Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

Vadon élő állatok a kerti tóban

KoiKert
KoiKert
2022.02.26 22:49
Vadon élő állatok a kerti tóban

10 nem kívánatos vendég a kertedben

A tavak vonzzák a vadon élő állatokat a kertbe, és élő oázisként szolgálhatnak a vízi élőlények számára, de egyes látogatókat nem várnak olyan szívesen, mint másokat… 

Mindannyian szeretjük a vadon élő állatokat, és az akváriummal ellentétben egy kerti tó csábítja a látogatókat, akik tetszés szerint jönnek-mennek a tavunkba. De melyek a kívánatosak és melyek az egyenesen kellemetlenek? 

Minden azon múlik, hogy kerti tavat vagy természetes élő tavat szeretnél-e – a kettő nagyban különbözik egymástól, és ami az egyiknek előnyös, az nem biztos, hogy a másiknak is az.

Ha van hal a tavadban, akkor az ő jólétük az elsődleges a számodra. Ellentétben a rovarokkal, kétéltűekkel és madarakkal, ők nem tudnak elmenni a tóból, és ez teszi őket igazán kiszolgáltatottá mindenféle ragadozó számára. A helyzetet tovább rontja, hogy élénk a színük, jól tápláltak (tehát finom falatok), nincs búvóhelyük vagy menekülési lehetőségük. 

Tipp: a tavunk legyen elég mély és mindig alakítsunk ki búvóhelyet a halainknak.

Íme, a rendszeres falatozók listája:

Szürke gém

A gémek pillanatok alatt kiirthatják az összes halat a tavadból. Kép forrása: canva.com

Szürke gém (Ardea cinerea)

Az első számú közellenségünk a szürke gém. Ezek a nyurga szürke madarak általában hajnalban felkeresik a tavacskát, mielőtt te felkelsz reggel, így senki sem zavarja, az se érdekli, ha a tó közel van a házhoz. Sőt annak tetejéről tudja a legjobban felmérni a terepet. Miután megtalálták a tavad, többé-kevésbé kiürítik azt a kis és közepes méretű halakból, és megszúrhatják-megsebesíthetik azokat, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy lenyeljék, vagy kiszedjék.

Megoldások a távoltartására

  • Magyarországon védett madár! (Természetvédelmi értéke 50.000.- forint).
  • A háló hatékony lehet, de legyen finom szemű, feszes és minden területet hézagmentesen le kell fednie.
  • A tó körül karókon elhelyezett horgászzsinór megakadályozhatja, hogy egy madár leszálljon vagy belegázoljon a tóba.
  • A műanyag gém a leggyakrabban használt védekezés, bár sok történetet hallottunk már arról, hogy a tó tulajdonosok élő gémet láttak a műanyag gém mellett táplálkozni, vagy püfölni azt. :) A szürke gém territoriális madár ezért nem száll le oda, ahol már másik madár van, hacsak a kirakott gém utánzatot nem véli magánál kisebbnek. Azt mondhatjuk olyan 70%-ban hatásos.
  • A tóban nagyon jól látható halak lesznek az elsődleges célpontok, ezek már a levegőből is könnyen  észrevehetőek. Próbáld ki a foltos Shubunkint az élénkvörös aranyhal helyett, vagy használhatsz madárhálót.
  • Vannak ultrahangos madárriasztók is.
  • Egy napvitorla is segíthet. Árnyékolja a tavat és a gém nem látja azt felülről. Illetve a szél által keltett mozgása is zavarja, ha mégis le akar szállni.

Vidra

Nagyon aranyosak, de egyre gyakrabban számolnak be arról, hogy a vidrák aranyhalakkal és koikkal töltik meg a hasukat. Kép forrása: canva.com

Vidra (Lutra lutra)

Úgy gondolom, hogy a vidráknak éppúgy joguk van ehhez a vízi paradicsomhoz, mint nekünk. Persze el tudom képzelni, milyen kiábrándító lenne reggel egy vidra jóízű csámcsogására kelni, amint a díjnyertes koidat lakmározza. A vidrák szerencsére egyre többen vannak Magyarország területén, de csak elvétve hallani, hogy a kerti tavunkban vendégeskedett kedvenc halaink körében.

