Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

7 ok, amiért érdemes szűrőtavat építeni

KoiKert
KoiKert
2022.04.28 14:55
7 ok, amiért érdemes szűrőtavat építeni

Főleg ha "lusta" kertész vagy. :)

Én egy „lusta” kertész vagyok. Ennek ellenére imádom a kertemet. Úgy gondolom, hogy több időt kell azzal tölteni, hogy gyönyörködjünk a kertünkben, mintsem hogy dolgozzunk benne. A tavunk az otthonunk körüli kert szerves részét képezi.

A tavakkal kapcsolatban én a következőt vallom. Alapvetően magukról kell gondoskodniuk, önfenntartónak kell lenniük. Én mégis kristálytiszta vizet és egészséges halakat szeretnék (Ez karbantartás nélkül a hagyományos szűrőkkel egy lehetetlen küldetés). Ezért van a tavunkban szűrőtó.

A szűrőtó a legegyszerűbb módja az egészséges, élénk és kristálytiszta tó fenntartásának.

Tehát vessünk egy gyors pillantást arra, hogy miért érdemes minden kerti tó tulajdonosnak fontolóra vennie szűrőtó hozzáépítését (már meglévő), vagy építését (újonnan készülő) a tavába.

1. Szinte karbantartásmentes

Komolyan mondom, szinte egyáltalán nem kell karbantartani!

Jó, ha évente egyszer kiöblítem a szűrőtavam csöveit. Hasonlítsd össze ezt egy szabványos tószűrővel, amely állandó visszaöblítést igényel a szilárdanyag-lerakódások eltávolításához. Szűrőközegek mosása/tisztítása.

A tószűrőnek nincsenek mozgó alkatrészei. Természetesen továbbra is szükséged lesz egy szivattyúra, amely a vizet a szűrőbe juttatja, de onnan a gravitáció elvégzi a többit.

A szivattyú a szennyeződéseket a szűrőtóba szállítja, ahol azok a kavicságyban maradnak, és a már tiszta víz visszatér a tóba.

Mint említettem, évente egyszer visszaöblítem a csöveket és ennyi a szűrő karbantartása egy évre.

Szűrőtó csövezése

2. Nincs alga

Algákkal minden tótulajdonos találkozott már, és a legtöbben utáljuk! Sok formája létezik, ebből a kettő leggyakoribb az egysejtű (zöld lebegő alga), amely zölddé és zavarossá teszi a vizet, vagy a fonalas alga, ami mindent beborít és méteresre is képes megnőni.

Az algák megjelenésének leggyakoribb oka a vízben lévő túl sok tápanyag és az elégtelen biológiai szűrés. Hát most pont szerencséd van, mert  a szűrőtó egy nagy biológiai szűrő, amely a beültetett növények révén felemészti a felesleges tápanyagokat.

A növények gyökerei még a szilárd szennyeződéseket is felfogják a szűrőn belül, ahol lassan lebomlanak. Ez a mechanikus szűrés egy formája.

A mechanikus szűrés azért fontos, mert ha a szerves szennyeződéseket hagyjuk felhalmozódni a tóban, akkor azok a bomlásuk során több tápanyagot (ammónia, nitrit, nitrát, foszfát) termelnek. Minél több a tápanyag a vízben, annál  ideálisabbak lesznek a feltételek az algák növekedéséhez. 

A szilárd anyagokat a szűrőtóban felfogva, a szűrőben lévő növények jutnak hozzá elsőként ezekhez az "új" tápanyagokhoz. Így gátolva meg az algák térnyerését.

Természetesen a szűrőtóban lehet fonalas alga, mint ahogy nekünk is van. Cserébe magában a tóban nincs. ;)

Szűrőtó alga

3. Egészséges víz

A szilárd anyagok bomlása és a halak anyagcseréje is különféle vegyületeket juttat a vízoszlopba. Megfelelő szűrés nélkül ezek a vegyületek felhalmozódnak. Szerencsére a természet kidolgozta a módját, hogy a káros vegyületeket kevésbé káros vegyületekké bontsa le.

Ezt nitrogén körforgásnak hívják. Bárki, aki valaha tartott akváriumot, annak ismernie kell a nitrogén körforgást. Sajnos sok tó tulajdonos nincs tisztában a nitrogén körforgás pontos menetével. Egy későbbi blog bejegyzésünkben segítünk tisztába tenni ezt a témát.  

Alapvetően a szerves anyagok lebomlása során ammónia szabadul fel. Az ammónia már kis mennyiségben is mérgező a halakra.

Hasznos baktériumokra van szükség ahhoz, hogy az ammóniát nitritté, majd nitráttá alakítsák. 

A szűrőtó menedéket nyújt a jótékony baktériumoknak. A tóból származó összes víz itt halad keresztül, és így közvetlenül érintkezik több milliárd hasznos baktériummal. 

