Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

Természetes kerti tavak karbantartása

KoiKert
KoiKert
2024.01.21 14:15
Természetes kerti tavak karbantartása

A vadvilág számára létrehozott természetes-élő tavakról.

A természetes-élő tavak, mérettől függetlenül, biztonságos lakhelyet, menedéket nyújtanak az őshonos vadon élő állatoknak, beleértve a madarakat, rovarokat és kétéltűeket.

A természetes tavak egyre nagyobb hiánya

Mivel a természetes tavak száma világszerte átlagosan 50%-kal csökken, egy kerti tó birtoklása számos előnnyel járhat (és jár is!) mindenféle vadon élő állat számára. Például a vízimadarak használhatják a tavat szükségszerű, ámde rövid (általában csak egy-két napos) megállóhelyként a téli vándorlásuk során. Meleg időben a tó oázist biztosít a hidratációhoz és a lehűléshez. Más fajok, mint például a gőték, a békák és a szalamandra, 100%-ig függenek a vízrendszerektől, így például a tavaktól is, hogy tavasszal és nyáron szaporodni tudjanak és felneveljék a következő nemzedéket. Miközben némely állat ugyanitt, a védelmet nyújtó, nedves iszapot használja fel a téli túlélése érdekében, azáltal hogy beleássák magukat. A tavadban valószínűleg növények és virágok is lesznek, amelyek vonzzák a rovarokat és a beporzókat, amelyek létfontosságúak az ökoszisztéma egészsége  és egésze szempontjából. Ennek a jelentősége azért rendkívül fontos, mert az európai méhfajok körülbelül 50%-a kihalt, további 25%-ot pedig a kihalás közvetlen veszélye fenyeget. Ez nemcsak minden ökoszisztémára, hanem az emberiségre is veszélyt jelent. A Te látszólag jelentéktelen tavacskád messze nem jelentéktelen, és valóban biztonságos menedéke lehet mindenféle vadon élő állat számára.

tópartmenti páfrányok

Tarthatok halakat a vadon élő állatok számára létrehozott tavamban?

A vadvilág számára telepített tavakban nem jellemző, hogy halak vannak, mivel ezeknek további szükségleteik lennének, és előfordulhat, hogy az odajáró nagyobb ragadozók is elkaphatják őket. Technikailag igen, de sok tótulajdonos úgy dönt, hogy nem tart halat, és helyette egy teljesen természetes „szabadjára engedett” ökoszisztémát választ. Ennek az az oka, hogy a vadon élő állatok károsíthatják vagy elfogyaszthatják a díszhalakat, ezért a legjobb, ha nem használunk díszfajtákat, mint például a koi és az aranyhal, mert a tavunk elég étvágygerjesztő terülj-terülj asztalkám lesz a nagyobb ragadozók számára. Ezen kívül a halak megeszik a vadon élő állatok egy részét, például a békapetéket, ebihalakat és a rovarlárvákat. A legjobb, ha elengedjük a halakat, vagy megvárjuk, hogy természetes úton felbukkan-e valamilyen őshonos faj (néha a madarak véletlenül bejuttatják a halakat ezekbe a tavakba, mivel az ikrák a lábukra és a tollaikra tapadnak, vagy a bélrendszerükön átjutva kerülnek ide). A halak hiánya miatt a kerti - vadon élő állatok számára létrehozott - tavaknak nincs szüksége annyi szűrésre vagy felszerelésre általában, hogy tökéletesen működjenek. Persze továbbra is gondoskodnod kell róla, és figyelemmel kell kísérd, de a vadon élők tavának az egyik előnye, hogy időnként hátradőlhetsz, és megengedheted a természetnek, hogy a kezébe vegye az irányítást és elvégezze a dolgát. Az alábbiakban bemutatjuk eme tavak gondozásának alapjait és annak előnyeit.

Halak a kerti tóban

Természetes élő tavak karbantartása és tisztítása (Tippek minden évszakra)

1) Vágd vissza és tartsd fenn a növényzetet minden évszakban

Míg a természetes tavak bizonyos mértékig képesek szabályozni magukat, valószínűleg neked azért lesz dolgod a vegetatív túlnövekedés visszaszorításával és a visszavágásával. Ez a fajtól, valamint a helytől és az évszaktól függ.

  • Tavasszal érdemes…

Bár tavasszal kellene ültetni, legyél óvatos, mivel sok állat ebben az időszakban szaporodik.