Megoldások a távoltartására

  • Magyarországon védett emlős! (Természetvédelmi értéke 250.000.- forint).
  • A tó behálózása nem működik, mivel a vidrák bekúsznak alatta. Ehelyett szükség lesz egy hézagmentes fakeretre, és ezen egy dróthálóra, amelyen nem tudnak átmászni ezek a találékony állatok.
  • Az ultrahangos kisállat riasztót nem igazán kedvelik.
  • Építhetsz egy derékig érő falat vagy kerítést az egész tó köré, vagy válassz egy megemelt, forma tavat, kerettel és hálóval a tetején. Mindezt persze csak akkor, ha tényleg élnek a közeledben vidrák.

Patkány

A patkányok nem épp a legideálisabb tó látogatók, ezért ne bátorítsd őket azzal, hogy széthagyod a haleledelt. Kép forrása: canva.com

Patkányok (Rattus norvegicus vagy Rattus rattus)

A patkányok nagyszerű úszók, és a tavak rengeteg táplálkozási lehetőséget biztosítanak számukra, beleértve a haleledel elfogyasztását is. Azonban fenyegetést jelenthetnek, ha átrágják a tófóliádat vagy üreget ásnak a tó alá. A vízben úszkálva terjeszthetik a Leptoszpirózist (Weil-kórt), ami a legjobb esetben is influenzaszerű tünetekkel jár, de sokkal rosszabbul is járhatunk. Más állatokra is vadászhatnak – láttam már kis kacsákra vadászni, szóval lehet, hogy rá fanyalodnak egy lomha halra.

Megoldások a távoltartására

  • Ne hagyj haltápot a tó mellett, és ne hagyj el nem fogyasztott haleledelt a tóban vagy a tó környékén. Ha madáretetők vannak a tó közelében, az is vonzza őket. Megjegyezném, hogy a „mi” patkányunkat ez utóbbi jobban érdekelte, mint a halak.
  • Téglából épült emelt tavak, amelyekből nem lóg ki a fólia és nincs földalatti hozzáférés sem a tófóliához, vagy beton alappal megoldva.
  • Kis átmérőjű drótháló.
  • Ultrahangos kisállat riasztó jól be szokott válni velük szemben.
  • Élve fogó csapda is, de ehhez azért több türelem kell és megfelelő csali.
  • Nem annyira élve fogó csapda…ezt nem ragoznám.

Jégmadár

Valószínűleg sok tó tulajdonos hajlandó feláldozni a kicsi halait, csak hogy megpillanthassa a kertjében ezt a repülő gyémántot. Kép forrása: canva.com

Jégmadár (Alcedo atthis)

Az egyik, ha nem a kedvenc madaram. A jégmadár csodálatos látványt nyújt. Még a legelkötelezettebb tavihal-tenyésztő sem tagadhatja meg egy ilyen csodaszép és parányi madártól ezt a kis nassolást. Szóval én azt mondom, hadd maradjon és élvezzük a pillanatot. Amúgy is csak a kisméretű halakat fogják kiszedni.

 Megoldások a távoltartására

  • Magyarországon védett madár! (Természetvédelmi értéke 50.000.- forint).
  • Nem valószínű, hogy jégmadarak lepik el a kerted, hacsak nincs a tavad egy folyóhoz vagy patakhoz nagyon közel.
  • Ha drága koikat nevelsz, és nem szeretnéd, hogy kiszedje az ivadék halakat a tóból, egyszerűen fedd le a vizet finom hálóval.
  • Használhatsz ultrahangos madárriasztót is.
  • Illetve ne legyen olyan magaslati pont a tó mellett, ahonnan le tud csapni.

Szitakötő

A vízifátyolka és a szitakötők lenyűgöző látványt nyújtanak a tó körül röpködve, de lárváik megeszik a halivadékokat. Kép forrása: canva.com

Vízifátyolkák és szitakötők

A halakra csak akkor veszélyes, ha azok ivadékok, vagy ivadék méretűek. A vízifátyolka és a szitakötő lárvái falánk ragadozók, amelyek elkaphatják az ebihalakat és a halivadékokat. Róluk bővebben írtunk már egy korábbi blog bejegyzésünkben.

