Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

Kerti tó nyári teendők

KoiKert
KoiKert
2022.07.10 15:16
Kerti tó nyári teendők

Hogy ne érjen meglepetés...

Nyár közepe van, és az algák növekedésétől eltekintve a tavad valószínűleg remekül fog kinézni a sok növénytől. Ez azonban nem marad így örökre egy kis odafigyelés nélkül.

Ebben a gyönyörű évszakban sokunk fejében idilli képként él a tavacska; tiszta víz, burjánzó tavi növények, aktív halak és rengeteg színes szitakötő. A tavad a legjobb formában, a halak egészségesek és szépek – végre kiülhetsz a partra, és élvezheted a munkád gyümölcsét.

Bármilyen szép is a tavad, lehet, hogy pengeélen egyensúlyozol – és itt van az oka...

Az oxigén

Kerti tó vizének oxigén tartalma

Nyáron az oxigén vagy annak hiánya jelenti a legnagyobb kockázatot a halakra nézve. A pozitív oldalon vannak a vízi növények, a tószivattyúk és egy esetleges légpumpa. A negatívumok közé tartozik a meleg víz csökkent oxigénmegtartó képessége, a halak növekvő oxigén igénye, valamint az a tény, hogy a vízi növények valójában éjszaka oxigént vonnak el a vízből ahelyett, hogy termelnének.

A jelek

Honnan tudhatod, ha a tavadban nincs elég oxigén? Lehet, hogy csak túl későn tudod meg, amikor egy forró éjszaka után reggel kinézel és a halak némelyike élettelenül lebeg a felszínen. Ha úgy gondolod, hogy a halaid egyik napról a másikra elpusztultak minden látható ok nélkül, az több mint valószínű az oxigénhiány miatt történt. Mi több, gyakran csak a nagyobb halak mennek el, mivel ők több oxigént igényelnek.

Egy másik jel lehet, ha éppen az arany orfák adják fel, mivel ezek a legoxigénigényesebbek az általánosan elérhető tavi halak közül.

Hogyan kerülheted el

Kerti tó vízesés

A levegőztetés a kulcsa az oxigénszint növelésének és a káros CO2 elvezetésének. A tó vizét szivattyúval lehet levegőztetni – egy szökőkút vagy vízesés a legjobb, ügyelj arra, hogy ezek 0-24 órában üzemeljenek, és ne legyenek éjszakára kikapcsolva, mert ez gyakran problémákat okoz.

Kifejezetten tavi használatra tervezett légpumpa/vízpumpa az ideális.

Az ok, amiért sokan kikapcsolják a szökőkutakat és a vízeséseket, nem annyira az energiatakarékosság, hanem az éjszakai zajcsökkentés. Fontold meg egy tavi légpumpa használatát egy vagy több porlasztókővel, mivel ezek hatékonyan szellőztetnek olyan zajszinten, amely nem lesz hallható (így éjszaka is tudod üzemeltetni).

A porlasztókövekből történő levegőztetés is segíthet a tó szűrésében. A szűrőbaktériumok aerobok, és minél több oxigént adunk nekik, annál hatékonyabban végzik munkájukat. 

A tavi növények nagyszerűek, de nem szeretnél túl sok „oxigéntermelő növényt” a vízben az éjszakai gázcsere folyamtok megfordulása miatt. Körülbelül egyharmadnyi felületi fedettségre törekedj, és csak akkor legyen több, ha ezt állandó vízmozgás vagy légpumpa is kíséri.

Szűrő tisztítása

Ha vannak halaid, legyen az sok vagy kevés szükséged lesz valamilyen szűrő rendszerre. A nyári időszakban van a legjobban leterhelve a szűrő, különösen, ha nyomásalatti szűrő UV-val.

