Kérdésed van? Hívj minket! +36703634219

Blog

Milyen csalit szeretnek a patkányok és az egerek?

KoiKert
KoiKert
2022.12.03 17:35
Milyen csalit szeretnek a patkányok és az egerek?

Íme a legjobb csalik egér- és patkánycsapdákhoz:

Először is honnan tudjuk, hogy hívatlan vendéggel gazdagodott a családunk?

A patkány és egér jelenlétének leggyakoribb jelei a következők:

  • patkányürülék, egérürülék
  • lyukak az élelmiszer-/egyéb csomagoláson
  • fognyomok a fa felületeken
  • lerágott vezetékek, csövek vagy szigetelés
  • zsír- vagy szennyeződésnyomok a felületeken
  • patkány/egér lábnyomok

Természeténél fogva okos!

De mi az, ami miatt néhány patkány esetében rendkívüli kihívást jelent annak elfogása? Ezek az eszes kis zsiványok „okosabbak” kolóniájuk többi tagjánál, és „tudják”, hogyan kerüljék el a halálos eszközöket és csalikat? Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről az „okos patkány” jelenséget. 

A furcsa tárgyak, valamint az azonos és más fajokhoz tartozó furcsa állatok kerülése tulajdonképpen általános az állatvilágban, beleértve az embereket is. Ezt a viselkedést neofóbiának (újtól való félelem) nevezik. A neofób viselkedés túlélési stratégiaként szolgál a rágcsálók számára. Természetes világukban a patkányok ki vannak téve a ragadozók támadásainak, miután elhagyják a fészket. A ragadozók elkerülésének elvi eszköze az, hogy fedezékben közlekedve a megszokott utakat használják, és gyorsan eljutnak egy odúba vagy más rejtekhelyre. Így, a patkány a korábbi tapasztalataitól függ, ezért gyorsan és pontosan tud mozogni életterében. Ily módon a legrövidebb úton és a lehető legrövidebb idő alatt tud egyik pontról a másikra futni, minimalizálva a ragadozóknak és a veszélynek való kitettségét. Elképzelhető tehát, hogy az élettér minden hirtelen változását gyanakvással és óvatossággal fogadják, legalábbis egy ideig, amíg a patkány újra hozzászokik a változásokhoz. Egy patkány, az életterében hirtelen felbukkanó új lyukat (pl. csaliállomást) is, kezdetben nagyon óvatosan közelíti meg. A patkány szemszögéből a lyukat már elfoglalhatta egy kígyó vagy más ragadozó.

Csoportos patkány élvefogó csapda

Röviden, a neofóbia megvédi a patkányt a gondatlan kíváncsiság következményeitől!

A neofób viselkedés is szerepet játszhat a patkány táplálkozási viselkedésében, de ez némileg az erőforrások rendelkezésre állásától is függ. Például, ha a táplálék bőséges és könnyen hozzáférhető, a rágcsáló megengedheti magának, hogy bizonyos ideig figyelmen kívül hagyja az új táplálékot. A kártevőirtási programok szerencséjére a legtöbb patkány általában kevesebb, mint egy nap alatt leküzdi az új élelmiszerekre adott neofób reakcióit. De néhány magtárban, állatkertben és raktárban, ahol a patkányok és patkánykolóniák évek óta ugyanazzal a táplálékkal táplálkoznak, gyakori, hogy egyes patkányok teljesen figyelmen kívül hagynak minden új csalit és csapdát.

A jó hír az, hogy tudjuk, hogy a „szagok megtapasztalása” csökkenti a patkányok neofóbiáját bármilyen tárgy (beleértve az ételt is) iránt. Ez azt jelenti, hogy a patkányok kevésbé félnek a környezetükben lévő új dolgoktól, minél áthatóbb egy illat, és minél gyakrabban találkoznak ezzel az illattal.

Tehát hogyan irányíthatjuk a megfoghatatlan, neofób patkányt? 

Az alábbiakban néhány olyan technikát mutatunk be, amelyek beváltak az évek során:

1. Ha lehetséges, távolítsd el az élelmiszerforrást, akár csak egy éjszakára is. Amikor egy patkány rendelkezésére álló táplálékforrás eltűnik (azaz a higiénia révén :)), vagy ha egy patkánypopuláció meghaladja a rendelkezésre álló táplálékot, a patkányoknak többé nincs lehetőségük figyelmen kívül hagyni az új vagy a régi élelmiszereket. Azonnali táplálékhiány esetén a patkányok nagyobb valószínűséggel fordulnak a csapdában lévő csalihoz.