Megoldások a távoltartásukra

  • Magyarországon jó pár fajuk védett!
  • Ne legyen növény a tóban, és legyen erős szűrése. Egy „labor” tiszta Koi-tóban, nagy és éhes koikkal valószínűleg nem marad meg egyetlen szitakötőlárva sem, mivel a halak megeszik őket.
  • Távolíts el minden növényt, és ha koi- és aranyhalivadékot szeretnél nevelni, a nagyon kisméretű rovarháló megakadályozza, hogy a kifejlett rovarok lerakják petéiket a vízbe. Valójában a kifejlett szitakötők gyönyörű látványa gyakran meghaladja annak a néhány ivadéknak az elvesztését, amelyeket a lárváik elfogyaszthatnak.
  • Egyébként kifejlett korukban rengeteg legyet és darazsat elkapnak ezek a csodás légi vadászok.

Kárókatona

A kormoránok hamarosan megritkítják azokat a koikat, ha lehetőségük nyílik rá. Kép forrása: canva.com

Kárókatona (Phalacrocorax carbo)

Ezek a „tengeri” madarak az egész világon beutazzák a szárazföldet élelem után kutatva, és ipari méretekben képesek felfalni a halakat. Ha egy kormorán rátalál a tavadra, és hozzáférhet, akkor a halak bajban vannak.

Megoldások a távoltartásukra

  • Akadályozd meg, hogy a madár berepüljön, leüljön és belemerüljön a tóba. A levegőben olyanok, mint a partra vetett hal. Csak hosszú siklással képesek a vízre leszállni.
  • Magasan kifeszített háló vagy drót, amely megakadályozza a berepülést, és nagyon durva háló, biztonságosan rögzítve, hogy megakadályozza a madarak halfogását. Győződj meg arról, hogy a háló szemnagysága elég kicsi ahhoz, hogy a csőr, a fej vagy a nyak ne nyúljon át rajta, és ne ragadja meg vagy szúrja meg a halat.
  • Halgazdaságokban szoktak még külön egy ezüst kárászokkal (invazív faj) teli kisebb tavat létrehozni csak nekik. Ezt a halat valamiért jobban kedvelik a többinél, így békén hagyják az értékeseket.

Réce

A récék tetszetősek, de tönkretehetik a tavacskádat. Kép forrása: canva.com

Récék

Csodálatos dolog, ha a vadkacsák rátalálnak a dísztavadra, körülbelül öt percig. Mindannyian izgatottak lesznek, begázolnak, és elkezdenek fürdeni. Ha van vízesésed, játszhatnak benne – sőt felmászhatnak, és lecsúszhatnak rajta! De mire rohansz, hogy megragadd a kamerádat, az idilli jelenet rémálommá válik, ahogy a récék elkezdik legyepálni az összes növényedet. Gyökerestül kitépik a talajt a növénykosarakból, majd kipiszkálják és a vízbe ejtik a földet. Azonnal égnek fog állni a hajad. A halaid is be stresszelhetnek a nagy ramazúritól. Sőt a kisebb halakat ők sem vetik meg.

Megoldások a távoltartásukra

  • Meg kell akadályoznia a récék berepülését és bejutását a tóba.
  • Hálózd ki a tavat magasan, hogy megakadályozd a récék berepülését, és a víz szintjén is, nehogy begázoljanak a partról.
  • Ne ess kísértésbe, hogy megetesd őket, mert akkor aztán biztos visszajönnek. Kenyérrel egyébként sem etetünk  madarat, erről van is egy nagyon szuper írásunk az MME szakértőitől.

Vízisikló

A vízisiklók meleg időben megmártózhatnak a tavadban, és időnként elkapják a kis halakat. Kép forrása: canva.com

Vízisikló és kockás sikló (Natrix natrix és Natrix tessellata)

A nyári kánikulák idején a vízisiklók előszeretettel mártóznak a vízbe, hogy lehűljenek. Képesek visszatartani a lélegzetüket és úszni a víz alatt, időnként gyorsabban, mint a tavi halak.

