Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

6 tipp kerti tó tavaszi indításához

KoiKert
KoiKert
2022.03.26 16:58
 6 tipp kerti tó tavaszi indításához

Úmutató a kerti tavad tavaszi karbantartásához

Ahogy a tavak vizei lassan felmelegednek, a jég olvad, és a halak aktívabbá válnak, már te is tudod, hogy itt a tavasz – de vajon a tó megfelelően felkészült az évszakváltásra?

A tavaszi karbantartás fontos, ha egészséges ökoszisztémát szeretnél nyáron, és még fontosabb, ha halaid is vannak!

Meglepő módon a „tavaszi nagytakarítás” milyenségét nagyban befolyásolja a tél beállta előtti és alatti karbantartások mértéke. Valójában a téliesítés az egyik legfontosabb pontja a tavak tavaszi előkészítésében, és segít abban, hogy a halak és az ökoszisztéma a legjobban kezdje az új évet. Fontos, hogy télen, amikor a halak a legsérülékenyebbek, egészségesen tartsd a tavacskádat, így erősek lesznek a melegebb időben, amikor újra enni kezdenek. Hasonlóképpen, a kora télen felhalmozódott törmelék és iszap feltakarítása a káros anyagok szintjét a szezon során alacsonyabban tartja, mivel a jótékony baktériumok lelassulnak hidegebb körülmények között. Alapvetően nem sok minden történik télen, ha megtetted a szükséges lépéseket a tó téliesítésére, akkor tavasszal a takarításnak meglehetősen könnyűnek kell lennie!

Ha nem téliesíted a tavat, vagy nagy mennyiségű törmeléket hagysz benne télre, az tavasszal mindenféle problémához vezethet a melegebb időjárás miatt. Az alacsony oxigéntartalom, a beteg halak (paraziták), az anaerob baktériumok felszaporodása (rohadt tojásszag) és a fekete iszap – mind olyan problémák, amelyek egy elég kemény tavaszi nagytakarításhoz vezethetnek.

Szerencsére a tó állapotától függetlenül vannak még lépések, amelyeket megtehetsz annak érdekében, hogy a nyárra újra egészséges legyen. Az alábbiakban összeállítottunk egy ellenőrző listát tavaszra, hogy segítsünk biztosítani a szezon lehető legjobb kezdését, és hogy az év többi részében egészségesek maradjanak halaink.

Mikor kezdjem el a tavam tisztítását?

Mint fentebb említettük, a tavaszi felkészülést technikailag a megelőző év őszi és téli hónapjaiban kell  elkezdeni. Téli gondozási útmutatónk betartásával, sokkal kevesebb munkát kell elvégezni tavasszal, és a halak egészségesek és erősek lesznek a szezon során.

Azonban még akkor is, ha az összes téliesítési lépést elvégezted (vagy nem :) ), még mindig lesz egy bizonyos mennyiségű munka, amint a hőmérséklet emelkedni kezd. A tavaszi gondozás első és legfontosabb szabálya, hogy soha ne kezdjük el a tó tisztítását, ha még jég van a vízen. Hasonlóképpen, soha ne próbáld meg kézzel eltávolítani a jeget a vízről, és soha ne próbáld meg fizikai eszközökkel felgyorsítani a olvadás folyamatát (ásó, kapa, csákány, forró lábas kizárva). A tavakon lévő jég lényegében azt jelenti, hogy az még mindig „téli üzemmódban” van, így nincs más dolgod, mint megvárni, amíg melegebbre fordul az idő. A tavaszi karbantartásra nincs kitűzött nap. Voltak és lesznek is olyan évek, amikor még a tavasz közepén is túl hideg lesz a technika bekapcsolásához és a haletetéshez. Bár mindenki szereti másképp csinálni a dolgokat, személy szerint azt javaslom, hogy vegyél figyelembe két szempontot annak meghatározásához, hogy valóban véget ért-e a tél az ökoszisztéma szempontjából:

  • Van még jég a tavon? Ha igen, a tisztítás megkezdése előtt várd meg, amíg az természetes módon felolvad.
  • A víz hőmérséklete 10 °C alatt van? Ha igen, etetés előtt várd meg, amíg a víz hőmérséklete megemelkedik, és a halak aktívabbá válnak. Ezt egy tóhőmérővel tudod nyomon követni.

