Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

Kerti tó felkészítése a télre

KoiKert
KoiKert
2021.02.08 18:40
Kerti tó felkészítése a télre

Az alacsony hőmérséklet hatása a tó vízére és annak élővilágára.

A tél közeledtével egy kerti tó tulajdonosnak akad egy pár dolga, ha szeretné, hogy a halai és a tava a lehető legjobb kondícióban várják a tavaszt.

Nézzük hogyan is hat a hőmérsékletváltozás a halainkra

A halak ektotermikus élőlények. Ami annyit tesz, hogy a testhőmérsékletük megegyezik a környezetük hőmérsékletével, tehát a kerti tó vizének hőmérsékletével.

Ahogy csökken, a víz hőmérséklete halaink egyre jobban lelassulnak, és így jobban ki vannak téve a szürke gémek, macskák és egyéb ragadozók támadásának. Az alacsonyabb hőmérséklet egyben azt is jelenti, hogy jelentősen lelassul a halaink anyagcseréje. Nagyjából minden 10˚C hőmérséklet csökkenéssel a halak anyagcseréje a felére esik vissza. A halainknak ilyenkor kisebb az energia igénye ezért kevesebbet is esznek. Emésztőrendszerük kevésbé hatékony és lassabban bontja le, amit elfogyasztanak. Ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő táplálékot adjunk halainknak a tél folyamán és közvetlen azt megelőzően. JBL ProPond Őszi haleledel és JBL ProPond téli haleledel

Két lehetőségünk van:

- Halainkat még az ősszel felkészítjük a télre a megfelelő eledelekkel és így a felhalmozott tartalékaikat (zsírban és izomban) felhasználva várják a tavaszt. Fennáll a veszélye, hogy tavaszra leromlik a kondíciójuk és így nagyobb kihívást jelent majd számukra a tavaszi hőmérsékletemelkedés.

- A jelenlegi időjárásunk mellett kifejezetten téli táppal etetünk (10˚C vízhőmérséklet alatt), amíg azt a halak elfogadják. Bizonyos hőmérséklet alatt a halak természetüknél fogva nem táplálkoznak.

Alkalmanként mindig csak annyit etessünk, amit néhány perc alatt elfogyasztanak! Ha 20 perc után még mindig van eledel a vízben azt szedjük ki!

Halaink immunrendszerének támogatása

Nemcsak a halak emésztőrendszere veszít hatékonyságából a hőmérséklet csökkenésével, hanem az immunrendszerük is. Kutatások kimutatták, hogy elsősorban az adaptív immunrendszer erőssége csökken a hőmérséklettel együtt. Ez az immunitás azon oldala, amely jellemzően bizonyos kórokozókkal szembeni ellenállásért felel. Azonban a fehérvérsejtek egy csoportja, a fagociták, melyeknek szerepe a bejutó kórokozók elnyelése és elpusztítása, nagyobb számban van jelen és aktívabb a téli hónapokban. A JBL ProPond téli haleledel összetevői révén fokozza e fagociták tevékenységét, így támogatva halaink immunrendszerét a téli hónapokban.

Az alacsony hőmérséklet hatása tavunk vízére

Lék

Fontos tudnunk, hogy bár a tél beköszöntével a levegő hőmérséklete jóval 10˚C alá eshet egy fagyos, hideg reggelen, ez nem feltétlenül igaz a tavunk vízére. Mivel a víz egy nagyszerű hőmérséklet puffer, a levegő hőmérsékletváltozásaival szemben. A napi hőmérsékletingadozás ilyenkor jelentős lehet, de ezt a tó vize csak lassan követi. Ennek oka a víz nagy fajlagos hőtárolási képessége, ami elengedhetetlen a halak hirtelen hő változásnak való kitettségük megelőzésében. Tehát, ahogy az időjárás lehűl, a tó vízének hőmérsékletét figyeljük és ne a levegőjét, amikor téli tápra váltunk.

Amikor hőmérséklet már nagyon alacsony, akkor jégréteg alakul ki a víz felszínén. Ez megakadályozza az oxigén vízbe jutását, illetve a szén-dioxid távozását a tóból (halaink megfulladhatnak). Ezért kiemelten FONTOS, hogy léket alakítsunk ki a tavunkon! Ha már kialakult a jégpáncél semmiképp se kalapáccsal, csákánnyal, éles szerszámmal tegyük ezt meg! Átszakíthatjuk a  tófóliát és sokkot okozhatunk a halaknak! Ehelyett egy lábos forró vizet tegyünk a jégre, ahová a léket szeretnénk kialakítani. Addig ismételjük, amíg el nem olvad alatta a jég. Aztán ezt a léket tartsuk fent Tavi-Légpumpák vagy Befagyásgátlók használatával.

A tótechnika védelme

Nemcsak halaink táplálása fontos a téli időszakban, hanem a technikai eszközök fagytól való védelme is. Több szempontból is létfontosságú, hogy a vízesések, szökőkutak, vízpumpák ki legyenek kapcsolva télen. Először is a hideg víz sokkal több oxigént tud tárolni, mint a meleg ezért kevesebbet kell levegőztetni. Mivel halaink téli oxigén igénye jóval alacsonyabb. A túl nagy vízfelületen történő levegőztetés következtében a tó felszínével érintkező jéghideg levegő nagymértékben oldódik a tó vízébe, ezáltal hűtve azt olyan alacsony hőmérsékletre, amelyet a halak már nehezen viselnek el. Kapcsoljuk ki a szűrőket is, az UV lámpákat vigyük be, mert különösen hajlamosak a fagykárra. Csökkentsük le minél jobban a vízáramlást, ezzel biztosítva, hogy az alul elterülő enyhén melegebb vízréteg zavartalan maradjon, ahová a halak visszahúzódnak.

A léktartó pumpák porlasztókövét ne helyezzük 20 centiméternél mélyebbre!

Általánosságban elmondható, hogy a tél egy kerti tó életében minimális karbantartást kíván, de ez nem azt jelenti, hogy nincs szerepe. A tó gondozásával biztosíthatjuk, hogy a télről tavaszra való átállás sokkal zökkenő mentesebb legyen, és halaink megfelelő erőben várják a tavasz első napsugarait.

Kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :)

Kapcsolódó érdekes cikkek:

Víziszörnyek a kerti tóban

Vadon élő állatok a kerti tóban

6 tipp kerti tó tavaszi indításához

7 ok, amiért érdemes szűrőtavat építeni

Kerti tó nyári teendők

Hogyan tartsuk távol a leveleket a kerti tótól?

Koi pontyok és aranyhalak téli etetése?