Ebihal kerti tó

Tavasszal minden olyan növényt el kell ültess, amelyet a vízbe kívánsz telepíteni, mivel ez az az időszak, ami a növekedés és a gyökérképződés szempontjából a legjobb nekik. A növények ez idő alatt sok energiát fordítanak a növekedésre, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy túlélik az ültetést, és képesek lesznek igazán megvetni a gyökerüket. A meglévő mocsárzónás, úszó vagy víz alatti növények esetében előfordulhat, hogy vissza kell vágnod, illetve ritkítanod kell őket. Ügyelj arra, hogy a teljes növénytakaró körülbelül 1/4-énél többet ne távolíts el, mivel a vadon élő állatok nagyban függenek tőle, és más területre költözhetnek, ha a Tied nem rendelkezik megfelelő növényzettel.

Ebben az évszakban minden felpörög és életre kel – tehát, kellő figyelemmel járj el a növények ültetésénél és eltávolításánál, ügyelve arra, hogy a tavat a lehető legkevésbé bolygasd meg. A békák, gőték, varangyok és egyes halak (ha mégis került a tóba) késő télen/kora tavasszal ikráznak/petéznek, néhányuk pedig tavasz közepén vagy késő tavasszal már ki is kel – a túl sok zavarás, bolygatás a vesztüket is jelentheti. Ez idő alatt már a rovarok is petéket raknak a tóba, és mivel a rovarok és azok lárvái, a tó táplálékláncának alján foglalnak helyet, bizony nagy szükség lesz rájuk, ha más vadon élő állatokat szeretnél támogatni.

  •  Nyáron érdemes…

Nyáron jó lehet az eső, vízgyűjtő hordókban történő összegyűjtése, így nem kell vezetékes csapvizet használni a tó feltöltéséhez. Persze nem mindegy milyen környéken lakunk, hogy mennyire szennyezett emiatt az esővíz, illetve a tető, amiről összegyűjtjük. Gondoskodni kell továbbá róla, hogy ezek a hordók ne legyenek szúnyoglárva tenyészhelyek.

Esővízgyűjtő

A nyár folyamán a legtöbb kétéltű, hüllő és rovar, például a szitakötők kikelnek. Lehet, hogy denevérek, baglyok és más hasonló éjszaka aktív állatok is vadásznak a tavad körül. A melegebb idő azt jelenti, hogy a víz szintje csökkenhet, ha csapvizet használsz a feltöltéshez; vedd figyelembe, hogy a hideg víz és a víz eltérő  kémiája sokkolhatja a tó lakóit, vagy akár meg is ölheti őket. Ehelyett tarts kint néhány nagy tartályt, hogy összegyűjtsd az esővizet (vagy ebbe engedd a csapvizet, hogy 1-2 napot álljon), és ezzel töltsd fel a tavat, ha a víz szintje csökken. Szükség szerint folytasd a növényzet visszavágását, ügyelve arra, hogy soha ne távolíts el a teljes növényborítás 25%-ánál többet.

A vadon élő állatok további előnye érdekében az így eltávolított növényeket rakásba vagy komposztkupacba halmozhatod – az ilyesfajta kupac egy ideig fedezéket nyújt az olyan állatok számára, mint a nyulak és a fácánok, majd miután lebomlik, természetes trágyaként használhatod a kertedben. A boltban vásárolt műtrágyák bekerülhetnek a tóba, és felesleges tápanyagokat adhatnak hozzá, teljesen megváltoztatva a víz kémiáját, és potenciális algavirágzáshoz, valamint az alsóbbrendű  szervezetek pusztulásához vezethet.

  •  Ősszel érdemes…

Az ősz az az időszak, amikor sok növény nyugalmi állapotba kerül, ezért jó ideje elkezdeni a túlnőtt fajok visszavágását és az invazív fajok eltávolítását.

Növény metszés

Ősszel sok élőlény elhagyhatja a tavat, miközben a békák a sárba fúrják magukat és áttelelnek. A legtöbb növény elkezd elpusztulni, ezért ki kell takarítani őket, hogy a bomlásuk során ne használjanak fel a vízből értékes oxigént a tél folyamán. Most van a legjobb alkalom az invazív növényfajok eltávolítására is, mivel ilyenkor nyugalmi állapotba kerülnek, és kevésbé valószínű, hogy elterjednek.

A vadon élő állatok számára létrehozott tavak nem igényelnek annyi gondoskodást vagy törődést, mint a díszhalas tavak télen, de továbbra is le kell seperni a havat a jég tetejéről, hogy a fény behatolhasson, és megkönnyítse a víz alatti növények oxigéntermelését, amelyek képesek áttelelni. Ha a tél különösen fagyos, vagy nagyon vastag a jég, érdemes egy levegőztetőt vagy szökőkutat használni, hogy a víz mozgásban maradjon, és több oxigént biztosítson – ez segít az érzékeny halak és kétéltűek túlélésében a következő néhány hónapban.