Amint a jég felolvadt, és a víz hőmérséklete 10 °C fölé emelkedik, látnod kell, hogy a halak kissé aktívabbak lesznek – ekkor kell elkezdened a tavaszi tó karbantartását! Ekkor a szűrő berendezések újra beindíthatóak, a fűtőtestek eltávolítása, a törmelék tisztítása, a hasznos baktériumok feltöltése, valamint a hőmérséklet függvényében lassan adagolható a haleledel.

Tavaszi tó karbantartás ellenőrző listája

Megjegyzés:  Ha jó munkát végeztél a tavad teleltetése során, előfordulhat, hogy néhány lépés nem vonatkozik rád, például a fenékiszap tisztítása. Az alábbi lista átfogó, amely mindent tartalmaz, amit figyelembe kell venni, így egyszerűen kiválaszthatod a számodra megfelelő lépéseket!

1. lépés: Távolítsd el a tófűtőt/léktartót és kapcsold be a szűrőt

Kerti tavi fűtő

Ha télen légpumpát és/vagy fűtőberendezést üzemeltettél, akkor ezeket távolítsd el. A jégmentesítőket úgy tervezték, hogy fenntartsák a felszíni jégben lévő léket a gázcsere érdekében, így a legjobb idő az eltávolításukra, amikor a tó jege felolvad és a hőmérséklet emelkedik. A fűtőtestek ezzel szemben állandó vízhőmérséklet fenntartására szolgálnak – így télen konstans hőmérsékletet, tavasszal pedig extra meleget biztosítanak. Azt, hogy el kell-e távolítani a tófűtőt, a körülményektől függ, mivel különösen hasznosak azoknak a tenyésztőknek, akik az év elején gyarapítani szeretnék koijuk súlyát. Ha hosszabb ideig szeretnéd működtetni a fűtőberendezését, hogy hamarabb elkezdhesd az etetést, ezt a tavasz első hónapjában probléma nélkül megteheted (csak nyárig feltétlenül kapcsold ki!).

A téli technika eltávolítása után ideje bekapcsolni a hideg időben kikapcsolt tófelszereléseket is. Nem mindenki kapcsolta ki a szivattyúkat és a szűrőket, de a leghidegebb területeken élők számára gyakran az a legjobb, ha megvédik a berendezést a belső sérülésektől, a jégkártól. Nyugodtan újra bekapcsolhatod a tószivattyúkat, ha a vízen már reggelente sincs jéghártya. Kisebb fagy esetén hamarabb is bekapcsolható, mert az áramlás megakadályozza, hogy befagyjanak. A szivattyúk bekapcsolása előtt ürítsd ki a szűrődobozból az esetleges képződött iszapot, és győződj meg arról, hogy a szűrőközeg szennyeződésmentes. Télen és víz áramlása (oxigén) nélkül a szűrőkben lévő hasznos baktériumok elpusztulnak, amelyeket a szivattyúk bekapcsolása előtt el kell távolítani. A szökőkutak és vízesések is bekapcsolhatók, mivel segítenek távol tartani a felszíni jeget, és extra oxigént biztosítanak a hasznos baktériumok és halak számára.

2. lépés: Távolítsd el a felesleges iszapot és törmeléket

Tóporszívó

A tavak télire való felkészítésének egyik fontos lépése a törmeléktől és iszaptól való megtisztítása, amely gyakran nagy mennyiségben halmozódik fel ősszel. 

Ha az előző évben sikerült összeszedned az őszi törmelékek nagy részét a tóból, valószínűleg nem sok marad hátra tavasszal. Valójában azt javasoljuk, hogy ne távolíts el minden (kis mennyiségű maradhat) iszapot, amely esetleg visszamaradt, mivel ezek jó ammóniaforrást (táplálékot) biztosítanak a hasznos baktériumoknak az újratelepülés megkezdéséhez. Amint a hőmérséklet lassan emelkedik, az oxigén- és táplálékforrások pedig megnövekednek, a hasznos baktériumok szaporodni kezdenek majd természetesen.