Az UV lebontja a lebegő zöld algasejteket, amelyek a „zöld vizet” okozzák, majd a finom szivacs felfogja ezeket. Nyáron a szűrő sokkal többet dolgozik a zöld víz tisztításán és ez azt is jelenti, hogy több bomló szerves anyag (alga) kerül a szűrőbe. Ez párosulva a megnövekedett haletetéssel és mindenféle szerves anyagokkal, a gyorsan növő halakkal és a tavaszi szaporodásból származó esetleges extra halakkal, a szűrő gyorsabban eltömődik, és gyakrabban kell tisztítani. Bármilyen hatékonyak és kompaktak is, én jobban szeretem a szabványos gravitációs/átfolyós típusú dobozos szűrőket a túlnyomásos tartályos típusokkal szemben, mivel lassabban tömődnek el – és ha mégis eltömődnek, a víz könnyen megkerüli (bypass ág). Ha túl sokáig hagyod a túlnyomásos szűrőt, és nincs benne bypass ág, akkor hamar lecsökken a gyári liter/óra teljesítménye. Ez azt jelenti, hogy a tó oxigénellátását és szűrését is elveszíti, vagy legalábbis annak jelentős hányadát.

Sok olyan esetet láttam, amikor az emberek a nyári szabadságról arra értek haza, hogy a szivattyújuk és a szűrőjük leállt, halaik pedig elpusztultak vagy haldokoltak. Ha sokat utazol, és nem szeretnéd nyáron gyakran karbantartani a szűrődet, válassz dobozos szűrőt a túlnyomásos helyett.

Algák

Kerti tó lebegő zöld alga

A meleg, napsütötte víz a leginkább hajlamos az algásodásra, kétféle alga közül az egyik (fonalas és lebegő zöld)biztos lesz, de együtt sosem. A zöld víz pontosan úgy néz ki, ahogy hangzik, a tavad vize borsólevesre emlékeztet. Valójában ártalmatlan, általában felfutó és lecsengő szakaszai vannak, amikor a tápanyagok felhalmozódnak, a zöld víz virágzik, majd eltűnik, ahogy a tápanyagok elfogynak a vízből.

A természetes védekezés magában foglalja a tó felszínének növényekkel történő árnyékolását. A vízi, mocsári, mélyvízi és úszó növények kombinációja nemcsak csökkenti a vízen átáramló fényt, hanem feleszi az algák elől a virágzásukhoz szükséges tápanyagokat.

Egy másik természetes módszer a vízibolha (Daphnia) hozzáadása, mivel ezek az apró lények a zöld vizet fogyasztják. A vízibolha nagyszerű kiegészítője a természetes, szűretlen tavaknak, és kiváló első táplálék a halivadékok számára. Ezáltal egy szuper kis táplálékláncot kapunk, ahogy a vízibolha felfalja az algasejteket, a halivadék pedig a vízibolhát. Egy labor tisztára szűrt tó azonban gyorsan eltávolítja a vízibolhákat, akár kiszűri, akár a mikroszkopikus méretű táplálékhiány (lebegő zöld alga) miatt, akár egyszerűen azért, mert a túl sok hal hamar felfalja őket.

Fonalas alga

Ez egyre gyakoribb jelenség, mivel a vezetékes csapvizünkben megnőtt a foszfátszint. Alapvetően a tószűrő baja az, hogy UV-sugárzással megtisztítja a tavat a zöld víztől, csakhogy a kristálytiszta vízben ezért megindul a fonalas alga növekedése.

Szintén a felesleges tápanyagokkal táplálkozik, így a túlzott alganövekedés azt jelenti, hogy magas a foszfát- vagy nitrát szint, vagy mindkettő, a túl sok napfény mellett.

Az ultraibolya szűrők (UVC-k) hatástalanok a fonalas algával szemben, mivel az a tóban valamihez rögzülve növekszik, ahelyett, hogy a vízben lebegne, és áthaladna a szűrőn és az UVC-n.

Az algák is oxigént termelnek és CO2-t fogyasztanak, de éjszaka az ellenkezőjét teszik. A túl sok alga olyan, mintha túl sok oxigéntermelő növényed lenne, és éjszaka jelentősen csökkentheti a vized oxigénszintjét. Tehát amellett, hogy nem feltétlen szép látvány, az algák légzési problémákat is okozhatnak a halaknak.