2. Játszd ki az ínyenc kártyát. Csábítsd el a patkányt egy új csaliállomásra vagy patkánycsapdára úgy, hogy felmutatsz egy finom élelmiszert, például friss húst, halat, garnélarákot vagy más hasonló, kiváló minőségű élelmiszert. Most nincs itt az ideje, hogy fukarkodj a csalikkal; a rágcsálóirtó szakemberek drágák. Helyezd el a csalit ösvény-szerűen, amely a csaliállomás vagy a csapda felé vezet, valamint az eszköz szélére is tegyél belőle. Ahogy a patkány hozzászokik a nyomhoz és a területhez, végül oda fog merészkedni a csapdához.

3. Tanítsd a patkányt. Hagyjál apró ételdarabokat a patkánycsapda mindkét oldalán a kioldott csapda mellett és tetején. Ily módon a patkány megtanulja az ételt az új tárggyal társítani. Az etetés megszoktatása után élesítsd be a csapdát.

4. Próbáld ki a természetes csalit. Az épületek külső és belső területeit egyaránt használó megfoghatatlan patkányok esetében próbáld meg csökkenteni a patkány neofóbiás reakcióját azáltal, hogy a természetes táplálékát kínálod neki.

5. Álcázd a csapdáidat. A csapdát úgy álcázd, hogy megtöltesz egy üres kartondobozt fűrészporral. Temess el egy kioldott patkánycsapdát a fűrészpor alá. Csinálj egy csábító ételösvényt, amely a dobozhoz vezet, és helyezd az ételt a fűrészpor tetejére, közvetlenül a kioldó fölé is. Miután a patkány hozzászokott a dobozhoz, és aktívan felveszi az ételt, csak egy ételdarabot helyezz közvetlenül a csapda kioldójára, és élesítsd be a csapdát. 

6. Határozd meg a patkány legszűkebb erőforrás keresztmetszetét. Van a patkánynak sok tápláléka, de kevés a víz? Telepíts folyékony csalétket. Vagy talán a puha fészkelőanyagok (a rágcsálók számára nagyon fontosak) nem bőségesek. A fészkelő anyagok (ruhacsíkok, papírcsíkok) felhasználhatók csaliként a csapdák körül, a korábban az élelmiszer-csaliknál említett módon.

Tudtad?

  • A patkányok szeretik, ha csiklandozzák őket, és ultrahangos csiripelő hangokat adnak ki, amelyek nevetésnek tűnnek.
  • Az egerek és a patkányok olyan okosak, hogy felismerik a nevüket, és válaszolnak, ha hívják őket.
  • A patkányoknak természetesen kellemes parfümszerű illata van.
  • A patkányoknak kiváló emlékei vannak, és ha egyszer megtanulnak egy navigációs útvonalat, soha nem felejtik el.

Patkány kézben

A patkányok nem egerek

Ha olyan csapdákat raksz ki, amelyek rossz kártevőt céloznak meg, azok csökkentik a siker esélyét. Az egércsapdák hatástalanok a patkányokkal szemben, a patkánycsapdák pedig hatástalanok az egerekre nézve.

Helyezd a patkánycsapdát a megfelelő helyre

A patkányok ösztönösen falakat és kerítéseket használnak útmutatóként. Ezért nem valószínű, hogy bebarangolnak egy szoba vagy udvar közepére. Mint ilyenek, a csapdák általában akkor a leghatékonyabbak, ha fal mellett helyezzük el, gyenge fényviszonyok között. A patkánycsapdák akkor a leghatékonyabbak, ha olyan ösvények mentén vannak elrejtve, ahol a patkányok nagy valószínűséggel közlekednek.

Szóval milyen csalit is szeretnek a patkányok és az egerek?

Édes harapnivalók: Az egerek szeretik az édes illatú falatokat, mint például a gumicukrot és a mályvacukrot. Ezeket az ételeket hatékonyabbá teheted az egerek befogásában, ha először megolvasztod őket, és csak utána helyezed a csapdára. Az olvadó gumicukrok és mályvacukrok ragacsosabbak, így az egereknek több időbe telik megenniük. A csokoládé egy másik édes lehetőség rágcsáló csalinak; kipróbálhatsz sokféle csokoládét, és megnézheted, melyik a legjobb.

Hús: Az egerek nem mindig táplálkoznak hússal, így ez az étel nem szerepel a listád élén. A hús azonban magas fehérjetartalommal rendelkezik, ami csábító falattá teheti az egerek és patkányok számára. A rágcsálók elcsábításához elhelyezhetsz néhány húsdarabot, például nyári kolbászt, marhahúst vagy főtt szalonnát. 

Étkezési csali: Ha az egereket csalival csalnád ki a rejtekhelyről, érdemes édes vagy zsíros ételt választani. A ragacsos ételek, például a kenhető ételek és a lekvárok is jobban működnek, mint a szilárd ételek, mivel az egér nagyobb valószínűséggel váltja ki a csapda működését, miközben megpróbálja eltávolítani azt.