2) Ültess különféle növényeket különböző vadon élő állatok számára

Különféle növények hozzáadásával, beleértve a part menti, víz alatti és úszó növényeket, több rovar, madár és állatfaj találhatja vonzónak a tavadat.

Minél többféle növény található a tavadban és környékén, annál többféle vadon élő állatot fog vonzani és ellátni. Például a nagylevelű úszó növények, mint a tavi rózsák lehetővé teszik a békák számára, hogy a levelek alá rakják le a petéiket, míg a tó szélén lévő part menti növények, mint a sás, árnyékliliomok és páfrányok, szintén a békákat vonzzák a tavadba, mert rejtőzködő és szaporodó helyet biztosítanak a számukra.

Tőkésréce kerti tó

Egyes fajok például, mint a tőkés réce, a füvet és a tavat körülvevő egyéb alacsony növényzetet részesítik előnyben, hogy fészkelhessenek és elrejtőzhessenek. Az őshonos gyékények által nyújtott menedék és hűvös árnyék sokféle énekesmadarat és ökológiailag fontos ragadozót, például siklókat, míg a virágos növények beporzó rovarokat, ezáltal mindenféle madarat, kisemlőst, hüllőt és kétéltűt vonzanak, hogy ezekkel a rovarokkal táplálkozhassanak, és kordában tartsák populációikat. Ha hagyod, hogy kis mennyiségű alga jelenjen meg a tóban, az elősegíti a halak és békák megtelepedését, mivel sok faj algákkal táplálkozik.

3) Az algák növekedésének és virágzásának szabályozása

Az algák jótékony hatással lehetnek a természetes tavakra, de a túl sok, vízminőségi, hulladék- és növénynövekedési problémákat okozhat.

Alga kerti tóban

Bár az algák egy része természetes és egészséges (valójában gyakran kulcsfontosságú a vízi ökoszisztéma egészségéhez és megfelelő működéséhez!), a túl sok alga minden bizonnyal probléma. Megakadályozhatod a túlnövekedést, ha fákat ültetsz a tavad közelébe, hogy árnyékot biztosítsanak, és ezáltal megakadályozzák az algák növekedését. Az algák általában szeretik a fényt és a meleget, így a vízbe jutó napfény mennyiségének korlátozása korlátozza az algák növekedésének mértékét.

Használhatsz műanyag lombseprűt is az algák kikanalazására vagy kihalászására, ha az már jelentős mennyiségű algát tartalmaz, különösen akkor, ha sűrű szőnyegeket képez (fonalas alga), amelyeket egyébként nehéz eltávolítani. Egy másik lehetőség a természetes termékek használata (ne feledd, hogy bármely vegyi anyag, amelynek célja egy dolog megölése, károsíthat más életformákat, például halakat, madarakat és bármely más tó látogatót). A tavakban biztonságosnak tartott termékek közé tartozik az árpaszalma, az ultraibolya lámpák és néhány algaölő. Például a Greenman Pond természetes algaölő baktériumkultúra.

4) Csökkentsd a fenéküledéket - iszapot (ha már nagyon vastag réteget képez)

A fenéküledék létfontosságú a természetes tavak számára, de a túl sok elriasztja a vadon élő állatokat, és megakadályozza a növények megfelelő növekedését.

Iszap kerti tóban

Ennek káros mennyiségű felhalmozódása évekig tart (a tó méretétől, valamint a benne élő növények és vadon élő állatok mennyiségétől függően), de egy idő után az üledék felhalmozódik. Ez az üledék tovább fog képződni, ahogy egyre több hulladék kerül a tóba, például levelek és elhalt növényzet, elhullott halak vagy más apró élőlények, tápanyagok és ürülék. Ez végül azt eredményezi, hogy a tó egyre sekélyebbé válik, és ha a természetre hagyjuk, a tavak végül megszűnnek tavaknak lenni. Ez természetesen nem így lesz a tiéddel, hiszen te fogod fenntartani!

Ügyelj arra, hogy minden ősszel/tavasszal kiszedd a bomló dolgok nagy részét a tó aljáról, és ha szükséges, kanalazz ki néhány centiméternyi üledéket, ha a vize egyre sekélyebb (használhatsz iszapbontó baktérium kultúrákat is). A túl sekély tó (általában kevesebb, mint 30 cm) elriaszt bizonyos élőlényeket attól, hogy a tóban maradjanak, és nagyban csökkenti bármilyen élőlény esélyeit, hogy a tóban télen túléljen. Ne feledd azonban, hogy a természetes tavakban megfelelő mennyiségű üledékre van szükség, és az üledékben zajló folyamatok és anaerob tevékenységek segíthetnek megakadályozni az algák növekedését. Meg kell próbálni elkerülni az üledék eltávolítását a tavak életének első néhány évében, mivel ez valójában segít egy egészséges ökoszisztéma kialakításában, amely rengeteg vadon élő állatot vonz majd.