Ha azonban elmaradt az őszi/téli takarítás, mindenképpen el kell távolítanod a szennyeződés egy részét, különösen, ha fekete színű. A télen a tóban maradt törmelék sokkal lassabban bomlik le, mint a melegebb hónapokban, és ha oxigénhiány is van, akkor tavasszal nagyon büdös élményben lesz részed. Alacsony oxigéntartalmú körülmények között az anaerob baktériumok szaporodnak, és sokkal lassabban fogyasztják az iszapot, végül melléktermékként erős hidrogén-szulfid szagot keltenek – a rothadt tojások jellegzetes szagát! Ha nagy mennyiségű iszap van tavasszal, vagy kis mennyiségű fekete iszap, érdemes ezt tóporszívóval eltávolítani, nehogy összekeveredjen a felső vízrétegekkel. A tóporszívót ajánlunk mivel gyorsabban, könnyebben és sokkal hatékonyabban távolítja el az iszapot, így neked sem kell leereszteni a tavat és gumicsizmában lapátolni az iszapot. ;) 

Használhatsz még iszaplebontó baktérium készítményt is.

3. lépés: A halak kezelése a paraziták és a lehetséges fertőzések ellen (amennyiben szükséges)

Tavi probiotikum

Ha halak is vannak a tavadban, különösen ha koi, télen és tavasszal kezeld a tavat paraziták és külső bakteriális fertőzések ellen. Hidegebb időben a koik testfunkciói lelassulnak, beleértve az anyagcserét és az immunrendszert. Ez az oka annak, hogy a koik és más tavi halak kevesebbet esznek télen, és ezért a legsebezhetőbbek a parazitákkal és fertőzésekkel szemben ebben az időszakban. Annak elkerülése érdekében, hogy a paraziták megbetegítsék a halakat, a tél előtt kezeld a tavat a téliesítési folyamat részeként, majd tavasszal ismét, így biztosítva, hogy a vermelésből kilépve parazitamentesek legyenek. 

A leggyakoribb paraziták gyakran a mételyek (bőr/kopoltyúk) és a belső férgek, de szerencsére mindkettő könnyen kezelhető széles spektrumú parazitaölővel. Ez a parazitakezelés biztonságos a halakra és az ökoszisztémára, ha helyesen adagolják, és gyorsan eltávolítja mind a belső, mind a külső parazitákat. A téli karbantartási rutin részeként adagolható késő ősszel, illetve tavasszal, amikor a halak aktívabbá válnak és elkezdenek táplálkozni.

Bár kevésbé gyakori, a bakteriális fertőzések is kezelhetők, ha bármilyen sebet vagy sérülést észlelsz a haladon. A külső paraziták, mint például a mételyek, csúnya sebeket okozhatnak a halak bőrén, amelyek könnyen táptalajt képeznek a baktériumok számára. Hasonlóképpen, egy egész szezonban jeges tó a halak sérüléséhez vezethet a töredezett jég miatt; különösen a fűtőtestek környékén. Mivel a tó vize általában nagyon tiszta a hidegebb hónapokban, könnyen észre tudod venni a sérüléseket. Javasoljuk, hogy a tavaszi indulásnál használj probiotikus készítményt a halak immunrendszerének felturbozására.

4. lépés: Használj természetes megoldást az algák ellen

Árpaszalma granulátum

Az árpaszalma granulátum nagyszerű a szabadon úszó algák leküzdésére

Az algák elleni küzdelem megkezdésének legalkalmasabb ideje a kora tavasz, mert ilyenkor szereti megvetni a lábát a tóban, a nyárra készülve. Az algák sikeres növekedéséhez két dologra van szükség: napfényre és tápanyagokra. A felesleges iszap télen és tavasszal történő eltávolításával az algák kevesebb tápanyaghoz jutnak, de még így is lassan növekedni fognak a napfény hatására. A teljes algavirágzás megakadályozása érdekében nyáron és a jobb víztisztaság érdekében egész szezonban javasoljuk a Greenman Pond használatát, a tavaszi karbantartási rutin részeként. Az árpaszalma korai alkalmazása biztosítja, hogy az így kevesebb szabadon úszó algaspóra ne feküdjenek el a vízen, és ne virágozzanak a következő melegebb hónapokban. Az  árpaszalma 100%-ban biztonságos a halak számára, bár kis mértékben színezi a vizet. 

A legjobb eredmény elérése érdekében az árpaszalma granulátumot kombináld a Greenman Pond készítményével.

5. lépés: Kiegészítés hasznos baktériumokkal (és oxigénnel)

Hasznos baktérium kultúra

A jótékony baktériumokat tartalmazó készítmények tavasszal, amikor a hőmérséklet emelkedik, hozzáadhatók a biológiai szűrés beindításához.