Fészkelőanyagok: A fonalat és a pamutot egerek vonzására és csapdázására is használják. Ha a rágcsálók még mindig a házban építik a fészket, minden fészekanyagot összegyűjtenek, ami eléjük kerül.

Speciális csalik: Ha a szokásos táplálékcsalik és a fészkelőanyagok nem elegendőek az egerek/patkányok vonzásához, a speciális csalik segíthetnek. Ezek a kereskedelemben kapható csalik kifejezetten az egerek kicsalogatására készültek.

1 utas patkány élvefogó ketrec

  1. Mogyoróvaj és csokoládé

Az egerek szeretik a magvakat és a diót, ami vonzóvá teszi számukra a mogyoróvaj ízét. Magas kalória- és zsírtartalommal rendelkezik, amelyre az egereknek szükségük van a házakban élve. Ha nincs otthon mogyoróvaj, akkor a mogyorós kenhető ételek is jó csalianyagok lehetnek.

Ha a mogyoróvajat élelmiszercsaliként használod, ne kenj túl sok mogyoróvajat a csapdára. Csak egy borsónyi mennyiségűt, hogy vonzza az egereket. A csokoládé egy másik magas kalóriatartalmú étel, amelyet az egerek szeretnek. Erős illata is van, ami kicsalja az egereket a rejtekhelyről. Mivel többféle csokoládé létezik, fontos kideríteni, hogy melyik működik a legjobban. A legtöbben úgy találták, hogy a tejcsokoládé és az étcsokoládé jól használható erre a célra.

  1. Állateledel

A patkányok és egerek IMÁDJÁK a kutyaeledelt, annyira szeretik a kutyaeledelt, hogy gyakran esznek kutyaürüléket. Sok állat, például a kutyák és a macskák hasznosak az egerek távoltartásában, mivel az egerek természetes ragadozói. Erős érzékszerveik lehetővé teszik számukra, hogy észleljék az egerek jelenlétét a ház körül. A etetőtálban hagyott állateledel azonban vonzza az egereket és a patkányokat.

Ezek az opportunista kisállatok szívesen fogyasztják az állateledel maradékait, mivel az gazdag tápanyagokban, amelyekre a rágcsálóknak szükségük van a házban való túléléshez. Bár a nedves táplálékot részesítik előnyben, ezek a rágcsálók száraz állateledelt is fogyasztanak.

Ha a macskád szereti elhagyni az ennivalót evés után, mindenképpen takaríts fel utána. :)

  1. Mag és dió

Az egerek szeretnek magvakat és dióféléket enni. Ezek a rágcsálók nem hagynák ki az esélyt, ha vannak magvak és diófélék a házban. Ha magvakat és dióféléket használsz az egerek vonzására, válaszd a madáreleséget, a napraforgómagot és a tökmagot.

  1. Mályvacukor és gumicukor

A mályvacukor és a gumicukor olcsó alternatíva, amelyet egércsaliként használhatsz. Magas cukortartalmuk miatt jól kicsalják az egereket. Csak tegyél egy-két darabot az egérfogóra, és a többit bízd a természetre.

  1. Csemegehús

Az egerek hajlandóak kockára tenni az életüket néhány szelet csemegehúsért, például szalonnáért és kolbászért. Nem számít, hogy nyers vagy főtt – a rágcsálók minden csemegehúst elvisznek.

A csemegehús használatának fő problémája azonban az, hogy szobahőmérsékleten könnyen megromlanak. Ha ilyen csalit használsz, ügyelj arra, hogy rendszeresen ellenőrizd és cseréld.

  1. Gyümölcslekvár

A gyümölcslekvár is hatékonyan vonzza az egereket ugyanazon okok miatt, mint a mogyoróvaj és a mogyorókrém – édesek és ragacsosak. Ügyelj arra, hogy csak a megfelelő mennyiségű lekvárt tedd a csapda túlsó végére, hogy az egér kénytelen legyen aktiválni az eszközt.

A gyümölcslekvárok egérfogó csaliként való felhasználásának hátránya, hogy más kártevőket is vonz, például csótányokat és hangyákat. Gyakran ellenőrizd az egérfogót, hogy megbizonyosodj arról, hogy a csalit nem fogyasztották el más kártevők.

  1. Lágy sajt

A legtöbb sajtfajta nem olyan hatékony az egerek vonzására, mint a mogyoróvaj. De ha továbbra is sajtot szeretnél használni csaliként, jobb, ha lágy sajtot használsz. A camembert, a brie és a kéksajt erős illatúak, amelyek hatékonyan csalják ki az egereket a rejtekhelyről.

