékén.

Odú igénye: Leginkább fenyvesekben vagy fenyőkkel kevert lomberdőkben fészkel.

A héja (Accipiter gentilis; Northern goshawk, balra az alsó képen) szeme fölött széles, fehéres szemöldöksáv húzódik, amely csaknem a tarkóig ér. Lába rendkívül erős. Nyaktörő tempóban kanyarog a bokrok, fák között, és villámgyorsan, meglepetésszerűen csap le zsákmányára. Alacsonyan portyázik. Egyedül a nagy termetű karvaly tojóval téveszthető össze, de lába erősebb. Városokban ritkábban tűnik fel, mint kisebb rokona a karvaly. Állandó madarunk. Rendszeres költő.

Mérete: kb. 48-60 cm

Tápláléka: emlősök (mókus), madarak (fácán, galamb), mindig a nagyobb számban jelenlévő táplálékforrást preferálja. Saját magánál nagyobb prédát is elejt.

Odú igénye: Háborítatlan erdőrészekben építi nagy fészkét, vagy más madarak fészkét foglalja el.

Héja és karvaly

Végül az örök kérdés, hogy mivel lehet etetni és mivel nem? MageleségGyümölcsCinkegolyó

How Check Mark emoji looks on Microsoft. állati zsiradék: kacsa-, liba- és sertésháj, sertés zsírszalonna, faggyú, főzéssel sótlanított étkezési szalonna, cinkegolyó, lágysajt- vagy vajtégla

How Check Mark emoji looks on Microsoft. gyümölcs: alma, körte, bogyós gyümölcsök

How Check Mark emoji looks on Microsoft. olajos magvak (natúr, nem pirított vagy sózott):fekete napraforgómag, magkeverék (pintyek, hullámos papagájok számára), dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró

How Cross Mark emoji looks on Microsoft. NE ADJUNK: kenyeret, kenyérmorzsát, péksüteményt, tésztát, popcornt, chipset, feldolgozott vagy húsipari termékeket (sózott szalonna, szalámi stb.), nyers rizst, csontkukacot

Csatlakozz a Nagy Téli Madárleshez és az MME Turdus applikációjával számold könnyedén a madáretetők, parkok és kertek madarait egészen február 28.-ig.

Ha tetszett kérlek kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :)

Kapcsolódó érdekes cikkek:

Madárodú telepítés télen? - Elolvasom ezt is

Téli madáretetés - te jól csinálod? - Elolvasom ezt is