Ez az eljárás eltávolítja a mérgező ammóniát és nitritet a tó vizéből, így a víz nem csak kristálytiszta, de tökéletesen biztonságos lesz a halak számára.

4. Jól néz ki

A szűrőtó tulajdonképpen egy vízi kert, amely elkülönül a tótól. Mivel ez egy kert, csak a képzeleted szab határt a kreativitásodnak, hogy milyen növényeket ültetsz bele. 

A legtöbben szeretjük a vízinövényeinket, de szabadon a tóba ültetve néha túlzottan behatolnak a nyíltvízi területekre. Ha van szűrőtavunk, akkor mindenféle (nem túl agresszív) vízinövénnyel megtölthetjük, amire a szívünk vágyik.

Ez lehetővé teszi, hogy a kerti tavunk minimális "növényi lábnyommal" rendelkezzen, így csodálhatjuk a nagy nyílt vízfelületet a tavunkban. Továbbra is megkapjuk a növények minden előnyét, például a felesleges tápanyag eltávolítását és a szépségüket.

Egy másik előny, hogy a növények a fő tó területén kívül vannak, így a koik nem puszilják be őket. :)

5. Könnyen megépíthető vagy utólag beépíthető 

A szűrőtó megépítése nagyon egyszerű. Ez alapvetően egy másik tó, amely külön van a fő tótól (vagy a része is lehet azon belül elszeparálva). Ezt töltsd fel 4-8mm gyöngykaviccsal, hogy otthont biztosíts a jótékony baktériumoknak és ültess bele növényeket. 

A szűrő létrehozásához bármit használhatsz a műanyag tartályoktól a tófóliáig. Ez a rugalmasság azt jelenti, hogy bármilyen méretű tóban használhatók. Valójában a kis műanyag medres tavakban és a nagyobb biotavakban  egyaránt van létjogosultságuk.

A szűrőtó méretezése sem bonyolult. A kerti tó térfogatának akár 10%-ától egészen 50%-ig terjedhetnek. Ez valóban a tó fő funkciójától függ. (csak növényes, aranyhalas, koi pontyos)

Mivel a szűrőtó a fő tavon kívül található, az utólagos hozzáadása is nagyon egyszerű. Létrehoztam egy kis formális stílusú halastavat, szűrőtó nélkül. Mindenesetre a tó zöld lett, mint a borsóleves. :)

Szerencsére egy szűrőtó hozzáadásával megoldódott a probléma. Egyszerűen egy régi műanyag tómedret használtam a szűrő létrehozásához. Bevált, és 4 héten belül kristálytiszta, egészséges tavam lett.

6. Használható patak vagy vízesés kiindulópontjaként

A hatodik dolog, amit szeretek egy szűrőtóban, az az, hogy nagyszerű kiindulópontot biztosít egy patak vagy vízesés számára. A természetben a kis erek vagy patakok gyakran forrásból vagy mocsaras területről indulnak ki.

A szűrőtó beásása a talaj síkjába azt a természetes kinézetet teremtheti meg, hogy igazából nem derül ki, hogy honnan indul ki a víz. Szeretem a természetes kinézetű tavakat, és ez egy nagyszerű módja annak, hogy becsempésszük a kertünkbe a természet egy kis darabját.

Szűrőtó vízesés

7. Hihetetlenül hatékony

Az utolsó okom a tószűrő kialakítására az, hogy hihetetlenül hatékonyak. A tószűrő alapvetően egy miniatűr lápos/mocsaras élőhely. A természetben a lápos/mocsaras élőhelyek felelősek a vizet szennyező anyagok feldolgozásáért. Az évmilliók során hihetetlenül hatékonnyá váltak ebben.

A lápos/mocsaras élőhelyek által eltávolítható szennyező anyagok mennyisége elképesztő. Egy egészséges láp a vízben lévő foszfát 97%-át képes eltávolítani. 

Kerti tavainkban egy szűrőtó elhanyagolása nem jelent problémát. Ha viszont elfelejted kitisztítani a hagyományos szűrőt, azok gyorsan eltömődnek és hatástalanná válnak. Egy tisztességesen megtervezett szűrőtő még évekig tartó elhanyagolás után is működőképes marad.

Még a rosszul megtervezett szűrőtavak is előnyösek. Amíg a víz áthalad a baktériumokat tartalmazó felületeken és a növények gyökerein, jól fog működni (maximum a hatásfoka lesz kisebb). A természetben évmilliók óta hibátlanul teszi a dolgát!

Kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :) 

Kapcsolódó érdekes cikkek:

Víziszörnyek a kerti tóban

Vadon élő állatok a kerti tóban

6 tipp kerti tó tavaszi indításához

Kerti tó felkészítése a télre

Kerti tó nyári teendők

Hogyan tartsuk távol a leveleket a kerti tótól?

Koi pontyok és aranyhalak téli etetése?