Mit tehetsz, ha a csali nem működik?

Használj más csalit – Az egércsapdák csak annyira jók, mint a használt csali. Ha a készülék napok óta nem fogott egy egeret sem, ideje kicserélni a csalit egy újra. A mogyoróvaj és a csokoládé a legjobb kicsalogatni őket, de a fészkelő anyagok is hatásosak a beköltözésük korai szakaszában.

Mielőtt azonban csalit használnál egércsapdákhoz, észben kell tartanod néhány fontos szabályt. Először is, soha ne nyúlj a csalihoz puszta kézzel, mert emberi szaggal szennyezheted be a csalit. Az egerek az emberi szagot ragadozó illatnak tekintik, így a csali kevésbé vonzó az egerek számára, és a csapda kevésbé hatékony. Ügyelj arra, hogy viselj kesztyűt a csali  kezelésekor, hogy ne veszélyeztesd az illatát. A patkányok általában félnek az emberi szagtól, és gyakran az ujjlenyomatok nyomán hagyott olajból is felismerik. Ha véletlenül puszta kézzel megérinted a csapdát, mosd le forró vízzel, mielőtt felállítanád. Bár az ujjlenyomatok nem teszik teljesen hatástalanná a csapdákat, a patkány csapdába ejtésének esélye sokat javul, ha az illatod hiányzik a csapdáról.

Egy másik tipp, hogy a megfelelő mennyiségű csalit helyezzük a csapdára: egy borsónyi mennyiség is elegendő. Fontos emlékezni arra, hogy ha túl sok csalit helyezünk az egércsapdára, akkor a rágcsálók a csali egy részét a csapda kioldása nélkül kaphatják meg. Másrészt előfordulhat, hogy az egerek nem veszik észre a csalit, ha túl keveset helyezel el.

Végül ne felejtsd el rendszeresen cserélni a csalit, hogy biztosítsd frissességét. Előfordulhat, hogy a rothadt étel nem olyan csábító az egerek számára, ezért lehet, hogy nem működik olyan hatékonyan.

Ne csak egy csapdát rakj ki. Tegyél ki többet. Egyetlen nőstény egér mindössze három hét alatt hat-hét kisegeret hoz a világra. Ha most nincs sok egered, hamarosan lesz.

Élvefogó patkánycsapdák, egércsapdák

Az élvfogó patkánycsapdának elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy az egész állat – beleértve a hosszú farkát is – elférjen benne. Az 1 ajtós patkánycsapdák előnyei: a zárt vége jobban védi a csalit – kényszeríti a patkányt, hogy teljesen belépjen a csapdába.

Élvefogó egércsapda - patkánycsapda

Figyeld a csapdát

Ha egy patkányt huzamosabb ideig ketrecben hagyunk, az veszélyt jelent a patkányra, valamint otthonodra és családodra nézve. Ha egy patkány csapdába esett, fontos, hogy időben távolítsd el otthonodból.

Végezetül néhány jó tanács

  • Nagyon fontos, hogy vastag kesztyűt viselj, amikor patkánnyal dolgozol, hogy elkerüld az állattal való érintkezést, és megakadályozd a kórokozók vagy betegségek terjedését.
  • A ketrecet takard le egy ronggyal, vagy törölközővel, hogy az állat megnyugodjon
  • Az állatot legalább 3 kilométerrel távolabb engedd szabadon!
  • A patkány elengedése után fertőtlenítsd a csapdát fehérítő oldattal (pl.: Domestos). 

Patkánycsapda csoportos

Csökkentsd a patkányokat vonzó elemek mennyiségét

Miután eltávolítottad a patkányokat az otthonodból, akadályozd meg más patkányok behatolását azáltal, hogy csökkented az őket vonzó anyagokat. Néhány tennivaló:

  • az összes élelmiszert rágcsálóbiztos tárolóedényekben tárold
  • távolítsd el a szemetet és használj szorosan záródó fedelet a szemetes edényekre
  • otthonod makulátlan megőrzése, a felületek gyakori seprése és fertőtlenítése
  • az állateledel eltávolítása, amikor kedvenced nem táplálkozik
  • a lehullott diófélék, bogyók, magvak stb. feltakarítása az udvaron
  • miután eltávolítottad a patkányokat otthonodból élvefogó csapdával, tartsd távol őket ultrahangos patkányriasztóval.

Ha tetszett kövess minket FaceBook-on, hogy elsőként értesülj minden új bejegyzésünkről és akciónkról!

Csatlakozz privát FB Csoportunkhoz, ahol minden tag segít megválaszolni kérdéseidet legyen az kerttel, kerti tóval, akvarisztikával kapcsolatos! :)