A felesleges iszap eltávolítása, valamint a szűrők és felszerelések megfelelő állapotának ellenőrzése után fontolóra veheted a tó és a szűrőrendszer feltöltését extra hasznos baktériumokkal. Ezt a lépést csak akkor szabad elvégezni, ha már beindítottad a szivattyút, szűrőt, mivel a jótékony baktériumoknak oxigén dús környezetre van szükségük a fejlődéshez. A baktériumok túl korai hozzáadása tavasszal, különösen, ha még mindig jég van a tavon, valószínűleg megölné a kultúra nagy részét, mivel kevés a víz oxigén tartalma és hideg a víz. Ezzel csak a vízben bomló szerves anyag tartalmát növelnéd.

Ha minden rendben van, koncentrált jótékony baktériumkészítményt adhatsz a tó vizéhez, hogy beindítsd a biológiai szűrést.  Mivel a jótékony baktériumok jobban működnek melegebb hőmérsékleten, javasoljuk, hogy csak akkor adagold őket, amikor a tó vízhőmérséklete 10 °C fölé emelkedik. Hatékonyságuk további javítása érdekében egy plusz levegőztetőt is hozzáadhatsz az ökoszisztéma közvetlen oxigén ellátásához. Ez nemcsak azt biztosítja, hogy megfelelő mennyiségű oxigén álljon rendelkezésre a hasznos baktériumok számára a káros anyagok lebontásához, hanem növeli a halak (különösen a koik) komfort érzetét is, ezáltal kevésbé lesznek stresszesek.

6. lépés: Lassan növeld a haletetések számát

Kerti tavi haleleség

Elkezdheted etetni a halakat, amint azok aktívabbá válnak, de figyelned kell az elfogyasztott mennyiséget.

Végül, ahogy a víz hőmérséklete emelkedik, a koik és az aranyhalak kezdenek aktívabbá válni, ahogy az anyagcseréjük a tél elmúltával beindul. Bár csábító lehet az etetés megkezdése, amint a jég felolvad, meg kell várnod, amíg a halak megfelelően aktívak lesznek, és már befejezted a többi tavaszi teendőt. Ennek nem az az oka, hogy az étel megrohad egy "vermelő" hal gyomrában ( valótlan mítosz, de erről majd máskor ), hanem azért, mert az el nem fogyasztott táplálék hozzájárul az ammónia megnövekedéséhez és ammónia csúcsokat okozhat (ami igen veszélyes lehet a halaidra nézve); különösen alacsony oxigéntartalmú körülmények között. Fontos, hogy a víz szűrése és a vízben lévő szerves anyag mennyisége megfelelő legyen, mielőtt további "potenciális szennyeződést" adnál a rendszerhez!

A vízhőmérséklet monitorozása hasznos lehet annak meghatározásában, hogy mikor kezdjük el a halak etetését, bár mi inkább a természetes megközelítést részesítjük előnyben, egyszerűen figyelemmel kísérve a halak viselkedést. A koik és aranyhalak okos állatok, és csak akkor esznek, ha készen állnak, ami általában a viselkedésükön is meglátszik, amikor lassan úszni kezdenek a tóvonal mentén. Ez a viselkedés jól jelzi, hogy mikor kezdjük el az etetést, mivel eddig valószínűleg a tó alján kerestek táplálékot. Ha észreveszed, hogy a halak aktívabbak, javasoljuk, hogy kis adagokban kezdj etetni, és figyeld, hogy minden táplálékot elfogyasszanak. Ha egy része megmarad, csökkentsd a mennyiséget, amíg a hőmérséklet meg nem emelkedik. Ha az összes eledelt elfogyasztják, növeld az adagot egy kicsivel.

A haleledel márkája mindegy, feltéve, hogy nagy mennyiségben van benne fehérje- és egészséges zsír, valamint széles vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Ha eddig búzacsíra tartalmú könnyen emészthető táppal etettél, ezt a tavasz közepéig folytathatod, amikor is a hőmérséklet tovább emelkedik. Ha az év elején szeretnél többletsúlyt felhalmozni, akkor a jó minőségű nyári takarmányra való váltás is jó választás!

Kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :)

Kapcsolódó érdekes cikkek:

Víziszörnyek a kerti tóban

Vadon élő állatok a kerti tóban

Kerti tó felkészítése a télre

7 ok, amiért érdemes szűrőtavat építeni

Kerti tó nyári teendők

Hogyan tartsuk távol a leveleket a kerti tótól

Koi pontyok és aranyhalak téli etetése?