5) Hozz létre további árnyékot (extrém meleg időjárás esetén)

A tó árnyékolását (napvitorla) csak szélsőségesen meleg időjárás esetén szabad megfontolni, és nem szükséges, ha természetes árnyékot biztosító fák vannak a tó körül.

Tóparti árnyékoló fák

A tó árnyékolását csak szélsőséges körülmények között szabad elvégezni, például szárazság esetén, a vízveszteség megelőzése és a benne élő szervezetek védelme érdekében. Ellenkező esetben a túlzott árnyékolás használata blokkolja a napfény bejutását az alsóbb vízrétegekbe, és kárt tehetnek a tavadban (pl.: a tavirózsák így nem kapnak elegendő fényt), valamint megakadályozhatja, hogy a vadon élő állatok hozzáférjenek a tóhoz. Csak akkor használj ilyet, ha biztos vagy abban, hogy keveset vagy egyáltalán nem fog esni, és ne hagyd a szükségesnél tovább kint (ha úgy érzed, jó választás lehet a nappali melegben való használata és éjszakai eltávolítása, amennyiben ezt egyszerűen meg tudod oldani).

Természetes, hosszú távú alternatívaként megfontolhatod az őshonos fafajták ültetését a tó körül, hogy nyáron részleges árnyékot biztosítsanak, miközben ezzel még több különféle élőlényt vonzanak magukhoz.

6) Győződj meg arról, hogy a tó partjai könnyen megközelíthetőek

Ahhoz, hogy a vadon élő állatok könnyedén hozzáférjenek a tavadhoz, szezonálisan ellenőrizni kell, hogy a partjai még mindig hozzáférhetőek-e, és nem túl meredekek.

Lankás tópart

A tó legalább egyik oldalának lejtősnek és sekélynek kell lennie, hogy a vadon élő állatok könnyen be- és kijöhessenek. A békákról szóló korábbi cikkünkben leírtak szerint a 45°-os, vagy annál kisebb szög a legjobb.

A madarak, teknősök és békák számára rönköket és/vagy sziklákat helyezhetsz el, pihenő és napozóhelyként, de ügyelj arra, hogy a lejtő több méternyi része legyen szabadon hagyva, hogy beengedje az olyan állatokat is, mint a szarvasok és a nagy vízimadarak, ha megpróbálnak leszállni. A parti madarak, nyestek és rókák (többek között) a sekély vizet használják fürdésre, ivásra, és az aljzatban lévő gerinctelen állatok felkutatására. A rovarok, mint például a szitakötők, a méhek és a lepkék, szintén a sekély vízre szállnak, hogy kortyolhassanak egyet a vízből.

Mocsári teknős

7) Minden aktív berendezés tisztítása és karbantartása

Mint minden tó esetében, a berendezések tisztán tartása elengedhetetlen. Rendszeresen (kb. hetente egyszer) ellenőrizd és amennyiben szükséges tisztítsd meg a levegőztetőket és a szivattyúkat, és valamivel ritkábban tisztítsd meg a vízeséseket és a szökőkutakat is (Már ha vannak természetesen). Míg a vadon élő állatok számára telepített tavakban bizonyos mértékű üledéknek kell lennie, használj hálót vagy műanyag lombseprűt, hogy eltávolítsd a jelentősebb mennyiségű levelet, gallyakat vagy bármit, ami bele hullott. Ezáltal lassabb lesz az üledék képződése.

Összefoglalva tehát egy természetes, a vadvilág számára létrehozott tó, sokkal kevesebb odafigyelést és törődést igényel, mint egy Koi pontyos, vagy aranyhalas dísztó. Emellett a biodiverzitása is nagyságrendekkel szélesebb spektrumon fog mozogni.

Ha tetszett kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :)

Kapcsolódó érdekes cikkek:

Víziszörnyek a kerti tóban

Vadon élő állatok a kerti tóban

6 tipp kerti tó tavaszi indításához

7 ok, amiért érdemes szűrőtavat építeni

Kerti tó nyári teendők

Hogyan tartsuk távol a leveleket a kerti tótól?

Koi pontyok és aranyhalak téli etetése?