Ezen túlmenően, az algaölő folyadékok és porok használatakor erősen levegőztetni kell a tavat, mivel ez a folyamat oxigént von el a vízből. Teszteld a vizet, mert ha jelentős mennyiségű alga pusztul el, beszennyezheti a vizet. Korábban, bármennyire is csúnya volt, valójában előnyös volt az alga a tápanyagok csökkentésében játszott szerepe miatt. Így viszont további bomló szerves anyag jut a vízbe. Ezért ezt távolítsuk el minél előbb.

Felszínszűrő (Szkimmer)

Kerti tavi szkimmer

A felszínszűrés egy egyszerű módszer, amely elősegíti a gázcserét, csökkenti a mechanikai és biológiai terhelést, és általában szebbé teszi a tó megjelenését. A felszíni szkimmerek szűrőbemenetekre is csatlakoztathatóak. Rendszeresen ellenőrizzük a szkimmer kosarát nehogy eltömődjön. A szkimmer a lebegő törmelék kézi eltávolítását hivatott kiváltani.

A tó felszínén, nyáron mindenféle szemét halmozódhat fel: elpusztult rovarok, pollen, algakezelések használatából származó habzás, valamint erős takarmányozásból származó fehérjék és olajok. A békalencse is lehet „káros”. Ez egy apró zöld úszó növény, amely egyes tavakon nagyon elszaporodhat, elfojt mindent maga alatt, és valódi kockázatot jelent az oxigénszintre. Nagyon jó tápanyagszűrő, de pont emiatt gyorsan szaporodik és éjszaka rengeteg oxigént von el a vízből.

Kerti tó apró békalencse

Használj felszínszűrőt és mindezek a problémák gyorsan és hatékonyan megszűnnek. A tiszta, szennyeződésektől mentes felület segíti a gázcsere folyamatokat, így a felület szűrésével, a víz mozgásának fenntartásával, valamint a megfelelő növényültetéssel és az algák szemmel tartásával segítesz megelőzni egy esetleges nyári halpusztulást.

Kánikulával kapcsolatos tanácsok

Kerti tó nyári forróság

Ha úgy tűnik, hogy a halak szenvednek, az utolsó teendő az, hogy táplálékot adjál nekik. Ez növeli az egész tó biológiai terhelését, és az aerob baktériumok több oxigént vesznek magukhoz. A halak nem esznek, ha túl meleg van, az el nem fogyasztott táplálék pedig tovább szennyezi a vizet – vagy esznek, és több ammóniát választanak ki kopoltyúikból, mivel több oxigént igényelnek. Röviden: kánikulában, ha lehet ne etess. Ilyenkor reggel etessük a halakat, amikor hűvösebb van.

Próbáld árnyékolni a tavat, minél tovább hűvös állapotban tartani. A lebegő jég vagy a hatalmas vízcsere nem túl jó ötlet, mivel a hirtelen hidegebb vízre váltás gyakran idéz elő darakórt a stressz miatt.

Tipp

Ha most ásod a tómedret, ne a tűző napra helyezd, mert ez komoly vízhőmérséklet emelkedést és kellemetlen algákat okoz. Ásd minél mélyebbre, mert a mélyebb tó nyáron hűvösebb, télen melegebb marad, ugyanakkor napi szinten sokkal kevésbé ingadozik a hőmérséklete. Ne készíts sekély tavat, mert bármekkora nagy felületű lesz, ez hőmérséklet-ingadozást és sok algát fog jelenteni a későbbiekben.

Kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :)

Kapcsolódó érdekes cikkek:

Víziszörnyek a kerti tóban

Vadon élő állatok a kerti tóban

6 tipp kerti tó tavaszi indításához

7 ok, amiért érdemes szűrőtavat építeni

Kerti tó felkészítése a télre

Hogyan tartsuk távol a leveleket a kerti tótól?

Koi pontyok és aranyhalak téli etetése?