Megoldások a távoltartásukra

  • Magyarországon védett hüllő! (Természetvédelmi értéke 25.000.- forint).
  • Egy vízisikló nem képes az egész halállomány kiirtására, mint a gém vagy a vidra. Ha olyan aljnövényzeted van, amely odacsalogatja a vízisiklókat, akkor valószínűleg békák és varangyok is lesznek, amelyeket a siklók jobban szeretnek a halaknál. A cél, hogy megakadályozzuk a sikló kertbe, vagy tóba jutását. Hát ez nagyjából a lehetetlen kategória. :)
  • De miért ne szeretnél egy vízisiklót a kertedben? Az őshonos hüllők annyira királyok, és a vízisiklók a legkevésbé sem veszélyesek (Ha sarokba szorítják, bűzös váladékot ürít, amennyiben ez nem válik be a hangos sziszegés mellett, többnyire halottnak tetteti magát. A legritkább esetben harap csak). De ha mégis meg akarod állítani őket, egy derékmagasságba emelt téglából épült tó megteszi. Előnyben részesítik a talajszintű vizet, a part melletti növényzettel, hogy vissza tudjanak húzódni.

Varjú

A nagyobb koik és aranyhalak biztonságban lesznek a varjaktól. Kép forrása: canva.com

Varjak

A varjak elég okos madarak és szemtelenek is egyben, megvárják, amíg eltűnsz a színről majd munkához látnak. Kedvenc zsákmányuk az 5-7,5 cm-es aranyhal, amelyet a vízből szed ki. Reggelente mindig ránk hagyják a fejeket bizonyítékként (a gémek és kormoránok mindig egészben nyelik le halat, fejjel előre).

Megoldások a távoltartásukra

  • A nagyobb halak biztonságban vannak tőlük. Szerencsére ők csak a peremről tudnak potyázni, így csak a szélén úszkáló kis halakat tudják kiszedni.
  • Hálózd be a tavat, vagy használj keretet és burkolatot, amelyeket fel-le csukhatsz attól függően, hogy a kertben tartózkodsz-e vagy sem. (persze ez inkább csak kis haltárolóknál megoldható)
  • Az ultrahangos madárriasztó szintén hatásos ellenük.
  • Ragadozó madár sziluett is beválhat.
  • Műanyag sólyom is megérhet egy misét.

Víziskorpió

A víziskorpiók megeszik az ivadék halakat, a nagyobb halak viszont őket eszik meg. Kép forrása: canva.com

Víziskorpió (Nepa cinerea)

Egy meglehetősen fenyegető és nagy vízi rovar. A víziskorpió képes elfogyasztani a nagyobb ebihalakat, gőtéket és tavi halivadékot. Körülbelül 2cm hosszú, a potrohán légzőcső van. Első lábai a zsákmány megragadására szolgálnak.

Megoldások a távoltartására

  • A vízi skorpió kedveli a sekély, növényes területeket, ahol elrejtőzhet és lesben várja az áldozatát. Általában a kisebb halak is itt szeretnek lógni.
  • Ugyanolyan, mint a szitakötő vagy a többi makro ragadozó. Esélytelen távol tartani. Minimális kárt tud csak okozni. Valószínűleg észre sem vesszük a jelenlétét.
  • Persze vannak más a tavunk halait dézsmáló hívatlan vendégek is: nagy kócsag, vörös róka, házi macska, mocsári teknős, nyest, stb.

Mivel minél természetesebb tavakat szeretnénk létrehozni, így nem csoda, hogy ezek megépítésével nagyban nőni fog kertünk biodiverzitása. Mi mindig boldogan figyeljük a tavunkhoz érkező vendégeket. Ezek a csínytevők azért szerencsénkre elég ritkán vetődnek a kertünkbe.

Kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :)

Kapcsolódó érdekes cikkek:

Víziszörnyek a kerti tóban

Kerti tó felkészítése a télre

6 tipp kerti tó tavaszi indításához

7 ok, amiért érdemes szűrőtavat építeni

Kerti tó nyári teendők

Hogyan tartsuk távol a leveleket a kerti tótól?

Koi pontyok és aranyhalak téli etetése?